Als de oproepkracht op vrijdag moet werken, dan moet de werkgever hem uiterlijk maandag oproepen. Dat kan ook ’s avonds zijn. De 4-dagentermijn sluit aan bij artikel 4:2 van de Arbeidstijdenwet. Het is prima als een werkgever voor de zekerheid 96 uur aanhoudt.
Als de werkgever een werknemer minder dan vier dagen van tevoren oproept, dan is hij niet verplicht om te komen werken. Je kunt een werknemer natuurlijk nog wel vragen om te komen werken. Deze oproep aan de werknemer moet je schriftelijk of elektronisch doen. Dat kan ook een mail of WhatsApp-bericht zijn.
In een cao zijn afspraken te maken om de termijn van 4 dagen te verkorten tot 24 uur.
Afzegging of wijziging
Als de werkgever een oproep binnen vier dagen afzegt of de tijdstippen wijzigt waarop de werknemer moet werken, dan behoudt de werknemer recht op loon over de uren waarop de werkgever hem heeft opgeroepen. Daarnaast moet de werkgever de werknemer betalen voor de uren waarop hij hem later heeft opgeroepen.
Oproep maar afwezig
Stel dat werknemer A is opgeroepen (en de oproep heeft geaccepteerd) maar vervolgens niet op de werkplek verschijnt en dat de werkgever niet laat weten. Werknemer B wil dit werk wel oppakken en gaat aan de slag. Een paar uur later verschijnt werknemer A alsnog op de werkplek. Werknemer B verricht inmiddels het werk. Er is geen ander werk voor werknemer A.
Is de oproep dan ingetrokken of komt dit voor rekening van de werknemer?
De oproep is niet ingetrokken, want de werkgever heeft niet aan de werknemer medegedeeld dat zijn oproep is ingetrokken. Daardoor staat de oproep nog steeds. Als het niet-verrichten van de arbeid voor rekening van de werknemer hoort te komen, is geen loon verschuldigd.