Door de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zijn er vanaf 1 januari 2020 twee verschillende WW-premiepercentages: een hoge en een lage WW-premie.
In de loonaangifte geven werkgevers op de juiste wijze aan of sprake is van de lage of de hoge WW-premie.
De hoofdregel is dat de werkgever de lage WW-premie betaalt voor werknemers met een vast contract: een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die geen oproepovereenkomst is.
Hoe verwerk je nu de WW-premie in de loonaangifte als de werkgever twee verschillende arbeidsovereenkomsten heeft gesloten met een werknemer? Bijvoorbeeld een werknemer heeft een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor 20 uur per week en daarnaast bij dezelfde werkgever een oproepovereenkomst voor onbepaalde tijd (een nul-urencontract).
Twee inkomstenverhoudingen
Per arbeidsovereenkomst wordt beoordeeld of de lage of de hoge WW-premie van toepassing is. De werkgever geeft dit aan in de loonaangifte door middel van twee aparte inkomstenverhoudingen.
Hieronder volgt een voorbeeld. In het voorbeeld wordt ‘premie AWf’ (WW-premie) gebruikt vanwege de aansluiting bij de rubrieken in de loonaangifte. AWf verwijst naar het Algemeen Werkloosheidsfonds.
Voorbeeld. Twee verschillende schriftelijke arbeidsovereenkomsten
Een werkgever heeft twee verschillende dienstbetrekkingen met dezelfde werknemer.
Eén schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die geen oproepovereenkomst is voor 20 uur per week met een maandloon van € 1000.
En een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die een nul-urencontract is met een wisselend aantal uren en wisselend maandloon.
De fictieve premiepercentages zijn 3% (laag) en 8% (hoog).
Welke AWf-premie is van toepassing en hoe wordt dit in de loonaangifte verwerkt?
Er zijn twee dienstbetrekkingen. Daarom worden er twee inkomstenverhoudingen (ikv’s) aangemaakt.
Voor de eerste inkomstenverhouding geldt dat de werkgever de lage AWf-premie betaalt omdat de voorwaarden schriftelijke arbeidsovereenkomst, onbepaalde tijd en geen oproepovereenkomst van toepassing zijn.
De tweede inkomstenverhouding is een oproepovereenkomst. De hoge AWf-premie is dus van toepassing.
Kennisdocument premiedifferentiatie WW
Kom ook naar de cursus Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) – Actualiteiten en/of verdieping op woensdag 22 januari 2020.