Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën beantwoordt Kamervragen over de fiscale maatregelen in verband met de coronacrisis en gaat ook in op de versoepeling nakoming administratieve verplichtingen en behandeling van vaste reiskostenvergoedingen in de loonheffingen.
Normaal gesproken geldt de plicht van de werkgever om de identiteit van de werknemer vast te stellen aan de hand van het originele identiteitsbewijs. Als een werkgever een werknemer niet tijdig kan identificeren, kan dit leiden tot een toepassing van het anoniementarief. Dit is een vast tarief van 52 procent.
De toepassing van het anoniementarief kan achterwege blijven als de werkgever de identiteit van de werknemer alsnog vaststelt zodra hij daar in redelijkheid toe in staat is.
Buitenlandse werknemer
De maatregel dat het anoniementarief bij het niet tijdig kunnen identificeren van een nieuwe werknemer niet behoeft te worden toegepast geldt ook voor een buitenlandse werknemer die in Nederland werkt of komt werken.
Niet verifiëren
In de situatie waarin de werkgever wel een identiteitsbewijs in zijn administratie heeft bewaard, maar ten tijde van de coronacrisis de identiteit redelijkerwijs niet kon verifiëren, kan hij gedurende die periode ervoor kiezen het anoniementarief niet toe te passen.
Alsnog anoniementarief
De werkgever moet dit corrigeren en alsnog het anoniementarief toepassen als verificatie mogelijk is maar achterwege blijft of leidt tot de conclusie dat de werknemer een ander is dan het identiteitsbewijs aangeeft. Dit sluit ook aan bij het voorbeeld over de identificatieplicht en bij de reactie van de staatssecretaris in de brief van 14 april 2020.
Het uiteindelijk niet vaststellen van de identiteit leidt vanaf het moment dat de werkgever na de bijzondere periode constateert dat de werknemer en de foto van de persoon op het identiteitsbewijs aan de hand waarvan de identificatie heeft plaatsgevonden niet dezelfde persoon zijn of vanaf het moment dat de werkgever dit redelijkerwijs had kunnen vaststellen, tot de conclusie dat vanaf de eerste loonbetaling het anoniementarief moet worden toegepast.
Kortdurende dienstverbanden
Het is daarmee wel denkbaar dat bij kortdurende dienstverbanden, waar de werkgever wel een afschrift van een identiteitsbewijs in de loonadministratie heeft opgenomen, toepassing van het anoniementarief achterwege blijft als door vertrek van de werknemer de werkgever er in redelijkheid niet meer aan toekomt fysiek te verifiëren dat het identiteitsbewijs de tijdelijke werknemer betreft. De maatregel werkt door naar de inleners- en ketenaansprakelijkheid.
Versoepeling administratieve verplichtingen – identificatieplicht
Reiskostenvergoedingen
Ook wordt nog gevraagd of de maatregel voor de vaste reiskostenvergoedingen geldt voor de duur van de werking van het beleidsbesluit. De maatregel geldt gedurende de werking van het besluit en daarmee tot het moment dat de maatregel wordt ingetrokken.
De werkgever mag voor de coronaperiode blijven uitgaan van het reispatroon waar de
vaste onbelaste vergoeding al op gebaseerd was.
Beantwoording Kamervragen schriftelijk overleg over de fiscale maatregelen i.v.m. coronavirus