
Bij betaald ouderschapsverlof (BOSV) heeft een werknemer die aan de voorwaarden voldoet maximaal 9 weken recht op een doorbetaling van 70%, met als maximum 70% van het maximumdagloon. Door middel van aanvullende arbeidsvoorwaarden bij de werkgever kan uiteraard meer worden betaald.
In de praktijk betaalt de werkgever doorgaans 70% van het brutosalaris en houdt geen rekening met het loon sv/dagloon waar het UWV van uitgaat en die heel wat genuanceerder ligt. Zo houdt het berekende dagloon bijvoorbeeld enerzijds rekening met de bijtelling auto van de zaak en overwerk en anderzijds met de aftrek van (pensioen)premies, terwijl een werkgever daar doorgaans geen rekening mee houdt.
Dagloon uitbetalen aan werknemer
De werkgever vraagt de uitkering namens de werknemer aan bij het UWV en meestal wordt deze dan aan de werkgever betaald, tenzij wordt aangegeven dat deze rechtstreeks aan de werknemer moet worden betaald. Een werkgever zou daarom in ieder geval het dagloon dat hij voor de werknemer ontvangt ook uit moeten betalen aan de werknemer.
Er zijn salarispakketten waarbij je het werkelijk van het UWV ontvangen dagloon (achteraf) kunt muteren, zodat een werknemer dit dan ook daadwerkelijk ontvangt.
Let op: in de praktijk kan dit echter ook tot negatieve verrekeningen leiden bij de werknemer omdat het dagloon lager blijkt uit te vallen dan waar rekening mee was gehouden door de werkgever. Blijkt dat een medewerker minder uren is gaan werken tijdens het opnemen van BOSV – het UWV wijzigt namelijk de hoogte van het dagloon daardoor niet – dan zal de werkgever dat hogere door de werkgever ontvangen bedrag ook moeten betalen. Door middel van het muteren van het uitgekeerde dagloon in het salarispakket zal dit dan ook met de werknemer worden verrekend.
Door Casper Mons, docent Salaris Vanmorgen en spreker op de Nationale Salarisdag.