
Het is vervelend als een medewerker (tijdelijk) niet kan werken. Is iemand anders hiervoor verantwoordelijk? Dan komt regresrecht om de hoek kijken. Verzuimspecialist Sazas beantwoordt 5 veelgestelde vragen over regres en ziekteverzuim.
1 Waarom moeten werkgevers meer weten over regres?
Ziekteverzuim raakt niet alleen de medewerker, maar ook de werkgever. Een zieke medewerker kost gemiddeld € 405 per dag. Bij langdurig verzuim kunnen deze kosten flink oplopen. Met het regresrecht kan een werkgever een deel van deze kosten verhalen op de veroorzaker.
2 Wat houdt regresrecht in?
Met regres kan een werkgever loonkosten door arbeidsongeschiktheid verhalen op de veroorzaker. Bijvoorbeeld als een medewerker door een verkeersongeluk arbeidsongeschikt raakt, kan de schade worden verhaald op de aansprakelijke partij.
In deze video legt Rosita de Mos, regresspecialist bij Sazas, helder uit wat regres en regresrecht betekenen.
3 Wat zijn de redenen om gebruik te maken van regresrecht?
- kosten verhalen: werkgevers kunnen de netto loonkosten over de eigenrisicoperiode terugvorderen;
- re-integratiekosten dekken: de kosten voor re-integratie hoeven niet volledig door de werkgever te worden gedragen;
- werkplekaanpassingen: de kosten voor het aanpassen van een werkplek kunnen als schadepost worden verhaald;
- premievoordeel: een succesvolle regreszaak verlaagt de schadelast. Bij een verzuimverzekering van Sazas wordt een ziekmelding dan niet meegenomen in de premieberekening.
4 Wat moet ik me voorstellen bij regres?
In de praktijk komen verschillende situaties voor waarbij een werkgever (loon)schade kan verhalen. Dit zijn een paar voorbeelden:
- Hond bijt productiemedewerker: een productiemedewerker wordt op straat gebeten door een hond. Door de ernstige schade aan de pezen in zijn arm kan hij lange tijd niet zijn normale werk doen.
- Botsing met whiplash als gevolg: een administratief medewerker wordt aangereden doordat een andere automobilist te weinig afstand houdt. Door de klap loopt ze een whiplash op, met blijvende klachten als gevolg. Haar werkplek moet worden aangepast omdat langdurig computerwerk niet meer mogelijk is.
- Fietser aangereden door auto: een horecamedewerker wordt op de fiets aangereden door een automobilist die geen voorrang verleent. Hij loopt ernstig hoofdletsel op, waardoor zijn herstel meer dan 6 maanden duurt.
5 Waar kan een werkgever hulp krijgen met regresrecht?
Verzuimspecialist Sazas heeft een eigen regresspecialist: Rosita de Mos. Zij ondersteunt klanten bij regres. Als een derde partij verantwoordelijk blijkt te zijn voor de arbeidsongeschiktheid en officieel aansprakelijk is gesteld, helpt Sazas bij het verhalen van loonschade, zoals loonkosten en bijkomende kosten.
Samen met Sazas verzuim voorkomen en verminderen
Naast deskundigheid bieden bij regres, doet Sazas meer. Sazas is een verzuimspecialist die werkgevers ontzorgt bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van zowel henzelf als hun medewerkers. Naast diverse verzuimoplossingen biedt Sazas ook verzuimbegeleiding in samenwerking met betrouwbare partners. Voor een gezond bedrijf zijn vitale medewerkers essentieel. Toch kan ziekte soms niet worden voorkomen. Sazas ondersteunt bedrijven dan bij het beperken van deze (financiële) risico’s en helpt hen om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen en verminderen.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.