• Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbrief
  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
Home » Slapend dienstverband – werkgever niet verwijtbaar gehandeld

Slapend dienstverband – werkgever niet verwijtbaar gehandeld

Nieuws

De werkgever valt geen ernstig verwijt te maken ten aanzien van het in stand houden van een slapend dienstverband. Hij hoeft geen transitievergoeding te betalen en de arbeidsovereenkomst blijft vooralsnog bestaan, aldus de kantonrechter.

13 augustus 2019 door Salaris Vanmorgen

Een werknemer is geboren in 1953 en in 2008 in dienst getreden bij de werkgever als monteur. Eind november 2015 is de werknemer uitgevallen door een val van de trap bij hem thuis.

Als gevolg van het ongeval is bepaald dat werknemer een arbeidsongeschiktheidspercentage heeft van 17,35%. Omdat bij werkgever geen werkzaamheden voorhanden zijn waarbij hij fysiek minder zwaar wordt belast, ontvangt de werknemer sinds 20 november 2017 een WW-uitkering.

Op 11 augustus 2019 bereikt werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd.

De werknemer verzoekt de kantonrechter om de werkgever allereerst te veroordelen tot betaling aan werknemer van de wettelijke transitievergoeding ad € 31.449. Daarnaast verzoekt hij de arbeidsovereenkomst op zo kort mogelijke termijn te ontbinden.

Wat zegt de werknemer?

Volgens de werknemer is door zijn volledige arbeidsongeschiktheid de arbeidsovereenkomst een lege huls geworden. Daardoor is sprake van een substantiële en duurzame vermindering van de arbeidstijd tot 0 uren. Dit is te kwalificeren als een beëindiging van de arbeidsovereenkomst, die recht geeft op de transitievergoeding.

Daarnaast stelt hij dat er sprake is van slecht werkgeverschap om de arbeidsovereenkomst met hem in stand te laten, waardoor hem de transitievergoeding wordt ontnomen.

Ook het feit dat hij arbeidsongeschikt is voor het eigen werk bij de werkgever kwalificeert de werknemer als een verandering van omstandigheden, die een ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigt.

Wat zegt de werkgever?

De werkgever verweert zich tegen het verzoek en stelt, mede gelet op het feit dat de werknemer zeer spoedig de AOW-gerechtigde leeftijd zal bereiken, geen sprake is van een beëindiging van de arbeidsovereenkomst, dan wel slecht werkgeverschap om de arbeidsovereenkomst in stand te laten. Ook ziet de werkgever geen reden de arbeidsovereenkomst zo kort voor de AOW-gerechtigde leeftijd van werknemer nog te ontbinden.

Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid

De werknemer vergelijkt zijn casus met de uitspraak van de Hoge Raad op 14 september 2018, ECLI:NL:HR:2018:1617. In die uitspraak heeft een werknemer van wie het aantal arbeidsuren substantieel en structureel wordt verminderd, recht op een gedeeltelijke transitievergoeding, berekend over het aantal uren waarmee de arbeidsduur wordt verminderd.

Actieve werkgever

In de uitspraak van de Hoge Raad was ook sprake van een periode van arbeidsongeschiktheid. Maar het ging hier om een werknemer, die daadwerkelijk na een periode van arbeidsongeschiktheid weer aan het werk ging bij de eigen werkgever, waarbij werkgever en werknemer de omvang van de arbeidsovereenkomst opnieuw zijn overeengekomen en waarbij bovendien sprake was van een actieve rol van de werkgever in de zin dat deze de arbeidsovereenkomst met werknemer daadwerkelijk opzegde en een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbood.

Geen initiatief

Volgens de kantonrechter is een actieve rol van de werkgever in die zaak niet gelijk te stellen met deze zaak, waarin de werkgever geen enkel initiatief neemt. De werknemer gaat immers niet meer aan de slag bij werkgever en werkgever laat het wat het voortbestaan van de arbeidsovereenkomst betreft daarbij. Dit verzoek van werknemer wordt daarom afgewezen.

Compensatie transitievergoeding

Het betalen van een transitievergoeding is gekoppeld aan een opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst en, in het kader van de Wet Compensatie Transitievergoeding (WCT), ook bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst na afloop van een periode van arbeidsongeschiktheid.

In deze procedure verzoekt werknemer echter alleen om betaling van de transitievergoeding, zonder daaraan te verbinden dat werkgever in dat kader bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst met werknemer moet opzeggen. Wellicht dat het werkgever wel verweten kan worden dat hij de arbeidsovereenkomst met werknemer niet opzegt, maar zonder een voorafgaande beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan geen sprake zijn van de verplichting op de transitievergoeding te betalen. Ook dit verzoek wijst de kantonrechter af.

AOW-leeftijd

Het had de werknemer overigens ook niet gebaat als hij wel om een bevel om de arbeidsovereenkomst op te zeggen had verzocht. Bij een opzegging had de werkgever immers de opzegtermijn van – in dit geval drie maanden – in acht moeten nemen, zodat een opzegging alleen kon plaatsvinden tegen een dag die later ligt dan de dag waarop de arbeidsovereenkomst in verband met het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd van werknemer eindigt.

