• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Oproepovereenkomst en vaste arbeidsomvang – corona en NOW

Oproepovereenkomst en vaste arbeidsomvang – corona en NOW

Nieuws

Niet werken als oproepkracht in verband met coronamaatregelen valt in risicosfeer van de werkgever die aanspraak heeft op de NOW-regeling.

24 september 2020 door Salaris Vanmorgen

De rechter oordeelt dat een beroep op het rechtsvermoeden (artikel 7:610b BW) naast het recht op een vaste arbeidsomvang bij een oproepovereenkomst mogelijk is. Het afslaan van een aanbod van een vaste arbeidsomvang door de werknemer weegt de kantonrechter als omstandigheid mee.

De coronacrisis wordt gezien als een onvoorziene omstandigheid. Het betreft een buitengewone omstandigheid die niet zonder meer in de risicosfeer van de werknemer of werkgever valt. Nu de werkgever echter recht heeft op de NOW-regeling, moet hij het (achterstallig) loon betalen.

Wat is de situatie?

De werknemer is met ingang van 15 maart 2017 in dienst van de werkgever op basis van een  oproepovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht. De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor onbepaalde tijd.

De man werkt als toeristengids en verricht de werkzaamheden voornamelijk in Amsterdam en omgeving.

Aanbod arbeidsomvang

Bij brief van 13 januari 2020 heeft de werkgever aan de werknemer op basis van artikel 7:628a van het Burgerlijk Wetboek (BW) een arbeidsovereenkomst aangeboden met een omvang van 28 uur, ingaande 1 februari 2020. In de brief is opgenomen, voor zover hier van belang:

“I do/don’t agree with this offer of hours on my labour contract. If I don’t agree, I’ll continue to work under the same labour conditions in 2020.”

De werknemer heeft bij e-mail van 28 februari 2020 het aanbod van de werkgever niet aanvaard.

Bij brief van 7 maart 2020 heeft de werknemer aan de werkgever meegedeeld:

“Sinds 1/3/2016 heb ik een oproepcontract/arbeidsovereenkomst voor 0 uur per maand. Gemiddeld heb ik de afgelopen 13 weken echter meer uren, te weten 18 uren 7 min per week gewerkt. Ik zou deze uren dan ook graag in mijn arbeidsovereenkomst laten opnemen. Ik verzoek u derhalve om wijziging van mijn arbeidsovereenkomst in te wijzigen op 18 uur per week op grond van artikel 7:610b van het Burgerlijk Wetboek en/of eventuele bepaling in toepasselijke cao.”

De werkgever heeft afwijzend op dit verzoek gereageerd.

Referteperiode: kalenderjaar

Namens de werknemer heeft zijn gemachtigde bij brief van 7 mei 2020 aan de werkgever het volgende laten weten:

“Vanaf halverwege maart 2020, sinds de start van de lockdown in verband met het coronavirus, heeft u cliënt niet meer opgeroepen om te komen werken. Van cliënt begreep ik dat werkgever heeft besloten het salaris van april aan te vullen tot het gemiddeld gewerkte uren in de maand januari, februari en maart 2020. Voor cliënt betekent dit 28,57 uur per maand. Client begreep dat dit ook als basis komt te dienen voor het loon over mei 2020.

De periode januari, februari en maart 2020, die nu als referteperiode wordt genomen voor het salaris van april en mei betreft echter geen representatieve periode. (…)  Cliënt geeft aan dat een heel kalenderjaar een representatieve periode geeft van de gemiddelde arbeidsomvang. (..) Tevens wil ik u erop wijzen dat cliënt op grond van artikel 7:610b BW recht heeft op een arbeidsovereenkomst met een gemiddelde urenomvang van 28 uur per week en is niet langer sprake van een 0-urenovereenkomst. (..)”

De werkgever heeft op grond van de NOW-regeling een voorschot in de loonkosten ontvangen van €2.326.146.

Naar de rechter

De werknemer vordert dat de kantonrechter de werkgever onder meer veroordeelt tot betaling van €1.732,59 bruto per maand, vanaf juli 2020, verschuldigd als salaris, gebaseerd op een arbeidsomvang van 28 uur per week, te vermeerderen met de vakantietoeslag en de verhogingen van het loon op grond van de wet en/of cao, zolang de arbeidsovereenkomst voortduurt.

Wat zegt de werknemer?

De werknemer stelt hiertoe dat hij op basis van het rechtsvermoeden van artikel 7:610b BW een arbeidsomvang heeft van 28 uur per week. De arbeidsovereenkomst heeft minimaal drie maanden geduurd en wanneer een referteperiode van een jaar wordt gehanteerd, is de gemiddelde arbeidsomvang 28 uur per week. Dat is ook in overeenstemming met het aanbod dat de werkgever aan de werknemer heeft gedaan in het voorstel van januari 2020 op grond van artikel 7:628a BW.

Rechtsvermoeden niet weerlegd

De werknemer bestrijdt dat hem door het afwijzen van het aanbod geen beroep op artikel 7:610b BW toekomt. Door de afwijzing is ook het rechtsvermoeden niet weerlegd. Voor de omvang van het dienstverband moet aansluiting worden gezocht bij het aanbod dat de werkgever zelf heeft gedaan. De omstandigheid dat de werknemer door de coronacrisis niet heeft kunnen werken, moet voor rekening en risico van de werkgever komen, aldus de werknemer.

Wat zegt de werkgever?

De werkgever betwist de vorderingen van de werknemer. Primair stelt de werkgever zich op het standpunt dat de arbeidsomvang tussen partijen nul uren bedraagt. De werknemer heeft immers het aanbod op grond van de Wet Arbeidsmarkt in Balans om op basis van 28 uur per week afgewezen.

