
Bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking werkt in deeltijd, zodat er ruimte is voor bijvoorbeeld zorgtaken en/of extra vrije tijd. Zeven op de tien mensen die onlangs minder zijn gaan werken, hebben echter niet onderzocht welke gevolgen dit heeft voor hun pensioenopbouw (69%). In plaats daarvan ligt de focus vaak op het ‘nu’ kunnen blijven rondkomen, in plaats van na pensionering. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Oog voor later’ van platform Wijzer in geldzaken.
De mensen die wel de gevolgen voor hun pensioen checken als zij minder willen gaan werken, lijken vaak terughoudend om actie te ondernemen. 60% van de mensen die hun pensioen hebben gecheckt en geen actie ondernamen, verwacht dat financiële stappen niet nodig zullen zijn.
Financiële gevolgen
Lisa Brüggen, hoogleraar financiële dienstverlening aan de Universiteit Maastricht en directeur van Netspar vindt het zorgelijk dat veel mensen vaak lichtvaardig denken over hun inkomen later:
“Veel mensen realiseren zich onvoldoende dat keuzes die nu gemaakt worden, financiële gevolgen hebben voor later. Gepensioneerden die moeilijk kunnen rondkomen, kunnen daar op dat moment weinig meer aan veranderen. Daar zou je eigenlijk al 30 jaar eerder aan moeten denken.”
Wel of niet rondkomen
“Stel dat je als werknemer in de bouw op je 32e besluit om 1 dag per week minder te gaan werken, betekent dit dat je ongeveer € 27.000 minder pensioen opbouwt. Concreet betekent dit dat je ongeveer 120 euro netto per maand (10% van het aanvullend pensioen) minder te besteden hebt bij pensionering. Dit kan op dat moment net het verschil zijn tussen wel en niet goed kunnen rondkomen.“
Pensioenkloof tussen man en vrouw
Bijna twee derde van de werkende vrouwen doet dat in deeltijd, bij mannen is dit ‘slechts’ 28%. Hiermee zijn vrouwen extra kwetsbaar volgens Lisa Brüggen:
“We weten uit onderzoek dat een groot aantal vrouwen zegt financieel niet onafhankelijk te zijn en ook niet weten hoe ze er buiten het maandelijkse huisboekje om financieel voorstaan. Al helemaal niet op de oude dag. Dat baart me wel zorgen. Want hierdoor bouwen ze veel minder pensioen op dan mannen. In de Europese Unie heeft Nederland na Cyprus de grootste pensioenkloof tussen mannen en vrouwen, ruim 40 procent (Bron: Netspar). In andere Europese landen is dit verschil veel minder groot.”
Goede voorlichting
“Er heerst in Nederland nog steeds een traditioneel rollenpatroon waarbij vrouwen minder uren betaald werk doen dan mannen. Uiteraard moet iedereen daar zelf een keuze in maken, maar ik hoop dat ook ‘de financiële situatie later’ beter in de afweging wordt meegenomen om vervelende verrassingen te voorkomen. Goede voorlichting is hierbij noodzakelijk.”