Dit wordt verduidelijkt in een nota van wijziging op de Verzamelwet SZW 2021.
Het maximumbedrag voor de transitievergoeding bedraagt in 2020 €83.000 of een bedrag gelijk aan ten hoogste het loon over twaalf maanden indien dat loon hoger is dan dat bedrag.
De compensatie voor de werkgever van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer is in artikel 7:673e BW opgenomen.
Met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is de compensatie van de transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging wegens pensionering, ziekte, gebreken of overlijden van de werkgever (compensatie bij bedrijfsbeëindiging) aan artikel 7:673e BW toegevoegd.
Maximale compensatie
Bij de compensatie van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer is in artikel 7:673e, tweede lid, BW geregeld dat de maximale vergoeding niet meer kan zijn dan de
(transitie)vergoeding die volgt uit artikel 7:673 BW.
Ook voor de compensatieregeling bij bedrijfsbeëindiging geldt dat de compensatie nooit meer kan bedragen dan het bedrag dat voortvloeit uit artikel 7:673 BW.
Hoogte transitievergoeding
Met de voorgestelde wijziging in de nota van wijziging op de Verzamelwet SZW 2021 wordt verduidelijkt dat dit maximum geldt voor beide vormen van compensatie. Daarbij wordt opgemerkt dat de hoogte van de transitievergoeding, zoals deze op grond van artikel 7:673 BW wordt berekend, steeds bepalend is voor het bedrag aan transitievergoeding dat maximaal kan worden gecompenseerd op grond van artikel 7:673e BW.
Dit geldt ook als de werkgever een vergoeding heeft betaald die hoger is dan dit bedrag. Voor de compensatie van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid blijft gelden dat de compensatie ook is gemaximeerd op het bedrag aan transitievergoeding dat de werkgever verschuldigd zou zijn aan de werknemer op de dag dat de werknemer twee jaar ziek is geweest. Dat blijkt uit de tweede zin van het tweede lid.
Als de arbeidsovereenkomst pas op een later moment wordt beëindigd, wordt de transitievergoeding hoger: het bedrag aan transitievergoeding dat de werknemer heeft opgebouwd na het tijdstip waarop de werknemer twee jaar ziek is geweest wordt niet gecompenseerd.
Wederzijds goedvinden
Compensatie is ook mogelijk als de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden is beëindigd.
Ook voor de vergoeding die in dat kader aan de werknemer is verstrekt geldt dat deze wordt
gecompenseerd tot maximaal het bedrag, dat de werknemer aan transitievergoeding zou hebben
ontvangen op grond van artikel 7:673 BW.
Dit vloeit al voort uit het feit dat artikel 7:673e, eerste lid, BW van overeenkomstige toepassing is verklaard op deze situatie. Op dit recht zijn de verdere regels rondom de compensatie van de transitievergoeding daarvoor ook van toepassing.
Om te verduidelijken dat de in het tweede lid opgenomen maximering van de transitievergoeding
ook in dit geval geldt, wordt in de nota van wijziging op de Verzamelwet SZW 2021 voorgesteld om in het derde lid ook het tweede lid van overeenkomstige toepassing te verklaren.