Als een werknemer 25 of 40 jaar bij de zaak werkt en de jubileumuitkering wordt op de dag van het jubileum betaald, moet je deze uitkering dan in de betreffende maand verlonen zodat deze op de salarisstrook komt te staan (inclusief al betaald voorschot)?
Een eenmalige uitkering of verstrekking die je aan de werknemer geeft omdat hij ten minste 25 of 40 jaar in dienst is, is vrijgesteld tot maximaal het loon over een maand.
Je administreert bij de loonadministratie de gegevens met betrekking tot de uitkering. Het is niet nodig om deze op de loonstrook te vermelden.
Dienstjaren werknemer bij werkgever
Je mag de werknemer een eenmalige uitkering of verstrekking geven na ten minste 25 dienstjaren en opnieuw na ten minste 40 dienstjaren. Voor de vaststelling van de diensttijd ga je uit van de dienstjaren van de werknemer bij de werkgever.
Je kunt ook rekening houden met dienstjaren bij een eerdere werkgever van de werknemer. Dat kan als dat maatschappelijk gebruikelijk is. Je hebt bijvoorbeeld dezelfde cao.
Er zijn werkgevers die de diensttijd berekenen door uit te gaan van de dienstjaren die de pensioenuitvoerder in aanmerking neemt. Dit volgt de Belastingdienst als je hierbij een bestendige gedragslijn hebt, de werknemer de vrijstelling nog niet eerder genoot en je dit desgevraagd aannemelijk maakt.
Tijdelijke werkloosheid
In sommige branches, zoals de bouw, is er niet het hele jaar lang werk. Vaak krijgt een werknemer een tijdelijke uitkering in de periode waarin hij niet werkt. Als de werknemer in die periode niet bij een andere werkgever werkt, telt deze periode van tijdelijke werkloosheid mee voor het bepalen van de diensttijd.
Loon over een maand
Bij het vaststellen van het loon over een maand (tijdvakloon) ga je uit van het fiscale loon over een maand. Dit is het loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen uit kolom 14 van de loonstaat. Je mag geen rekening houden met:
- bijzondere beloningen die niet vast en gegarandeerd zijn, zoals tantièmes;
- aanspraken die tot het loon horen.
Bij het fiscale loon over een maand tel je het maandbedrag op van:
- het werknemersaandeel in de pensioenpremie;
- de werknemersbijdrage voor aanspraken die overeenkomen met aanspraken op WW-, ZW-, WAZO- en WAO/WIA-uitkeringen;
- de werknemersbijdrage voor aanspraken op uitkeringen bij overlijden of invaliditeit door een ongeval;
- bedragen die worden ingehouden in plaats van de hierboven genoemde premies en bijdragen.
Bij het berekende bedrag tel je daarnaast op:
- 1/12 van de vakantiebijslag;
- 1/12 van het jaarbedrag van vaste gegarandeerde bijzondere beloningen;
- 1/12 van het jaarbedrag van een keuzebudget waarop de werknemer recht heeft volgens een cao of arbeidsovereenkomst. Het maakt daarbij niet uit waar de werknemer (een deel van) het budget aan besteedt.
Bron: Forum Salaris en Handboek Loonheffingen 2023, paragraaf 21.2.1 Diensttijduitkeringen of -verstrekkingen