Ook gaat de minister in op de relatie met de uitwerking van het Pensioenakkoord.
Een belangrijke bevinding uit de evaluatie van de Wet verbeterde premieregeling (Wvp) was de hoge diversiteit aan producten en complexiteit van de producten.
Drie maatregelen
Om de begrijpelijkheid en vergelijkbaarheid tussen verschillende Wvp-producten te verbeteren zijn drie maatregelen genomen.
- Begrippenlijst
De uniformering van het begrippenkader voor begrippen die onder meer in Wvp-overeenkomsten worden toegepast. Het Verbond van Verzekeraars heeft hiervoor een begrippenlijst opgesteld waar toelichtingen van definities en de onderlinge vergelijkbaarheid te vinden zijn. Een aantal fondsen heeft al aangegeven dat zij voorstander zijn van uniformering en daarmee ook positief zijn over uniformering in de vorm van een begrippenlijst. - Impacttabel
Het Verbond heeft een impacttabel ontwikkeld. Hiermee wordt inzicht verschaft aan de klant over de mogelijke impact van de belangrijkste risico’s bij een specifieke variabele uitkering/product. - Risicomeetlat
De risicomeetlat is in ontwikkeling. Dit betreft een verbetering van de schommelingenmeter die nu is opgenomen in het standaardmodel van verzekeraars.
Het standaardmodel is een instrument dat pensioenuitvoerders gebruiken om deelnemers inzicht te verschaffen in de gevolgen van de keuze voor een vast dan wel variabel pensioen.
De schommelingenmeter hierop informeert de deelnemer hoeveel zijn pensioen ieder jaar kan veranderen, waarbij een getal van 1 (geen schommelingen) tot 7 (grote schommelingen) de sterkte van de schommelingen weergeeft.
De nieuwe risicomeetlat geeft (financiële) risico’s met betrekking tot de vaste daling en inflatie een prominentere plek.
De impacttabel is afgerond en wordt het komend half jaar onder verzekeraars geïmplementeerd.
De risicomeetlat is in een afrondende fase en zal aan het eind van het 3e kwartaal geschikt zijn voor implementatie. Het is de bedoeling het standaardmodel aan te passen en de schommelingenmeter hierop te vervangen door de nieuwe risicomeetlat.
Risicoprofiel
Naast deze eerder aangekondigde verbeterinitiatieven, loopt er een onderzoek naar welke kernelementen van belang zijn voor het bepalen van het risicoprofiel van een deelnemer en deelnemersgroep. Het doel hiervan is om uiteindelijk te zorgen dat beter bepaald kan worden of producten aansluiten bij (het risicoprofiel van) deelnemers.
De Pensioenfederatie zal, waar van toepassing, zorgen dat deze verbeterinitiatieven ook onder de pensioenfondsen worden uitgerold. Dit zal vooral relevant zijn voor pensioenfondsen met een Wvp-contract.
De AFM heeft laten weten dat zij vanwege de vergelijkbaarheid, het van belang vindt dat verbeteringen zo veel mogelijk voor de gehele sector gaan gelden. Ook deelnemers bij pensioenfondsen die een variabele uitkering aanbieden, moeten in staat gesteld worden de risico’s van de variabele uitkering van hun pensioenfonds in te schatten.
Belangrijke stappen
De minister denkt dat met deze vervolgstappen belangrijke stappen worden gezet om de begrijpelijkheid en vergelijkbaarheid van informatie te vergroten. Deelnemers kunnen daarmee een beter geïnformeerde keuze te maken tussen een vaste en variabele uitkering.
Relatie met uitwerking Pensioenakkoord
De genoemde initiatieven en maatregelen verbeteren de uitvoering van de Wvp voor nu én in het nieuwe pensioenstelsel. Koolmees vindt het daarom belangrijk dat de verbeteringen ten aanzien van de informatievoorziening de komende periode voortvarend worden opgepakt. Dat geldt met name voor de uniformering van het begrippenkader, de impacttabel en de risicomeetlat.
De aangekondigde wijzigingen in wet- en regelgeving zal de bewindsman bij de wetsuitwerking van het Pensioenakkoord vastleggen, gelijktijdig met de andere aanpassingen aan de bestaande premieregeling die zijn toegezegd bij de uitwerking van het Pensioenakkoord in de hoofdlijnennota. Het is beoogd dat de uitwerking van het Pensioenakkoord per 1 januari 2022 wettelijk is verankerd.