• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Ontbinding op d- grond: disfunctioneren houdt geen verband met ziekte

Ontbinding op d- grond: disfunctioneren houdt geen verband met ziekte

Nieuws

De ontbinding op de d-grond slaagt; het disfunctioneren houdt geen verband met de  arbeidsongeschiktheid van de werknemer.

9 december 2022 door Salaris Vanmorgen

De werkgever heeft de werknemer in voldoende mate in de gelegenheid gesteld zijn functioneren te verbeteren. De werknemer heeft recht op uitbetaling van toeslagen tijdens ziekte en opbouw van ADV-uren. Dat oordeelt de kantonrechter.

Redelijke ontbindingsgrond

Het gaat in deze zaak om de vraag of de arbeidsovereenkomst tussen partijen moet worden ontbonden. De arbeidsovereenkomst kan alleen worden ontbonden als daar een redelijke grond voor is en herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn niet mogelijk is of niet in de rede ligt.

Onder een redelijke grond voor ontbinding wordt onder andere verstaan ongeschiktheid van de werknemer tot het verrichten van de bedongen arbeid, anders dan ten gevolge van ziekte of gebreken van de werknemer. Dit is de zogenoemde d-grond.

Ongeschikt voor bedongen arbeid

Uit de verschillende verslagen blijkt – zoals de werkgever heeft gesteld en de werknemer feitelijk ook niet heeft betwist – dat de werknemer ongeschikt is voor de bedongen arbeid. Hoewel de werknemer heeft gepoogd zijn functioneren te verbeteren, blijkt uit de verschillende verslagen dat hij daarin niet is geslaagd.

Ook na het door de werknemer gemaakte bezwaar is besloten om de beoordeling niet te wijzigen en is geconcludeerd dat de werknemer ongeschikt is voor de bedongen arbeid. De werknemer heeft ervan afgezien een en ander nog door de directeur te laten beoordelen.

Verder is niet betwist dat de werkgever de werknemer tijdig van deze arbeidsongeschiktheid in kennis heeft gesteld.

Gelegenheid om te verbeteren

Partijen twisten over de vraag of de werknemer in voldoende mate in gelegenheid is gesteld zijn functioneren te verbeteren. De kantonrechter is van oordeel dat dit het geval is. Al sinds 2018 is de werknemer in de (aanvullende) SOR-gesprekken gewezen op de gebreken in zijn functioneren. Deze verslagen zijn consistent en elke keer worden dezelfde punten aangehaald die moeten worden verbeterd.

Verbeterpunten uiteengezet

Bovendien heeft de werkgever zowel in de brief van 14 januari 2019 als in het gespreksverslag van 17 juli 2019 duidelijk de verbeterpunten uiteengezet, wat de belangrijkste aandachtpunten zijn en nadere afspraken genoemd. Hiermee heeft de werkgever aan de werknemer voldoende handvatten gegeven om zijn functioneren te verbeteren.

Voldoende ondersteund

Ook is de kantonrechter, anders dan de werknemer, van oordeel dat de werkgever de werknemer hierbij voldoende heeft ondersteund door middel van verscheidene cursussen, een coachingstraject en de gesprekken met de leidinggevende, wat onder meer blijkt uit het verslag van het gesprek van 17 juli 2019, het verslag van het SOR B-gesprek (functioneringsgesprek) van 2019 en het verslag van het SOR A-gesprek (plannings-/contractgesprek) van 2020.

Gesprekken over verbeterpunten

In deze verslagen wordt namelijk genoemd dat de leidinggevende regelmatig – maandelijks of vaker – gesprekken heeft gevoerd met de leidinggevende over zijn verbeterpunten. Ook hebben naast de SOR-gesprekken meerdere aanvullende functioneringsgesprekken plaatsgevonden, waaronder op 17 juli 2019 en 26 augustus 2020.

Kans tot verbetering

Ook heeft de werkgever aan de werknemer na twee matige eindbeoordelingen nogmaals de kans gegeven om zijn functioneren te verbeteren, zoals blijkt uit het verslag van het SOR C-gesprek van 20 december 2019 en het verslag van het SOR B-gesprek van 11 november 2020.

Functioneren werknemer vóór ziekmelding

De kantonrechter volgt de werknemer niet in zijn verweer dat zijn disfunctioneren mogelijk te maken heeft met zijn ziektebeeld. Dat hier wel sprake van zou zijn is onvoldoende onderbouwd. In de verslagen van de SOR B- en SOR C-gesprekken (beoordelingsgesprek) in 2020 staat dat deze gesprekken zijn gebaseerd op het functioneren van de werknemer van voor zijn ziekmelding.

Nooit kenbaar gemaakt aan werkgever

De werknemer geeft weliswaar in zijn reactie op het SOR B-gesprek van 11 november 2020, zoals opgenomen in het verslag van het SOR C-gesprek van 14 december 2020, aan dat een gedeelte van zijn disfunctioneren gerelateerd is aan zijn ziekte, maar hij heeft dit kennelijk eerder nooit kenbaar gemaakt aan de werkgever. De voorgaande verslagen van de SOR-gesprekken heeft hij telkens zonder opmerkingen ondertekend.

Voldragen ontslaggrond

Gelet op het voorgaande is de kantonrechter van oordeel dat – ondanks de inspanningen van beide partijen om het functioneren van de werknemer te verbeteren – sprake is van een voldragen ontslaggrond, gelegen in de ongeschiktheid van de werknemer tot het verrichten van de bedongen arbeid.

Herplaatsing

Volgens de kantonrechter heeft de werkgever de herplaatsingsplicht vervuld. De werkgever heeft meermaals een overzicht van de vacatures naar de werknemer gestuurd en verschillende vacatures met de werknemer besproken. Hieruit blijkt volgens de kantonrechter dat de werkgever voldoende heeft gedaan om de herplaatsingsmogelijkheden met de werknemer te bespreken, maar dat herplaatsing niet mogelijk is gebleken.

Opzegverbod

Tussen partijen is niet in geschil dat ten tijde van het indienen van het ontbindingsverzoek de werknemer arbeidsongeschikt is. Hierom is sprake van een opzegverbod. Dit opzegverbod staat echter niet in de weg aan ontbinding. Het disfunctioneren houdt geen verband heeft met de ziekte van de werknemer.

Daarbij was al voor de ziekmelding van de werknemer sprake van een voldragen ontslaggrond, aangezien op dat moment al met de werknemer was besproken dat zijn verblijfsduur waarschijnlijk ter discussie kwam te staan en hij onvoldoende verbetering had laten zijn. Nu het opzegverbod geen verband houdt met de aangedragen ontslagreden, zal de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbinden.

Datum ontbinding

Anders dan de werknemer is de kantonrechter van oordeel dat door de werkgever niet ernstig verwijtbaar is gehandeld. In het voorgaande is geoordeeld dat de ontslaggrond al voldragen was voordat de werknemer zich ziek heeft gemeld. De standpunten omtrent de ontslaggrond waren door de werkgever voldoende onderbouwd.

Zorgvuldig gehandeld

Daarbij heeft de werkgever zorgvuldig gehandeld door – in samenspraak met de bedrijfsarts – meermaals de termijnen voor bezwaar te verlengen. de werkgever heeft ook het proces zorgvuldig doorlopen door de werknemer de mogelijkheid te geven om in beroep te gaan en om bezwaar te maken.

Pas nadat het traject voor bezwaar en beroep was afgerond, werd gekeken naar herplaatsing. Dit verklaart het tijdsverloop tussen het verslag van onvoldoende functioneren en het ontbindingsverzoek. de werkgever heeft naar het oordeel van de kantonrechter zorgvuldig gehandeld.

Geen ernstig verwijtbaar handelen

Er is dan ook geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen aan de zijde van de werkgever . De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst daarom per 1 januari 2023.

Toeslagen uitbetalen

Naar het oordeel van de kantonrechter moet de werkgever de toeslag voor de consignatiedienst uitbetalen aan de werknemer ook tijdens ziekte op grond van artikel 7.5 jo. 7.7 cao GEO.

De overwerkvergoeding en vergoeding voor onregelmatige diensten vallen onder het naar tijdruimte vastgesteld loon.

Structureel en substantieel deel salaris

Volgens de kantonrechter heeft de werknemer voldoende gemotiveerd gesteld – en de werkgever onvoldoende gemotiveerd betwist – dat de vergoeding van onregelmatige diensten en overwerk vanwege de inrichting van de bedrijfsprocessen/werkzaamheden een structureel en substantieel deel uitmaakten van het salaris van de werknemer.

Deze vergoedingen moeten daarom – in weerwil van het betoog van de werkgever – worden uitbetaald tijdens ziekte.

De verzochte veroordeling tot betaling van de toeslagen over de periode van november 2020 tot en met september 2022 ten bedrage van € 15.611,88 bruto wijst de kantonrechter toe.

