
Monitoring van werknemers is niet altijd verboden. Maar werkgevers moeten wel rekening houden met de privacy van hun werknemers. Het recht van mensen op privacy geldt net zo goed op de werkvloer als daarbuiten. Werkgevers mogen hun werknemers dus niet zomaar controleren. De werkgever moet altijd voldoen aan de algemene voorwaarden voor controle van werknemers.
Acht vragen en antwoorden
Acht vragen en antwoorden over de controle van werknemers en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de privacywet, op een rij.
1 Mag de werkgever de werknemer controleren als hij thuiswerkt?
Methoden om de werknemer te monitoren als hij thuiswerkt, zijn heel ingrijpend voor de privacy, zoals speciale software die registreert wat de werknemer op de computer doet. De werkgever moet daarom goed kijken of het wel noodzakelijk is om zulke methoden te gebruiken.
Vaak kan de werkgever de werknemer ook op een andere manier controleren, die minder ingrijpend is, bijvoorbeeld door afspraken te maken over wat de werknemer moet doen op een dag en hoe hij zich daarover kan verantwoorden.
2 Mag de werkgever een gps-tracker plaatsen in de auto?
Ja, de werkgever mag gps plaatsen in de auto van de zaak of een ander track & trace-systeem, zoals een boordcomputer of black box. De werkgever moet zich daarbij wel houden aan de voorwaarden uit de privacywet, de AVG. Zo mag het alleen als het noodzakelijk is.
3 Mag de werkgever de werknemer testen op alcohol, drugs of medicijnen?
Nee, meestal is dat verboden. De functies waarbij dit wel mag, zijn vastgelegd in de wet, zoals piloot, schipper of spoorwegmachinist.
4 Mag de werkgever de werknemer controleren met een (verborgen) camera?
De werkgever mag soms camera’s gebruiken om personeel en eigendommen te beveiligen. Maar de werkgever mag deze camerabeelden niet gebruiken om de werknemer aan te spreken of te beoordelen.
Een verborgen camera mag normaal gesproken niet. Maar is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal of fraude op uw werk? Dan mag uw werkgever onder strenge voorwaarden een verborgen camera gebruiken om werknemers te controleren.
5 Mag de werkgever e-mail, internet- en telefoongebruik controleren?
Ja, dat mag. De werkgever mag voorwaarden stellen aan het gebruik van e-mail, internet en zakelijke telefoon op het werk. Of bepaalde soorten gebruik verbieden. Vervolgens mag de werkgever controles uitvoeren.
De werkgever moet de werknemer wel laten weten wat de regels zijn en dat controle mogelijk is.
6 Mag de werkgever telefoongesprekken opnemen?
Ja, dat mag als dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld om de telefonische dienstverlening in een callcenter te verbeteren. De werknemer heeft wel het recht om het te weten als het gesprek wordt opgenomen.
Doorlopend de telefoongesprekken opnemen mag alleen als dat noodzakelijk is voor de dienstverlening, zoals bij telefonische beursorders. De werkgever mag de opnames dan alleen gebruiken als bewijs voor de gesloten overeenkomst.
7 Mag de werkgever in de mailbox kijken als de werknemer er niet is?
Ja, dat mag als de werknemer langere tijd afwezig is, bijvoorbeeld door ziekte of vakantie. Maar de werkgever mag alleen de zakelijke e-mail lezen, niet de privémail.
8 Mag de werkgever controleren wat de werknemer op sociale media zegt over zijn werk?
Ja, dat mag. Maar alleen als het om openbare informatie gaat. De werkgever kan niet afdwingen dat de werknemer een connectie-, volg- of vriendschapsverzoek accepteert. Of de inloggegevens deelt.
Meer informatie op de site van Autoriteit Persoonsgegevens