• Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbrief
  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
Home » Werkgever moet bewijzen dat werknemer loog over ziekte

Werkgever moet bewijzen dat werknemer loog over ziekte

Nieuws

De werkgever ontslaat werknemer op staande voet maar moet nu bewijzen dat de werknemer de werkgever en/of de bedrijfsarts doelbewust onjuist heeft voorgelicht over zijn gezondheidstoestand, aldus de kantonrechter.

6 september 2019 door Salaris Vanmorgen

Werkgever is een (thuis)zorginstelling. Werknemer is geestelijk verzorger. De arbeidsovereenkomst met werknemer is per 1 september 2018 verlengd voor de duur van een jaar.

Werknemer heeft zich in de maand februari 2019 verschillende keren ziek gemeld.

In de op 6 maart 2019 opgestelde probleemanalyse staat dat de werknemer nog volledig arbeidsongeschikt is.

Plan van aanpak

Per e-mail van 18 maart 2019 heeft werknemer een afspraak met werkgever voor het opstellen van het plan van aanpak afgezegd. Werkgever heeft werknemer hierop per mail en (aangetekende) post een eerste waarschuwing gestuurd en hem nogmaals uitgenodigd voor het opstellen van het plan van aanpak.

Werknemer heeft werkgever hierop op 18 maart 2019 een e-mail gestuurd waarin hij aangeeft dat hij de re-integratie niet  tegenwerkt maar vanwege zijn situatie de deur niet uit kan. Hij staat open voor een afspraak bij hem thuis met betrekking tot het plan van aanpak.

Werkgever heeft vervolgens eenzijdig een plan van aanpak opgesteld en aan werknemer doen toekomen. Werknemer heeft dit plan aangevuld en per post aan werkgever geretourneerd.

Bijstelling Probleemanalyse

Naar aanleiding van een bezoek van werknemer aan de bedrijfsarts d.d. 15 april 2019 heeft de bedrijfsarts een “Bijstelling Probleemanalyse” opgesteld waarin de conclusie is dat de werknemer nog altijd geheel arbeidsongeschikt is en hij niet op het werk kan komen voor gesprekken.

In de “Bijstelling Probleemanalyse” die de bedrijfsarts heeft opgesteld naar aanleiding van een bezoek van werknemer op 20 mei 2019 staat onder meer dat de energie en het persoonlijk functioneren van werknemer nog zeer sterk beperkt zijn, dat er nog geen mogelijkheden zijn voor eigen of aangepast werk en dat er op 1 juli 2019 een vervolgafspraak gepland staat.

Ernstige verdenkingen

Per brief van 22 mei 2019 heeft werkgever aan werknemer kenbaar gemaakt ernstige verdenkingen te hebben dat hij niet de waarheid heeft gesproken met betrekking tot zijn ziekte en hem uitgenodigd voor een gesprek op 23 mei 2019. Per e-mail van 23 mei 2019 heeft de gemachtigde van werknemer naar aanleiding hiervan aan werkgever bericht dat werknemer niet in staat is met werkgever in gesprek te gaan en haar om toezending van haar vragen verzocht.

Zieke man

De casemanager heeft in een mail naar de directeur van de zorginstelling gemeld dat de bedrijfsarts adviseert om op grond van de door werkgever verzamelde informatie een arbeidsjurist in te schakelen en later heeft zij het volgende gemaild:
“Toen ik de arts consulteerde over de bewijzen die u had verzameld over de werkzaamheden van [werknemer] als gastspreker op diverse plaatsen in binnen en buitenland tijdens zijn ziekteverlof zei hij dat hij het niet geloven kon omdat [werknemer] zich bij hem heel anders gedroeg. Als [werknemer] bij de arts was zat er een zieke man, aldus de arts.”

Ontslag op staande voet

Werkgever heeft werknemer per brief van 23 mei 2019 op staande voet ontslagen. Over de reden voor dit ontslag staat in deze brief onder meer vermeld dat de werknemer de indruk wekte nergens toe in staat te zijn. En dat hij naar eigen zeggen te ziek om zelfs maar naar buiten te gaan. Maar tot verbazing van de werkgever staan er op internet verschillende situaties waarbij de werknemer aanwezig was, ondanks het feit dat hij dus zelf aangaf volledig ziek te zijn. Het gaat om onder meer om het geven van een lezing en gastlessen.

Dringende reden

Dat de werknemer in een groot deel van zijn ziekteperiode de werkgever doelbewust onjuist voorgelicht heeft over zijn gezondheidstoestand, levert volgens de werkgever een dringende reden op om de arbeidsovereenkomst onverwijld op te kunnen zeggen door middel van dit ontslag op staande voet.

In een mail van de bedrijfsarts aan de gemachtigde van de werknemer staat het volgende:

“Hij is naar mij open geweest over ziekte en activiteiten. De opmerking dat hij mij zou hebben voorgelogen of dat ik medische informatie aan de werkgever verstrekt zou hebben zijn pertinent onjuist.”

Bij brief van 18 juli 2019 heeft werkgever, voor het geval het ontslag op staande voet niet zal standhouden, aan werknemer kenbaar gemaakt dat zijn arbeidsovereenkomst niet verlengd zal worden.