Rechtsvermoeden weerlegbaar

Het beroep van de werknemer op 7:610b BW levert een rechtsvermoeden op over de arbeidsomvang, maar dat kan worden weerlegd. Door de afwijzing van februari 2020 kwam de werknemer geen beroep meer toe op dit artikel en geldt een omvang van nul uur.

Als de werknemer al aanspraak heeft op artikel 7:610b BW, dan is die omvang in ieder geval niet gelijk aan de arbeidsomvang over het jaar 2019. Dat had de werknemer immers net afgewezen.

Daarnaast betoogt de werkgever dat de werknemer op grond van artikel 7:628 BW geen recht op loondoorbetaling heeft, nu hij niet heeft gewerkt. Volgens de werkgever moet deze coronapandemie niet voor zijn risico te komen.

Wat oordeelt de rechter?

Het meest verstrekkende verweer van de werkgever dat de werknemer geen beroep op artikel 7:610b BW toekomt, wordt verworpen. Terecht is door de werknemer gesteld dat de regeling van 7:628a BW aan een beroep op het rechtsvermoeden van 7:610b BW niet in de weg staat, aldus de werknemer.

Ook het betoog van de werkgever dat onder de gegeven omstandigheden door hem het rechtsvermoeden is weerlegd, houdt geen stand. De werknemer heeft in reactie op het aanbod laten weten dat hij niet wil instemmen met een arbeidsovereenkomst met een omvang van 28 uur zoals in het voorstel is geformuleerd. Daarmee heeft hij nog niet ingestemd met een arbeidsomvang van nul uren.

Referteperiode: drie maanden

Voor het antwoord op de vraag wat de arbeidsomvang van de werknemer is en welke referteperiode bij het beroep van de werknemer op artikel 7:610 BW tot uitgangspunt wordt genomen, geldt dat in principe de laatste drie maanden als referteperiode hebben te gelden.

Dat het hele jaar 2019 als referteperiode heeft te gelden, daarvoor heeft de man in dit geding onvoldoende gesteld. Daarbij wordt in aanmerking genomen dat hij een maand daarvoor de 28 uur per week geen reden vond om in te gaan op het aanbod van de werkgever. De omstandigheid dat in de toeristenbranche sprake is van wisselende periodes is daarvoor ook onvoldoende.

Geen arbeid, wel loon, tenzij

Het verweer van de werkgever dat de aanspraak van de werknemer moet worden afgewezen nu hij niet heeft gewerkt en dit op grond van artikel 7:628 BW voor zijn rekening moet komen, wordt verworpen. Daarbij wordt allereerst in aanmerking genomen dat het adagium “geen arbeid, geen loon, met de inwerkingtreding van de Wet Arbeidsmarkt in Balans op 1 januari 2020 is komen te vervallen en kort gezegd in 7:628 BW is gewijzigd in “geen arbeid, wel loon, tenzij”.

Recht op NOW

Voor beide partijen geldt dat de coronacrisis als een onvoorziene omstandigheid heeft te gelden. Het gaat hier om een exceptionele omstandigheid die niet zonder meer in de risicosfeer van de werknemer of werkgever valt.

Doorslaggevend in dit geval is echter het feit dat de werkgever in aanmerking is gekomen voor de NOW-regeling en daarvoor een substantieel bedrag uitgekeerd heeft gekregen. Verder is gesteld noch gebleken dat de werkgever voor de opvolgende maatregelen niet in aanmerking zal komen, terwijl die steunmaatregelen naar verwachting tot in het volgend jaar zullen doorlopen.

De bedoeling van deze regeling is nu juist om ervoor te zorgen dat ondernemingen als de werkgever daarmee personeel in dienst kunnen houden en salarissen doorbetalen.

Loon betalen

De kantonrechter veroordeelt de werkgever tot betaling aan de werknemer van het loon vanaf juli 2020 gebaseerd op het gemiddeld aantal uren over de maanden januari 2020, februari 2020 en maart 2020, te vermeerderen met de vakantietoeslag alsmede de verhogingen op grond van de wet en/of cao, vermeerderd met de wettelijke rente hierover.

Uitspraak Rechtbank Amsterdam, 3 september 2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:4354

Categorie: Nieuws Tags: arbeidsovereenkomst, coronavirus, NOW-regeling, oproepkracht

Tags: arbeidsovereenkomst, coronavirus, NOW-regeling, oproepkracht

Gerelateerde artikelen

2 februari 2023

Schriftelijk akkoord vaststellingsovereenkomst mag per mail of whatsapp

2 februari 2023

Bezwaar en beroep instellen tegen NOW kan lonen

1 februari 2023

Regeling voor zorgmedewerkers met long covid in de maak

27 januari 2023

Arbeidsovereenkomst ontbonden-werkgever moet achterstallig loon betalen

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Ben jij een junior of senior salarisadministrateur?
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Bezwaar en beroep instellen tegen NOW kan lonen
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Ben jij een junior of senior salarisadministrateur?
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Bezwaar en beroep instellen tegen NOW kan lonen
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023
  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Maximale beslagvrije voet per 1 januari 2023 en loonbeslag

NIRPA

Opleidingen

08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Ontslag van A tot Z
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
jun
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
MOCuitgevers
26
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers

Vacatures

Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Salarisadministrateur
Ruigrok
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Payroll Professional
CROP
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur
Flynth
HR adviseur (extern)
Scab
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
(senior) Loonadviseur
Scab
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Salarisadministrateur
Flynth
Senior Salarisspecialist
Infacto
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Salaris/HR adviseur
Bentecera
(senior) Loonadministrateur
Scab
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Medior Salarisspecialist
Infacto
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV