• Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbrief
  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
Home » Premiedifferentiatie in WW leidt tot hogere werkgeverslasten (deel 2)

Premiedifferentiatie in WW leidt tot hogere werkgeverslasten (deel 2)

Blogs

Over de nieuwe systematiek van de lage en de hoge WW-premie las je in deel 1 van mijn blog. Dit deel gaat in op de twee gevallen waarin de werkgever de lage premie met terugwerkende kracht moet herzien naar de hoge premie. Hoe werkt dat precies?

8 augustus 2019 door Fiscount

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) maakt vaste contracten goedkoper door een lage WW-premie, terwijl flexibele contracten juist duurder worden door een hoge WW-premie.

Lees hier meer over in Premiedifferentiatie in WW leidt tot hogere werkgeverslasten (deel 1)

Het verschil tussen de hoge en de lage premie is vastgesteld op vijf procentpunten. De werkgever moet in twee gevallen de door hem betaalde lage premie met terugwerkende kracht herzien naar de hoge premie.

Herzien lage premie

In de volgende twee situaties moet de lage premie worden herzien naar de hoge premie:

  1. De dienstbetrekking eindigt binnen twee maanden na aanvang.
  2. De werknemer krijgt in een kalenderjaar 30% of meer uren verloond dan contractueel is overeengekomen.

Als zich een herzieningssituatie voordoet dan is de werkgever verplicht om een correctiebericht in te dienen. Doet hij dat niet dan riskeert hij een verzuimboete.

Uiteraard moet de lage premie eveneens worden gecorrigeerd naar de hoge premie als de lage premie niet terecht is toegepast. Bijvoorbeeld als blijkt dat er geen schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is.

Situatie 1: dienstbetrekking eindigt binnen 2 maanden

Wie het initiatief voor beëindiging heeft genomen in deze twee maanden is niet relevant voor het herzien van de premie. Ook is niet relevant of er ten tijde van de beëindiging daadwerkelijk sprake was van een proeftijd.

Hierbij worden elkaar zonder onderbreking opvolgende arbeidsovereenkomsten als één dienstbetrekking gezien, zelfs als niet alle arbeidsovereenkomsten voldoen aan de voorwaarden voor de lage premie. Als de dienstbetrekking slechts gedeeltelijk eindigt, is deze herzieningssituatie niet van toepassing.

Voorbeeld einde dienstverband in 2 maanden

Een werknemer heeft van 1 januari tot en met 31 januari 2020 een contract voor bepaalde tijd en vanaf 1 februari 2020 een contract voor onbepaalde tijd. Op 15 maart 2020 ontslaat de werkgever de werknemer. De werkgever hoeft de premie over februari en maart dan niet te herzien, omdat de elkaar zonder onderbreking opvolgende arbeidsovereenkomsten gezamenlijk langer dan twee maanden hebben geduurd.

Zou de werknemer op 20 februari 2020 zijn ontslagen dan moet de werkgever de premie over de maand februari wel herzien, omdat het contract binnen twee maanden na aanvang van het eerste contract is geëindigd. Over januari is, als het goed is, al de hoge premie afgedragen.

Situatie 2: in kalenderjaar 30% of meer uren verloond dan contractueel is overeengekomen

Het kabinet wil voorkomen dat vaste contracten worden aangegaan met een beperkt aantal vaste uren maar in de praktijk structureel overwerk, om zo de hoge premie te ontlopen. Daarom wordt als de werkgever in een kalenderjaar meer dan 30% extra uren heeft verloond ten opzichte van het aantal uren dat voortvloeit uit de overeengekomen arbeidsomvang de lage premie herzien. De werkgever moet alsnog de hoge WW-premie afdragen over het gehele kalenderjaar of over die periode dat de dienstbetrekking gedurende het kalenderjaar heeft bestaan.

Rekenregels

In de Regeling Wfsv staan de rekenregels voor deze herzieningssituatie. Ik noem enkele voorbeelden.

Voorbeeld vast contract

Een werknemer heeft een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, die geen oproepovereenkomst is, voor 20 uur per week. De werkgever hanteert een aangiftetijdvak van een maand en past de lage premie toe. In het kalenderjaar zijn 1200 uren verloond.

Stap 1

De overeengekomen arbeidsomvang per aangiftetijdvak is (20,00 uur x 13/3) = 86,666. Rekenkundig afgerond is dat 86,67 uur.

De overeengekomen arbeidsomvang wordt berekend door de overeengekomen arbeidsomvang per maand (86,67) bij elkaar op te tellen. Dat is 12 x 86,67 = 1040,04 uur.

Stap 2

Om vast te stellen of meer dan 30% meer uren zijn verloond, moet de verhouding tussen het aantal verloonde uren en de overeengekomen arbeidsomvang per kalenderjaar worden berekend. Hiertoe moet het aantal verloonde uren gedeeld worden door de overeengekomen arbeidsomvang per kalenderjaar, minus één. Daaruit volgt een percentage. Dit percentage wordt naar beneden afgerond op een heel percentage.

Het percentage wordt als volgt berekend:

((1200/1040,04) – 1 ) x 100% = 15,380% = 15,38%, dus afgerond 15% meer verloonde uren dan de overeengekomen arbeidsomvang. Dit is minder dan 30% en daarom hoeft de werkgever de lage premie niet te herzien.

Niet alleen bij overwerk

Deze herzieningssituatie geldt echter niet slechts in geval van overwerk. Voor contracten waarin bijvoorbeeld consignatiediensten, aanwezigheidsdiensten of bereikbaarheidsdiensten zijn overeengekomen is geregeld dat zulke contracten niet als oproepcontract kwalificeren als de geconsigneerde, aanwezige of bereikbare tijd per uur geldelijk wordt vergoed of gecompenseerd in tijd-voor-tijd. Als deze uren worden uitbetaald, is er echter sprake van verloonde uren waardoor de werkgever mogelijk wel de lage premie moet herzien. Hetzelfde geldt als bijvoorbeeld vakantiedagen worden uitbetaald, ook dat zijn immers verloonde uren.

Voorbeeld vast contract

Werknemer heeft een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, die geen oproepovereenkomst is voor 15 uur per week. De werkgever hanteert een aangiftetijdvak van vier weken en past de lage premie toe. In het kalenderjaar zijn 1200 uren verloond. Dezelfde methodiek als in het vorige voorbeeld wordt gehanteerd.

Stap 1

Er zijn dertien aangiftetijdvakken. Dus 13 x 60,00 = 780,00 uur

Stap 2

Het percentage wordt als volgt berekend:

((1200/780,00) – 1 ) x 100% = 53,846% = 53,85, dus afgerond 53% meer verloonde uren dan de overeengekomen arbeidsomvang.

Dit is meer dan 30% daarom moet de werkgever de lage premie herzien voor de 13 aangiftetijdvakken van januari tot en met december 2020.

Het kan voorkomen dat de overeengekomen arbeidsomvang verandert gedurende het aangiftetijdvak. In dat geval wordt uitgegaan van de situatie op de laatste dag van het aangiftetijdvak of, als de dienstbetrekking eerder geëindigd is, de laatste dag van de dienstbetrekking.

De herzieningssituatie geldt niet als het aantal overeengekomen in het betreffende kalenderjaar gemiddeld 35 uur of meer per week bedraagt.

Voorbeeld 35 uur per week of meer

Een werknemer is het hele kalenderjaar in dienst bij de werkgever. De werkgever doet loonaangifte per maand. De overeengekomen arbeidsomvang is dertig uur per week. Vanaf 1 juli krijgt de werknemer een contract voor veertig uur per week.

De overeengekomen arbeidsomvang per aangiftetijdvak in de eerste zes maanden van het kalenderjaar is (30 uur x 13/3) = 130 uur en in de laatste zes maanden van het kalenderjaar (40 uur x 13/3) = 173,333. Dit is rekenkundig afgerond 173,33 uur.

De totale overeengekomen arbeidsomvang in het kalenderjaar is 6 x 130 + 6 x 173,33 = 1819,98 uur.

De werknemer is 365 dagen in dienst. 365/7 = 52,14 weken.

De gemiddelde overeengekomen arbeidsomvang per week is dan 1819,98/52,14 = 34,905. Dit is rekenkundig afgerond 34,91 uur. Dit wordt naar boven afgerond op een heel aantal uren. De werknemer heeft gemiddeld 35 uur per week overeengekomen vaste uren. De WW-premie voor deze werknemer wordt niet op grond van de 30% herzieningssituatie herzien.

Tips voor de salarisprofessional

Snap je het nog? Vooral door deze herzieningssituaties worden de berekeningen best lastig en foutgevoelig. Voor de salarisprofessional brengt dit extra werkzaamheden met zich mee. Ik geef tot slot nog een aantal tips mee.