Werknemer: vernietig ontslag

De werknemer verzoekt de kantonrechter het gegeven ontslag op staande voet te vernietigen, werkgever op straffe van verbeurte van een dwangsom te verplichten haar verplichtingen uit de Wet Poortwachter na te komen en werkgever te veroordelen tot betaling van het salaris van werknemer vanaf 23 april 2019 tot het moment dat de arbeidsovereenkomst tussen partijen rechtsgeldig is geëindigd. Ook vraagt hij om een billijke vergoeding.

Werkgever: dringende opzeggingsreden

Werkgever verzoekt de kantonrechter voor recht te verklaren dat werknemer door opzet dan wel door schuld werkgever een dringende reden heeft gegeven de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen op grond waarvan werknemer een vergoeding aan de werkgever is verschuldigd.

Wat zegt de kantonrechter?

De kantonrechter overweegt als volgt. In de overgelegde probleemanalyse van 6 maart 2019 en de bijstellingen daarvan d.d. 15 april en 20 mei 2019 staat vermeld dat de energie van werknemer (zeer) beperkt is, dat werknemer zijn eigen of aangepaste werk niet kan verrichten en dat werknemer niet in staat is op het werk te komen voor een gesprek. De door werknemer ontplooide activiteiten roepen dan ook vragen op, zeker nu deze ook deels in België hebben plaatsgehad.

Tegenstrijdige mails

Werkgever heeft ter onderbouwing van haar stelling dat werknemer heeft gelogen over zijn gezondheidssituatie verwezen naar de e-mail van de casemanager van de arbodienst. In die e-mail staat  dat de bedrijfsarts verbaasd was over de door werknemer ontplooide activiteiten, aangezien werknemer zich bij hem heel anders heeft gedragen, namelijk als een zieke man.

Deze e-mail sluit echter niet aan bij de door werknemer overgelegde e-mail van de bedrijfsarts zelf, waarin staat dat werknemer naar de bedrijfsarts toe open is geweest over zijn ziekte en activiteiten en dat het pertinent onjuist is dat werknemer hem zou hebben voorgelogen.

Werkgever heeft vraagtekens geplaatst bij die e-mail.

Bewijs leveren

Gelet op laatstgenoemde tegenstrijdige e-mails, staat nu niet vast dat werknemer zich zieker heeft voorgedaan dan dat hij was en dus heeft gelogen over zijn gezondheidssituatie. De kantonrechter acht dan ook bewijslevering noodzakelijk om vast te stellen of dit inderdaad het geval is en daarmee of werknemer terecht op staande voet is ontslagen. Daarbij geldt dat de bewijslast van de aanwezigheid van een dringende reden op de werkgever rust. Werkgever zal daarom worden opgedragen bewijs te leveren.

Uitspraak Rechtbank Overijssel, 12 augustus 2019, ECLI:NL:RBOVE:2019:3066

 

Categorie: Nieuws Tags: ontslag, zieke werknemers

Tags: ontslag, zieke werknemers

Gerelateerde artikelen

30 juni 2022

Ontslag op staande voet vanwege ongeoorloofde afwezigheid onterecht

30 juni 2022

Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

28 juni 2022

Zieke werknemer met langdurige coronaklachten krijgt vaak WIA-uitkering

27 juni 2022

Tegemoetkoming voor drie groepen slachtoffers beroepsziekten per 2023

Hoofdsponsor

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Partners

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Twee fulltime banen – boete voor overtreden nevenwerkzaamhedenbeding
  • Betaald ouderschapsverlof per 2 augustus en andere verlofregelingen
  • Schadevergoeding na ontslag is belastbaar loon uit dienstbetrekking
  • Einde handhavingsmoratorium per 2025 – aanpak schijnzelfstandigheid

NIRPA

Opleidingen

04
jul
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
Salaris Vanmorgen
01
sep
HR voor Salarisadministrateurs
Markus Verbeek Praehep
12
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
15
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
Salaris Vanmorgen
19
sep
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Werkkostenregeling PE
Markus Verbeek Praehep
19
sep
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
22
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
Salaris Vanmorgen
22
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
28
sep
Online cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 januari 2023
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
Salaris Vanmorgen
06
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Salaris Vanmorgen
13
okt
Online cursus loonheffingen en hybride werken
Salaris Vanmorgen
01
nov
Cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
07
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
08
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
10
nov
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
Salaris Vanmorgen
06
dec
Online cursus Update Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
Salaris Vanmorgen
07
dec
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep

Vacatures

Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Payroll Specialist – Q8 Den Haag
Strictly People - Q8
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Payroll Specialist – Netcompany Delft
Strictly People
Loonadviseur
Scab
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Senior Salarisadministrateur – Veenendaal
acconavm
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Payroll Professional
CROP
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Senior salarisadministrateur, Gorinchem
acconavm
Salarisadministrateur bij de Caesar Groep
Caesar Groep
Medior / Senior salarisadministrateur Software Gemak – Utrecht
a/s Works
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Junior salarisadministrateur
acconavm
Corporate International Payroll Controller – B&S Dordrecht
Strictly People B&S
Payroll Specialist – Philips Domestic Appliances Amsterdam
Strictly People | Philips Domestic Appliances Amsterdam
Senior Salarisadministrateur- Gorinchem
acconavm
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder

Vriend van Salaris Vanmorgen

Moore mth
abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV