In de vele gesprekken die ik voer, vraag ik naar de eerste ervaring die iemand binnen de salarisadministratie heeft opgedaan. In de meeste gevallen heeft dit weinig meer van doen met hun huidige functie, vooral als ze al 30 jaar in het vak zitten.
Maar toch geeft het mooie inzichten. En bijna altijd is het antwoord dat ze er in zijn gerold, ooit een vacature voorbij zagen komen toen ze nog zoekende starters waren, een salarisadministrateur die wegviel en vervangen moest worden, of een HR-medewerker die er steeds meer payrolltaken bijkreeg.
Hoe dan ook, ik krijg eigenlijk nooit het antwoord dat iemand na zijn middelbareschooltijd zeker wist dat dit de droombaan ging zijn. En toch werken ze inmiddels al decennia als salarisadministrateur, en kunnen ze zich niet meer voorstellen iets anders te doen.
Salarisadministrateur is momenteel een van de meest schaarse beroepen. En hoewel er opleidingen zijn voor administratief medewerker, financiële administratie, boekhouden of bedrijfsadministratie, is Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) een stuk minder bekend onder mensen die een studiekeuze gaan maken.
Maar hoe verwachten we dat de krapte afneemt wanneer salarisadministrateurs maar toevallig het vak in moeten moeten rollen, op goed geluk?
Mensen die ooit van het vak hebben geproefd, stappen niet snel meer over naar iets nieuws. Sterker nog, ze wisselen ook nog eens amper van bedrijf. Uit een onderzoek van InterimWorX blijkt zelfs: ‘Eenmaal werkzaam in het vakgebied salarisadministratie, blijft een salarisadministrateur gemiddeld 9 tot 10 jaar werkzaam bij eenzelfde werkgever.’
Nieuwe generatie
Vanuit trends in het vakgebied kunnen we dus stellen dat het behouden van professionals niet het probleem is. Dus misschien moeten we de aandacht verplaatsen naar het binnenhalen van een nieuwe generatie salarisadministrateurs.
Naar mijn mening gaat het een ontzettend groot verschil maken als het Praktijk Diploma Loonadministratie (PDL) bekender wordt en er meer aandacht wordt besteed aan het aankaarten van dit beroep tijdens beroeps- of studiekeuzebeurzen, op school of hierbuiten.
Een PDL is een mbo4-opleiding, en dus aantrekkelijk voor de gouden doelgroep mbo’ers in Nederland, die toe zijn aan een uitdagende rol en snel kennis willen opdoen bij vaak grote bedrijven.
Dus: willen we de schaarste aanpakken, dan zullen we bij het begin moeten beginnen. Haal die studenten binnen, zet het vak op de kaart, en zodra ze proeven van de salarisadministratie, zullen ze vast niks anders meer willen.
Eva Boschman is Recruiter Salarisadministratie bij Strictly People: werving & selectie van salarisadministrateurs.
In haar blog geeft Eva elke twee weken haar kijk op de arbeidsmarkt van salarisadministratie.
Benieuwd naar de vacatures van Strictly People? Bekijk ze op de website van Strictly People. Of neem contact op met Eva via eva@strictlypeople.nl of 0639045215.