Het gemiddeld premieniveau van de WGA daalt van 0,87% in 2023 naar 0,77% in 2024. Het gemiddelde percentage van de Ziektewet daalt van 0,66% naar 0,45%.
De parameters, waaronder het gemiddelde premiepercentage, zijn vastgesteld in het Besluit gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2024 dat op 1 september 2023 is gepubliceerd.
De Belastingdienst stuurt voor het begin van het nieuwe premiejaar een beschikking of mededeling aan iedere werkgever met de voor de werkgever geldende premiepercentages WGA en Ziektewet.
Eigen risico dragen of publiek verzekeren?
Jaarlijks dragen alle werkgevers sociale premies af over het loon van hun werknemers, waarmee zij hun werknemers verzekeren tegen onder meer de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Voor deze verzekeringen heeft de werkgever de keuze om het risico zelf te dragen (eigenrisicodrager), of om zich publiek te verzekeren via UWV. De WGA en de Ziektewet voor werknemers van publiek verzekerde werkgevers worden gefinancierd vanuit de Werkhervattingskas.
Gedifferentieerde premies
Met de gedifferentieerde WGA-premie wordt de eerste tien jaar van de WGA gefinancierd voor werknemers met een vast of tijdelijk dienstverband (WGA-vast en WGA-flex). Met de gedifferentieerde Ziektewetpremie wordt de Ziektewet gefinancierd voor uitzendkrachten en werknemers die ziek uit dienst gaan (Ziektewet-flex).
Grootte werkgever
De hoogte van de premies voor de WGA en Ziektewet zijn mede afhankelijk van de grootte van de werkgever.
De premie voor grote werkgevers is gebaseerd op een gemiddeld premieniveau met een opslag of korting per werkgever, afhankelijk van de hoogte van het individuele werkgeversrisico ten opzichte van die van het gemiddelde werkgeversrisico. Voor kleine werkgevers is een sectorale premie van toepassing. Middelgrote werkgevers betalen een premie die een gewogen gemiddelde is van een sectorale en individuele premie
WGA-premie lager vanwege 60-plusmaatregel
Het gemiddelde premiepercentage voor de WGA in 2024 daalt ten opzichte van 2023 met 0,1 procentpunt. Dit komt vooral doordat UWV bij de berekening van dit premiepercentage rekening heeft gehouden met de effecten van een verlenging naar 2024 van de zogeheten 60‑plusmaatregel. UWV biedt 60‑plussers die een WIA-uitkering hebben aangevraagd sinds eind oktober vorig jaar een vereenvoudigde claimbeoordeling aan.
Lagere lasten voor Werkhervattingskas en dus lagere premie
De WGA-uitkeringslasten voor 60‑plussers worden sindsdien niet betaald uit de Werkhervattingskas maar uit het Arbeidsongeschiktheidsfonds. Een verlenging van de 60‑plusmaatregel betekent dus lagere lasten voor de Werkhervattingkas en daarmee ook een gemiddeld lagere premie.
Geen premieverhoging voor werkgevers bij afschaffen 60-plusmaatregel
Mocht het kabinet besluiten om de 60‑plusmaatregel niet te verlengen tot eind 2024, dan zal het vastgestelde WGA-premieniveau naar verwachting te laag zijn om alle WGA-lasten in 2024 te dekken. De extra lasten (€ 48 miljoen) zullen in dat scenario uit het aanwezige WGA-vermogen van de Werkhervattingskas (ruim € 1 miljard) worden gefinancierd en niet leiden tot een premieverhoging voor werkgevers. De lagere uitkeringslasten als gevolg van de 60‑plusmaatregel komen ook tot uitdrukking in de sectorale WGA-premies.
De premie daalt voor 59 sectoren, blijft gelijk voor 2 sectoren en stijgt voor 6 sectoren.
Ook lagere Ziektewetpremie
Het gemiddelde premiepercentage voor de Ziektewet in 2024 daalt ten opzichte van 2023 met 0,21 procentpunt. Dit komt vooral doordat een aantal grote uitzendbedrijven per 2023 is overgestapt naar het eigenrisicodragerschap.
Cao voor uitzendkrachten
Ook de nieuwe cao voor uitzendkrachten is van invloed. Door deze nieuwe cao zal naar verwachting de instroom in de Ziektewet van uitzendkrachten met uitzendbeding afnemen, waardoor ook de uitkeringslasten voor de Werkhervattingskas afnemen.
Vermogenstekort verder terugbrengen
Aangezien de premiebaten in de periode 2019–2021 onvoldoende waren om alle lasten voor de Ziektewet te dekken, is sprake van een negatief Ziektewet-vermogen binnen de Werkhervattingskas.
Sinds 2022 wordt dit vermogenstekort ingelopen. Ook voor 2024 is de Ziektewetpremie hoger dan lastendekkend vastgesteld om het vermogenstekort verder terug te brengen. De dalende trend van het gemiddelde premiepercentage is ook zichtbaar in de ontwikkeling van de sectorale percentages van de Ziektewet. De sectorale premie daalt bij 48 sectoren, bij 3 sectoren blijft de premie gelijk en bij 16 sectoren stijgt deze.
Eigenrisicodragerschap
Sinds 2017 is het aandeel eigenrisicodragers voor de WGA in de totale loonsom van alle werkgevers vrijwel stabiel. In 2023 komt dit aandeel naar verwachting uit op 38% van de totale loonsom.
Bij de Ziektewet is sinds de invoering van de premiedifferentiatie in 2014 een gestage toename van het eigenrisicodragerschap zichtbaar. Met name in de sector uitzendbedrijven is het aandeel in de loonsom van eigenrisicodragers gestegen: in 2023 komt dit uit op 65%, bij de overige bedrijven op 47%.
Het starten of beëindigen van het eigenrisicodragerschap kan op 1 januari of 1 juli. Een verzoek hiertoe moet uiterlijk drie maanden voor de gewenste datum worden ingediend worden bij de Belastingdienst.
Nota Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2024 van UWV
Zie ook de Premiewijzer gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk)
In de Premiewijzer kun je de premie bij UWV voor de WGA of de ZW-flex berekenen. Is de werkgever eigenrisicodrager en wil hij dat in 2024 blijven? Of wil hij in 2024 eigenrisicodrager worden? Dan betaalt hij geen gedifferentieerde premie.