Voor een oud-docent die 40 jaar in het onderwijs werkte, spande de AOb met succes een zaak aan. Hij rekende op een fijn geschenk van zijn hogeschool en ging daarom zelfs later met pensioen. Bij een jubileum van 25 of 40 jaar krijgt onderwijspersoneel voor één keer het brutosalaris netto op de salarisstrook bijgeschreven. Toch hield het schoolbestuur de belasting in: 1881 euro.
Cao hbo
Dit gebeurde niet alleen bij de docent in kwestie. Bij de AOb kwamen vorig jaar meerdere zaken binnen, vooral van onderwijspersoneel uit het mbo en het hbo.
In de cao hbo staat dat werknemers een onbelaste gratificatie krijgen als ze 25 of 40 jaar in een van de sectoren hebben gewerkt die zijn verbonden aan pensioenfonds ABP.
De Belastingdienst vond dat vorig jaar een ‘te ruim begrip’ en wilde de eis toevoegen van een dienstverband bij één werkgever of onder één cao. De fiscus stuurde vervolgens brieven aan vertegenwoordigers van schoolbesturen met het advies om wél belasting in te houden.
Handboek Loonheffingen
Daar komt de Belastingdienst nu op terug. Nadat het bij de oud-docent in kwestie was teruggedraaid is het nu ook opgenomen in het Handboek Loonheffingen 2020.
In het Handboek Loonheffingen, paragraaf 19.2.1 staat het volgende:
Een eenmalige uitkering of verstrekking die u uw werknemer geeft omdat hij ten minste 25 of 40 jaar in
dienst is, is vrijgesteld tot maximaal het loon over een maand. U mag uw werknemer zo’n uitkering of
verstrekking geven na ten minste 25 dienstjaren en opnieuw na ten minste 40 dienstjaren.
Diensttijd
Voor de vaststelling van de diensttijd gaat u uit van de dienstjaren van uw werknemer bij u als werkgever.
U kunt ook rekening houden met dienstjaren bij een eerdere werkgever van de werknemer. Dat kan als dat maatschappelijk gebruikelijk is. U hebt bijvoorbeeld dezelfde cao.
Er zijn werkgevers die de diensttijd berekenen door uit te gaan van de dienstjaren die de pensioenuitvoerder in aanmerking neemt. Dit volgt de Belastingdienst als u hierbij een bestendige gedragslijn hebt, de werknemer de vrijstelling nog niet eerder genoot en u dit desgevraagd aannemelijk maakt.
AOb-jurist Niels Buijense:
“Dat het nu in dat handboek staat betekent dat er geen enkele onduidelijkheid meer bestaat. Ik adviseer werknemers die dit jaar een jubileum hadden en waarbij belasting is ingehouden, hun werkgever hierop te wijzen.”
Voor werknemers die hun jubileum voor 1 januari 2020 vierden, kan de AOb advies geven over de inkomstenbelasting.
Bron: Aob.nl