Geen ernstig verwijtbaar handelen

Waar wellicht nog met succes betoogd zou kunnen worden dat het in dienst houden van een werknemer na langdurige arbeidsongeschiktheid verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever oplevert, is naar het oordeel van de kantonrechter in dat geval geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Het is in dit geval niet ernstig verwijtbaar van werkgever om de arbeidsovereenkomst met werknemer niet op te zeggen.

Schrijnende gevallen

De werknemer geeft in zijn verzoekschrift nog aan dat de WCT in het leven is geroepen om in schrijnende gevallen de werkgever te bewegen een dienstverband te beëindigen waaraan geen invulling meer gegeven wordt. De kantonrechter vindt dat hier geen sprake is van een schrijnend geval.

Ontbinding

Als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst zou ontbinden, kan dat alleen maar met inachtneming van een (resterende) opzegtermijn van een maand. Ontbinding zou dan plaatsvinden per 9 augustus 2019, terwijl de arbeidsovereenkomst anders per 11 augustus 2019, twee dagen later eindigt vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd van de werknemer.

Overbrugging

Uiteindelijk is de transitievergoeding vooral bedoeld ter overbrugging naar ander werk, maar daar is in dit geval geen sprake van. Dat weegt volgens de kantonrechter mee in de beoordeling van de vraag naar de ernst van de verwijtbaarheid en daar is hier geen sprake van. Daarmee vervalt ook de grond tot toekenning van de transitievergoeding en komt de kantonrechter niet langer toe aan de vraag of de arbeidsovereenkomst ontbonden moet worden, omdat werknemer heeft aangegeven zijn verzoek daartoe in te trekken als de transitievergoeding bij ontbinding niet wordt toegekend.

De kantonrechter wijst de verzoeken van de werknemer af.

Uitspraak Rechtbank Den Haag, 9 juli 2019, ECLI:NL:RBDHA:2019:8167

 

Categorie: Nieuws Tags: slapend dienstverband, transitievergoeding

Tags: slapend dienstverband, transitievergoeding

Gerelateerde artikelen

28 juni 2022

Recht op transitievergoeding – gedrag werknemer niet ernstig verwijtbaar

10 juni 2022

Transitievergoeding berekenen o.b.v. laatst geldende overeengekomen loon

2 juni 2022

Ook compensatie transitievergoeding na 2 jaar ziekte vóór 1 juli 2015

13 mei 2022

Rechtspraak benoemt 11 buikpijndossiers waaronder transitievergoeding

Hoofdsponsor

Transparante arbeidsvoorwaarden voor iedereen
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Partners

Transparante arbeidsvoorwaarden voor iedereen
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Betaald ouderschapsverlof per 2 augustus en andere verlofregelingen
  • Twee fulltime banen – boete voor overtreden nevenwerkzaamhedenbeding
  • Jubileumuitkering onbelast: hoe zit het precies?
  • Einde handhavingsmoratorium per 2025 – aanpak schijnzelfstandigheid

NIRPA

Opleidingen

30
jun
HBO Bachelor Rechten specialisatie Arbeids- en sociaal recht
Markus Verbeek Praehep
04
jul
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
Salaris Vanmorgen
01
sep
HR voor Salarisadministrateurs
Markus Verbeek Praehep
12
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
15
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
Salaris Vanmorgen
19
sep
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Werkkostenregeling PE
Markus Verbeek Praehep
19
sep
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
22
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
Salaris Vanmorgen
22
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
28
sep
Online cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 januari 2023
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
Salaris Vanmorgen
06
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Salaris Vanmorgen
13
okt
Online cursus loonheffingen en hybride werken
Salaris Vanmorgen
01
nov
Cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
07
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
08
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
10
nov
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
Salaris Vanmorgen
06
dec
Online cursus Update Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
Salaris Vanmorgen
07
dec
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep

Vacatures

Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Corporate International Payroll Controller – B&S Dordrecht
Strictly People B&S
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
Loonadviseur
Scab
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Senior Salarisadministrateur- Gorinchem
acconavm
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Senior Salarisadministrateur – Veenendaal
acconavm
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Medior / Senior salarisadministrateur Software Gemak – Utrecht
a/s Works
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Payroll Professional
CROP
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Junior salarisadministrateur
acconavm
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
International Payroll Specialist – Ultimaker (Remote)
Strictly People (Ultimaker)
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Senior salarisadministrateur, Gorinchem
acconavm
Salarisadministrateur bij de Caesar Groep
Caesar Groep
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Payroll Specialist – Netcompany Delft
Strictly People
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Payroll Specialist – Philips Domestic Appliances Amsterdam
Strictly People | Philips Domestic Appliances Amsterdam
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Payroll Specialist – Q8 Den Haag
Strictly People - Q8

Vriend van Salaris Vanmorgen

Moore mth
abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV