Begin juni bracht minister Koolmees het heuglijke nieuws dat er na jaren overleggen nu eindelijk een pensioenakkoord was gesloten. Het kabinet heeft samen met werknemers- en werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over pensioenen en AOW.
Eigenlijk is niemand echt blij met het pensioenakkoord, maar dat is gunstig volgens Hans Kennis. Nu alle partijen bezwaren zien en iedereen een beetje heeft moeten inleveren is er niet één partij die er het meest van profiteert.
Een greep uit de plannen:
1 AOW-leeftijd stijgt minder snel
2 Flexibeler en persoonlijk pensioenstelsel
3 Betere pensioenafspraken voor mensen met zware beroepen
4 Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen
5 Pensioen beweegt mee met economie
Pensioenakkoord: 12 afspraken tussen kabinet en sociale partners
De plannen zijn er. Maar nu begint het pas. Er ligt nog heel veel open. Het kabinet moet nog een wetsvoorstel gaan maken om de pensioenwet te wijzigen waar de Tweede Kamer en de Eerste Kamer mee moeten instemmen. Dan moeten pensioenfondsen en verzekeraars hun (administratie)systemen aanpassen. De verwachting is dat de nieuwe regels voor pensioen vanaf 1 januari 2022 gaan gelden.
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid is bij de pensioenplannen essentieel. Het kabinet investeert 800 miljoen euro om mensen te helpen gezond en werkend hun pensioenleeftijd te behalen. In sommige cao’s vind je seniorenregelingen/ontzieregelingen.
Volgens Hans Kennis is het goed om te richten op duurzame inzetbaarheid waarbij de focus ligt op een leven lang ontwikkelen. De huidige ontziemaatregelen zijn vaak erg duur en de opbrengst is onduidelijk. Demotie kan een oplossing zijn, maar op dit moment zijn daar grote bezwaren tegen.
Minder uren werken en toch 100% pensioenopbouw. “Je gaat minder werken en het kost klauwen met geld.”
1 AOW-leeftijd stijgt minder snel
De wet die het minder snel stijgen van de AOW-leeftijd regelt is inmiddels aangenomen en gaat gelden vanaf 1 januari 2020.
De AOW-leeftijd blijft 66 jaar en 4 maanden in 2020 en 2021. In 2022 stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden en komt in 2024 uit op 67 jaar. Daarna zal de AOW-leeftijd met 8 maanden stijgen per jaar dat we langer leven. De AOW-leeftijd blijft dus gekoppeld aan de levensverwachting, maar in mindere mate.
2 Flexibeler en persoonlijker pensioenstelsel
Werknemers kunnen straks in een persoonlijkere pensioenregeling pensioen opbouwen. Ook krijgen werknemers de mogelijkheid om een deel van het pensioen op te nemen op de dag dat zij met pensioen gaan.
Doorsneesystematiek afgeschaft
De doorsneesystematiek, waarbij iedereen dezelfde premie betaalt voor dezelfde pensioenopbouw, wordt afgeschaft. Pensioenopbouw gaat beter aansluiten bij de ingelegde premies. Daardoor wordt de pensioenopbouw persoonlijker en transparanter.
Aangezien de afschaffing van de doorsneesystematiek gevolgen heeft voor de huidige pensioendeelnemers, gaan het kabinet en sociale partners maatregelen uitwerken om hen te compenseren.
Anticiperen
Als je iets als werkgever wilt wijzigen, kun je nu al wel anticiperen, aldus Hans Kennis. Waarom zou je de beschikbare premieregeling niet al aanpassen? Iedereen krijgt in het pensioenakkoord eenzelfde premie inleg. Deze vlakke premie kun je nu ook al invoeren.
Beschikbare premieregeling
Ook verwacht Hans dat de komende jaren weinig contracten van middelloonregelingen verlengd zullen worden. Door de gedaalde rente stijgen de pensioenkosten binnen een middelloon explosief. Een beschikbare premieregeling is een goed alternatief. Hiermee ben je ook al gedeeltelijk voorgesorteerd voor invoering van het pensioenakkoord. Dit akkoord gaat immers uit van een premieregeling en niet meer van garantieregelingen.
Jong gaan werken
Door de afschaffing van de doorsneesystematiek en de overstap op een stelsel van leeftijdsonafhankelijke premies waarbij iedereen een pensioen(vermogen) krijgt dat past bij de ingelegde premie, bouwen in het begin van de carrière meer pensioen op dan nu, en aan het einde van de carrière minder. Mensen die op jonge leeftijd gaan werken, gaan hierdoor relatief meer pensioen opbouwen. Ouderen bouwen relatief minder pensioen op. Dit kan extra ruimte geven om eerder te stoppen met werken.
3 Afspraken voor vervroegd pensioen
Voor sommige beroepen is doorwerken tot de AOW-leeftijd te zwaar. Daarom krijgen werkgevers en werknemers de komende vijf jaar de gelegenheid om afspraken te maken over vervroegd pensioen. Werkgever en werknemers bepalen samen om welke beroepen het gaat.
Uitkering voor vervroegd pensioen
De heffing op vroegpensioen (RVU-heffing) wordt aangepast. Werkgevers mogen bij vervroegd pensioen maximaal drie jaar voor AOW-leeftijd een uitkering aanbieden. Voor uitkeringen tot ongeveer 19.000 euro per jaar hoeft geen RVU-heffing (Regeling Vervroegde Uittreding) te worden betaald.
Dit bedrag is gekozen omdat het overeenkomt met de netto AOW. Het is voor de werknemer dan net of zijn AOW eerder ingaat. Ook kan de werknemer ervoor kiezen om als aanvulling op de uitkering, een deel ouderdomspensioen te laten uitkeren. Ook werknemers met een lager inkomen, kunnen dan eerder stoppen met werken.
4 Zzp’ers verplicht verzekerd
Zelfstandigen zijn straks verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Het kabinet heeft sociale partners gevraagd om begin 2020 met een concreet voorstel te komen voor deze verzekeringsplicht.
5 Pensioen beweegt mee met economie
Pensioenfondsen mogen de pensioenuitkering aanpassen bij economische goede of juist slechtere tijden. De nieuwe regels gaan pas in 2022 in. De regels voor pensioenkortingen worden waarschijnlijk voor 2020 nog aangepast. Als er niets wordt gedaan, is korten onvermijdelijk, aldus Hans Kennis.
Scenario’s
De SER adviseert om deelnemers inzicht te bieden in het opgebouwde en het te bereiken pensioen. Deelnemers kunnen vanaf dit najaar op mijnpensioenoverzicht.nl drie scenariobedragen te zien krijgen. Pensioenuitvoerders berekenen die bedragen volgens een verwacht, een optimistisch en een pessimistisch scenario. Zo weten deelnemers wat ze aan pensioen kunnen verwachten, maar ook dat het pensioen meer of minder kan worden.
Op de Nationale Salarisdag op woensdag 27 november 2019 gaat Hans Kennis in de verdiepingsworkshop pensioen in op de pensioenmaatregelen en wat je als werkgever nu al kunt regelen. Hans maakt het concreet en geeft praktische (reken)voorbeelden.
Hans Kennis is consultant bij Montae Pensioen. Hans is sinds 1999 verbonden aan Montae en adviseert werkgevers en ondernemingsraden over hun pensioenregeling.
Schrijf je nu 395 euro in voor de Nationale Salarisdag