  1. Verzamel in de loop van 2019 de arbeidsovereenkomsten van werknemers bij de werkgevers, voor wie jouw kantoor de loonadministratie doet of aan wie jouw kantoor adviezen arbeidsrecht, loonheffingen en sociale zekerheid verstrekt. Ook is van belang dat werkgevers jouw kantoor direct in kennis te stellen van wijzigingen in die arbeidsovereenkomsten.
  2. Beoordeel van de verzamelde arbeidsovereenkomsten of er wel of niet sprake is van een contract voor onbepaalde tijd en geen oproepovereenkomst zodat je kan bepalen of de hoge of lage premie in 2020 van toepassing is. Vraag werkgevers jou direct te informeren als ze van plan extra uren te betalen.
  3. Als er geen schriftelijke arbeidsovereenkomst is, is de hoge premie van toepassing, ook al is er mondeling een contract voor onbepaalde tijd is afgesproken of door verloop van tijd is ontstaan. In die situaties kun je de werkgever dus adviseren en alsnog een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor hem opstellen.
  4. Ook kun je hiermee in de loonadministratie de juiste gegevens vastleggen voor de loonstroken, de loonaangiften en de jaaropgaven. De salarissoftware zal hier op worden aangepast.
  5. Het belang van werkgevers bij de vorige punten is niet alleen gelegen bij een 5 procentpunt hogere premie per werknemer en een juiste salarisverwerking per 1 januari 2020, maar ook bij de directe arbeidsrechtelijke gevolgen van een oproepovereenkomst.

Hans Tabak is adviseur loonheffingen bij Fiscount Juristen en spreker op de Nationale Salarisdag

Meer weten? Volg de cursus Werken met Wet arbeidsmarkt in balans

Categorie: Blogs Tags: Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), WW-premie

Tags: Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), WW-premie

Gerelateerde artikelen

29 juni 2022

Lage WW-premie herzien bij einde dienstverband na twee maanden

16 juni 2022

Lage WW-premie en contracturen invullen in loonaangifte

15 juni 2022

Dossier Wet arbeidsmarkt in balans – praktische en verdiepende info over WAB

1 juni 2022

WW-premie herzien bij overwerk: hoe zit het precies?

Hoofdsponsor

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Partners

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Twee fulltime banen – boete voor overtreden nevenwerkzaamhedenbeding
  • Betaald ouderschapsverlof per 2 augustus en andere verlofregelingen
  • Schadevergoeding na ontslag is belastbaar loon uit dienstbetrekking
  • Einde handhavingsmoratorium per 2025 – aanpak schijnzelfstandigheid

NIRPA

Opleidingen

04
jul
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
Salaris Vanmorgen
01
sep
HR voor Salarisadministrateurs
Markus Verbeek Praehep
12
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
15
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
Salaris Vanmorgen
19
sep
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Werkkostenregeling PE
Markus Verbeek Praehep
19
sep
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
22
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
Salaris Vanmorgen
22
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
28
sep
Online cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 januari 2023
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
Salaris Vanmorgen
06
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Salaris Vanmorgen
13
okt
Online cursus loonheffingen en hybride werken
Salaris Vanmorgen
01
nov
Cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
07
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
08
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
10
nov
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
Salaris Vanmorgen
06
dec
Online cursus Update Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
Salaris Vanmorgen
07
dec
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep

Vacatures

Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Payroll Specialist – Q8 Den Haag
Strictly People - Q8
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Loonadviseur
Scab
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Senior Salarisadministrateur – Veenendaal
acconavm
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Payroll Specialist – Philips Domestic Appliances Amsterdam
Strictly People | Philips Domestic Appliances Amsterdam
Senior Salarisadministrateur- Gorinchem
acconavm
International Payroll Specialist – Ultimaker (Remote)
Strictly People (Ultimaker)
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Medior / Senior salarisadministrateur Software Gemak – Utrecht
a/s Works
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Salarisadministrateur bij de Caesar Groep
Caesar Groep
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Junior salarisadministrateur
acconavm
Payroll Specialist – Netcompany Delft
Strictly People
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Payroll Professional
CROP
Corporate International Payroll Controller – B&S Dordrecht
Strictly People B&S
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Senior salarisadministrateur, Gorinchem
acconavm
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS

Vriend van Salaris Vanmorgen

Moore mth
abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV