
De koopkracht blijft in 2023 naar verwachting gelijk. De gasprijzen zijn weer wat gedaald en de lonen stijgen de laatste maanden sneller. Hierdoor verwacht het CPB dat de koopkracht van meeste huishoudens zal verbeteren, ondanks het aflopen van de maatregelen.
Generieke maatregelen zijn niet structureel houdbaar voor de overheidsfinanciën, bieden ondersteuning aan bedrijven en huishoudens die dat niet nodig hebben en kunnen verduurzaming in de weg staan. Daarom heeft het kabinet mogelijkheden geïnventariseerd om kwetsbare huishoudens in 2024 meer gericht tegemoet te komen als dat nodig is. . Het kabinet besluit in augustus, bij de koopkrachtbesluitvorming, welke maatregelen worden ingezet.
Een aantal in het oog springende maatregelen uit de Voorjaarsnota 2023, interessant voor salarisadministrateurs, lichten we hierna uit.
Scholingssubsidie STAP afschaffen
Het budget voor scholingssubsidie Stimulans Arbeidsmarktpositie (STAP) wordt vanaf 2024 afgeschaft. Dit wordt gebruikt als bijdrage aan de Rijksbrede dekkingsopgave.
Ingroei naar nieuw financieringsstelsel kinderopvang
De hervorming van het financieringsstelsel van de kinderopvang wordt met twee jaar uitgesteld van 2025 naar 2027. Er wordt 1,6 miljard euro ingezet om geleidelijk toe te groeien naar het nieuwe stelsel.
Loonkostenvoordelen doelgroep ouderen afschaffen
Het loonkostenvoordeel (LKV) voor ouderen wordt per 2026 afgeschaft. Uit evaluatie blijkt dat de doelmatigheid van het LKV ouderen op zijn hoogst beperkt is. De Belastingdienst betaalt de LKV-bedragen in het jaar nadat het recht erop is vastgesteld uit. Daarom leidt deze maatregel vanaf 2027 tot een besparing.
Eenvoudiger vrijstelling OV-abonnement van loonheffing
De huidige twee regelingen voor het onbelast verstrekken van OV-abonnementen door werkgevers worden vervangen door één vrijstelling. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de unaniem aangenomen motie De Jong en Van Ginneken, waarin werd verzocht te onderzoeken hoe het onbelast verstrekken van OV-abonnementen eenvoudiger kan worden gemaakt.
Pensioen – Uitstel bedrag ineens met half jaar
De maatregel waarin gepensioneerden een deel van hun pensioen als ‘bedrag ineens’ kunnen opnemen is met een half jaar uitgesteld.
Intrekken wetsvoorstel RIV-toets
Het kabinet heeft besloten om het wetsvoorstel RIV-toets door arbeidsdeskundigen in te trekken (toetsing van het re-integratieverslag door UWV). De middelen die hierdoor vrijkomen worden ingezet voor de Rijksbrede dekkingsopgave.
Aanvullende maatregelen per 2023
In de augustusbesluitvorming 2022 is besloten tot significante koopkrachtondersteuning (onder meer) lastenverlichting) in 2023. Na de Miljoenennota 2023 zijn nog een aantal beleidsmaatregelen genomen.
Tijdelijke verhoging werkkostenregeling naar 3%
Deze maatregel is opgenomen in de 4e nota van wijziging op het Belastingplan 2023. De vrije ruimte in de werkkostenregeling wordt in 2023 eenmalig verruimd van 1,92% naar 3,0%. Vanaf 2024 vervalt de tijdelijke verhoging en geldt het percentage van 1,92%.
Verhoging budget lage-inkomensvoordeel
Het kabinet heeft in de Miljoenennota 2023 een pakket aan maatregelen aangekondigd voor het mkb. Onderdeel hiervan is het verhogen van het budget van het lage-inkomensvoordeel (LIV) in 2023
en 2024, om hiermee een deel van de kostenstijging van het hogere minimumloon te matigen.
Aanpassing verlaging Aof-premie kleine werkgevers
Dit betreft een maatregel uit het mkb-pakket uit de Miljoenennota 2023. De Aof-premie voor kleine werkgevers wordt minder verlaagd.
Structureel wordt 195 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor lagere lasten op arbeid via de lagere Aof-premie voor kleine werkgevers.
Indexeren WBSO
Met deze maatregel wordt de WBSO jaarlijks geïndexeerd op basis van ontwikkeling van de lonen en consumentenprijzen. De maatregel is onderdeel van de alternatieve invulling van het mkb-pakket uit de Miljoenennota 2023.
Uitstel naar 2027 voor bijna gratis kinderopvang voor werkende ouders