
Onlangs is een directeur-grootaandeelhouder (dga) met een pensioenuitkering overleden. Aan de erfgenamen kunnen onbelast 3 maandsalarissen worden uitbetaald. Het gaat om een dga met pensioen in eigen beheer. Klopt dit en hoe gaan we dit verlonen?
Er mogen inderdaad 3 maandsalarissen onbelast worden uitbetaald, ook wanneer het om een pensioenuitkering gaat. Dit blijkt uit artikel 11, lid 1, letter m ‘jo’ artikel 18 van de Wet op de loonbelasting 1964 (Wet LB 1964). In artikel 2 Wet LB 1964 staat dat ook degene die uit een vroegere dienstbetrekking loon geniet, is aangemerkt als werknemer.
Hoe je de 3 maandsalarissen in de administratie moet verwerken, hangt af van de gekozen methode.
In hoofdstuk 17.2.7 van het Handboek Loonheffingen 2023 lees je welke mogelijkheden er zijn en hoe je postuum loon moet verwerken in de loonadministratie.
Alleen loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden
Over postuum loon (loon dat je betaalt na het overlijden van de werknemer) hoef je geen premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw te betalen en ook geen bijdrage Zvw in te houden. Je hoeft op postuum loon alleen loonbelasting/premie volksverzekeringen in te houden.
Welke kleur loonbelastingtabel?
Je mag postuum loon, hoewel dat ‘loon uit vroegere dienstbetrekking van een ander’ is, in de
loonadministratie verwerken op naam van de overleden werknemer.
Op het moment dat je het postume loon aan de erven uitbetaalt, pas je de loonbelastingtabel toe met de kleur die je zou hebben toegepast als je het loon direct vóór het overlijden aan de werknemer zelf zou hebben betaald. Zouden er nieuwe tabellen zijn, zoals na een jaarwissel, dan maak je gebruik van de witte c.q. groene tabel die geldt op het moment van uitbetalen van het postume loon.
Verdeelsleutel volgens erfenis: groene tabel
Je kunt postuum loon ook aan de erfgenamen betalen door dat toe te rekenen volgens de verdeelsleutel die voor de erfenis geldt. Je moet elk van die erfgenamen dan wel in de salarisadministratie opnemen en voor iedere erfgenaam apart een loonstaat maken. Je moet dan altijd de groene tabel toepassen. Dan is er geen verzekerings- of premieplicht voor de werknemersverzekeringen.
Bijdrage Zvw berekenen
Als de erfgenamen premieplichtig zijn voor de volksverzekeringen, moet je ook bijdrage Zvw berekenen. Voor erfgenamen die jonger zijn dan de AOW-leeftijd is dat de werkgeversheffing, voor erfgenamen die aan het begin van de maand de AOW-leeftijd al hadden, is dat de inhouding van de bijdrage.
Bron: Forum Salaris
Afrekenen vakantietoeslag en verlof na overlijden werknemer: postuum loon
Overlijdensuitkering alleen vrijgesteld als werknemer in dienstbetrekking is