Sectoren als zorg en welzijn, de kinderopvang en het onderwijs hebben structurele personeelstekorten. Uitbreiding van het aantal gewerkte uren van mensen die in deeltijd werken draagt bij aan het oplossen van deze personeelstekorten. Zo kan de toegang tot zorg, onderwijs en kinderopvang verbeteren.
Minister Van Gennip van SZW heeft een internetconsultatie gestart voor een tijdelijke subsidieregeling. Deze subsidieregeling is gericht op het uitvoeren van interventies om het werken van meer uren te faciliteren. De interventies worden onderzocht op effectiviteit.
Nationaal groeifondsprogramma Meer uren werkt!
De subsidieregeling is een onderdeel van het Nationaal groeifondsprogramma Meer uren werkt!. In het programma richten het ministerie van SZW, kennispartners en andere betrokken partijen zich op de uitbreiding van het aantal gewerkte uren van deeltijdwerkers.
Voor de subsidieregeling is in het beoogde eerste aanvraagtijdvak (13 januari 2025 tot en met vrijdag 14 februari 2025) €6.600.000 beschikbaar voor de uitvoering en evaluatie van zeven interventies. Het programma Meer uren werkt! loopt van 2024 tot en met 2033.
Minister Van Gennip: “Er zijn in Nederland circa 500.000 deeltijders die meer zouden willen en kunnen werken, indien zij daartoe in staat worden gesteld. Met dit programma helpen we hen daarbij. Hierdoor worden zij financieel onafhankelijker en pakken we arbeidsmarkttekorten in cruciale sectoren aan. Het is mooi dat we als overheid samen met onder meer kennispartners, werkgevers- en werknemersorganisaties en maatschappelijke organisaties de handen ineenslaan om urenuitbreiding voor deze groep mogelijk te maken.”
Zeven activiteiten
De intentie is om zeven activiteiten wetenschappelijk te onderzoeken om te kijken wat waar werkt en voor wie. De eerste vijf activiteiten worden onderzocht in zorg en welzijn, onderwijs en kinderopvang. Het gaat om de volgende activiteiten:
- alternatieve roostersessies, waarbij wordt gekeken wat op maat gemaakte alternatieve roostering betekent en deze met werknemers die dat willen, wordt uitgeprobeerd;
- herstructureren van taken, waarbij een andere verdeling van werkzaamheden wordt uitgeprobeerd;
- het goede gesprek, waarin leidinggevende en medewerkers leren hoe zij gesprekken over meer uren werken op een goede manier kunnen voeren;
- combinatiebanen, waarbij met de werknemer wordt onderzocht hoe het werk met andere functies, rollen of taken kan worden gecombineerd om zo meer uren te kunnen werken;
- mantelzorgvriendelijke organisaties, waarbij binnen organisaties informatie wordt verspreid over regelingen en mogelijkheden voor mantelzorg.
De laatste twee zijn voor alle sectoren bedoeld:
- oudervriendelijke organisaties, het stimuleren van een ‘oudervriendelijke’ organisatie, waarin mannen en vrouwen gelijk worden benaderd;
- marginale druk, waarbij onder meer aan de hand van de WerkUrenBerekenaar inzichtelijk wordt gemaakt wat meer werken de werknemer financieel oplevert.
Op vrijwillige basis stimuleren om meer uren te werken
De subsidieregeling geeft de mogelijkheid voor brancheorganisaties, O&O-fondsen, werkgevers- en werknemersorganisaties en interventiepartners om aan de hand van de interventies werknemers op vrijwillige basis te stimuleren meer uren te werken.
Een samenwerkingsverband kan een aanvraag doen voor de interventies (activiteiten) die zijn omschreven in de subsidieregeling.
Voor alle activiteiten moet een aparte aanvraag worden ingediend. De interventiepartner is de partij die de interventie zal uitvoeren bij de deelnemende organisaties.
De internetconsultatie loopt van 24 juni tot en met 8 juli en is te raadplegen via internetconsultatie.nl.
Tijdelijke subsidieregeling onderzoek interventies ter uitbreiding arbeidstijd