De kinderopvangtoeslag zoals we die nu kennen wordt afgeschaft. De overheidsvergoeding wordt straks rechtstreeks uitgekeerd aan de kinderopvangorganisaties.
In het nieuwe stelsel komt een inkomensonafhankelijke vergoeding voor werkende ouders. Hierdoor neemt de toekenningszekerheid toe en de marginale druk significant af. Voor de meeste mensen wordt kinderopvang goedkoper waardoor het lonender wordt om meer te werken.
Ouders betalen in het nieuwe stelsel slechts een kleine eigen bijdrage van 4% (tot een maximum
uurprijs); de vergoeding kinderopvang (VKO) wordt 96%.
De invoering van het nieuwe financieringsstelsel vindt plaats in 2027 in plaats van 2025.
Coalitieakkoord
In het coalitieakkoord is afgesproken om het stelsel voor kinderopvangtoeslag te herzien. Het kabinet wil het kinderopvangstelsel eenvoudiger en betaalbaarder maken voor ouders.
Zorgvuldige invoering
De afgelopen periode is steeds duidelijker geworden dat er grote zorgen zijn over de stijgende prijzen, de personeelskrapte en het waarborgen van de kwaliteit van kinderopvang in aanloop naar het nieuwe stelsel. Zeker gezien de lessen vanuit de kinderopvangtoeslagaffaire is een zorgvuldige invoering van het nieuwe stelsel voor zowel sector, ouders als uitvoerders cruciaal.
Stevig ‘ingroeipad’
Daarom komt er een stevig ‘ingroeipad’ om de vraag naar kinderopvang vanaf 2025 geleidelijk te laten groeien, zodat de sector het aanbod geleidelijk kan vergroten en niet overvallen wordt door een grote plotselinge stijging in de vraag naar opvang. Op deze manier werkt het kabinet aan een zorgvuldige invoering van het nieuwe stelsel in 2027.
Meer tijd nodig
Er ligt inmiddels een eerste conceptontwerp voor het nieuwe financieringsstelsel kinderopvang.
In de toekomst krijgen werkende ouders – onafhankelijk van hun inkomen – een vergoeding van 96% (tot de maximum uurprijs) voor kinderopvangkosten. Deze vergoeding voor kinderopvang (VKO) wordt straks rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie uitgekeerd in plaats van aan de ouder(s).
De afgelopen periode zijn er grote stappen gezet. Tegelijkertijd is er meer tijd nodig voor een zorgvuldige en geleidelijke invoering van het nieuwe stelsel. De uitvoeringsinstanties hebben aangegeven dat invoering per 2025 niet mogelijk is.
Daarbij is het van belang dat de politieke besluitvorming doorgaat zoals gepland. Het kabinet streeft ernaar het wetsvoorstel voor de stelselherziening voor de zomer van 2024 met de Tweede Kamer te kunnen delen.
Kamerbrief Voortgangsrapportage herziening financieringsstelsel kinderopvang