Minister Schouten van Pensioenen geeft antwoord op vragen over de Wet toekomst pensioenen en de benoeming van een regeringscommissaris transitie pensioenen.
Bij de omvang van de aangestelde regeringscommissaris voor de pensioentransitie is afgewogen welke tijdsbesteding noodzakelijk zou zijn om deze functie naar behoren in te vullen. Daarbij is ook gekeken naar de ervaringen bij andere regeringscommissarissen. De aanstelling is voor 8 uur per week. Mocht dit onvoldoende blijken te zijn, dan kan de aanstelling in overleg met de regeringscommissaris worden verruimd. Tot nu toe is daar geen aanleiding toe geweest.
Wat doet de regeringscommissaris?
Conform haar taakopdracht richt de regeringscommissaris zich op de transitie zoals deze wettelijk is vastgelegd in de wet Toekomst pensioenen. De regeringscommissaris zal zich inspannen om dit transitieproces te monitoren en te bespoedigen.
De vraag of de transitietermijn gestaakt moet worden is een politieke afweging die niet bij de regeringscommissaris ligt. Wel geeft zij advies aan de minister voor Pensioenen over de haalbaarheid van de transitietermijn zoals die in de wet is opgenomen.
De regeringscommissaris brengt tweemaal per jaar advies uit. Dit advies zal samen met de monitoringsinformatie en een kabinetsreactie aan beide Kamers worden gestuurd. Daarnaast kan de regeringscommissaris ook op eigen initiatief adviseren als de regeringscommissaris daar aanleiding toe ziet.
Zorgvuldig proces doorlopen
Het Nederlandse pensioenstelsel is met de inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) toekomstbestendig gemaakt. Voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Wtp is een zorgvuldig proces doorlopen.
Ten eerste is de Wtp gebaseerd op een breed Pensioenakkoord met de werkgevers- en werknemersorganisaties. Het akkoord is vervolgens uitgewerkt met sociale partners, toezichthouders, de pensioenkoepels en talloze andere pensioenexperts.
Ingezet voor breder pensioenstelsel
De betrokken organisaties hebben zich ingezet voor een beter pensioenstelsel voor jong en oud en hebben de afspraken vertaald naar werkbare uitgangspunten voor wetgeving. Deze zijn vastgelegd in de hoofdlijnennotitie in 2020. Op basis daarvan is de Wtp opgesteld, waarbij internetconsultatie en een toets door de relevante instanties heeft plaatsgevonden, waaronder DNB, AFM, het College voor de Rechten van de Mens, de Raad voor de Rechtspraak, de Belastingdienst en de Raad van State.
Vervolgens heeft een zorgvuldige en uitvoerige behandeling door de Tweede en Eerste Kamer plaatsgevonden met onder meer een artikelsgewijze behandeling.
Start transitieperiode per 1 juli 2023
Met de inwerkingtreding van de Wtp op 1 juli 2023 is de transitieperiode officieel gestart. Op dit moment zijn alle partijen betrokken bij de pensioentransitie hard aan het werk om die transitie zorgvuldig en tijdig te realiseren. Daarbij hebben deze partijen aangegeven behoefte te hebben aan rust om de stappen te kunnen zetten die nodig zijn. Dat neemt niet weg dat een nieuw kabinet een wetsvoorstel kan indienen om de wet ingrijpend te wijzigen.
Zorgvuldigheid bij mogelijk ingrijpende wetswijziging
Naar de mening en overtuiging van minister Schouten zou een eventuele ingrijpende wetswijziging dezelfde zorgvuldigheid moeten betrachten als die is betracht met de totstandkoming van de Wtp. Ook dient bij een dergelijke ingrijpende wijziging de huidige praktijk in acht te worden genomen. Namelijk die van een sector die op basis van een breed aangenomen wet de uitvoering daarvan ter hand heeft genomen. Gedurende de transitie het wettelijk kader ingrijpend wijzigen, vergt daarom een zorgvuldige afweging. Het gaat immers over de pensioenrechten van miljoenen Nederlanders en hun perspectief op een goed pensioen.
Brede ervaring van pensioendomein
Prof. dr. S.G. van der Lecq heeft een brede ervaring in het pensioendomein, ook ten aanzien van de uitvoeringspraktijk, die haar zeer geschikt maakt voor haar nieuwe rol als regeringscommissaris transitie pensioenen. Zij heeft voldoende relevante ervaring met de uitvoeringspraktijk.
Kennis van pensioenuitvoeringspraktijk
Bij de externe toezichthouders voldoende kennis van de pensioenuitvoeringspraktijk. Verder beschikt de regeringscommissaris over de relevante kennis en ervaring van de pensioenuitvoeringspraktijk. Daarnaast is de Wet toekomst pensioenen tot stand gekomen na een uitgebreid en zorgvuldig doorlopen proces. Zo heeft het wetsvoorstel voorgelegen voor openbare consultatie. Vervolgens is de wet voorgelegd aan de uitvoerders en externe toezichthouders, voor de bij totstandkoming van wetgeving gebruikelijke uitvoerings- en toezichttoets.
Vinger aan de pols
Nu de Wtp vanaf 1 juli 2023 in werking is getreden, houdt Schouten een vinger aan de pols. Zij monitort de voortgang van de transitie. De regeringscommissaris adviseert de minister voor Pensioenen over het verloop van de transitie en over het wegnemen van eventuele knelpunten. De Tweede Kamer wordt hier periodiek over geïnformeerd door middel van voortgangsrapportages transitie wet toekomst pensioenen. Kortom, zowel aan de voorkant als aan de achterkant is en wordt de uitvoering uitgebreid betrokken.
Antwoorden op Kamervragen over benoeming van regeringscommissaris voor de pensioentransitie