Tegen de hoogte hiervan is geen verweer gevoerd. Ook wordt de werkgever veroordeeld tot betaling van de toeslagen die hij verschuldigd is over de periode van oktober 2022 tot het moment waarop de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is geëindigd.

Wettelijke verhoging

De kantonrechter veroordeelt de werkgever tot betaling van de wettelijk verhoging wegens vertraagde betaling van het loon. De kantonrechter acht het redelijke de wettelijke verhoging te stellen op 15% gelet op de – onbetwiste – motivering van de werkgever dat hij in de veronderstelling was dat hij het loon tijdig en correct had uitbetaald aan de werknemer.

Ook wordt de wettelijke verhoging slechts toegewezen over de reeds opeisbare loontermijnen, dus over het verschuldigde loon tot en met september 2022.

Transitievergoeding

De kantonrechter zal – zoals de werknemer verzoekt – de transitievergoeding toekennen. Partijen zijn in geschil welke toeslagen moeten worden meegenomen voor de berekening van de transitievergoeding.

Onregelmatigheidstoeslag = vast looncomponent

Op grond van artikel 4 Regeling looncomponenten en arbeidsduur moeten vaste looncomponenten worden meegenomen bij de bepaling van de transitievergoeding. Hierin wordt de overwerkvergoeding expliciet genoemd. De toeslag wegens onregelmatige diensten valt naar het oordeel van de kantonrechter gelijk te stellen aan de ploegentoeslag en daarmee is dit ook een vaste looncomponent in de zin van de regeling. Deze is namelijk gekoppeld aan tijdstippen van gewerkte uren.

Consignatiedienst = vast looncomponent

Gelet op de ratio van artikel 4 Regeling looncomponenten en arbeidsduur, het feit dat de hoogte van deze vergoeding niet wordt bepaald door het functioneren van de werknemer of de resultaten van de onderneming en de bewoording van de cao, waarin de consignatiedienst onder salaris gedurende arbeidsongeschiktheid valt, moet de consignatiedienst ook als vaste looncomponent worden aangemerkt.

Samengevat moeten de overwerkvergoeding, vergoeding wegens onregelmatige diensten en vergoeding wegens consignatiedienst worden bij de berekening van de transitievergoeding. Daarbij merkt de kantonrechter op dat is geoordeeld dat deze vergoedingen moesten worden uitbetaald, onder andere, in de twaalf maanden voorafgaand aan het moment waarop de arbeidsovereenkomst eindigt.

Geen billijke vergoeding

De kantonrechter is van oordeel dat de werkgever niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Dit maakt dat er geen grond is voor het toekennen van een billijke vergoeding. Dit verzoek wordt dan ook afgewezen.

ADV-uren

De werknemer verzoekt de werkgever te veroordelen tot het corrigeren van de ADV-uren. De werkgever voert hiertegen verweer.

Op basis van de cao is de arbeidsduur bij een voltijd dienstverband gemiddeld 38 uur per week. Als een werknemer feitelijk 40 uur gemiddeld per week werkt, dan bouwt de werknemer per 4 weken 8 ADV-uren op. In de arbeidsovereenkomst staat dat de arbeidstijd van de werknemer is vastgesteld op 40 uur per week.

Ook opbouw ADV-uren tijdens ziekte

Noch in de arbeidsovereenkomst noch in de cao is een bepaling opgenomen dat er geen ADV-uren worden opgebouwd tijdens arbeidsongeschiktheid. Hierom is de kantonrechter van oordeel dat ook tijdens arbeidsongeschiktheid de ADV-uren worden opgebouwd. De werkgever wordt dan ook veroordeeld tot correctie van de ADV-uren.

Wettelijke rente

De wettelijke rente over de transitievergoeding wordt toegewezen vanaf 1 februari 2023. De wettelijke rente over de achterstallige toeslagen en de wettelijke verhoging wordt toegewezen over de al opeisbare bedragen vanaf de dag van opeisbaarheid.

Proceskosten

De werkgever wordt veroordeeld tot betaling van de proceskosten aan de zijde van de werknemer.

Uitspraak Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 23 november 2022, ECLI:NL:RBZWB:2022:7239

Categorie: Nieuws Tags: disfunctioneren, ontslag, toeslagen, zieke werknemers

Tags: disfunctioneren, ontslag, toeslagen, zieke werknemers

Gerelateerde artikelen

6 februari 2023

Meer uren werken, is lonend voor meeste werkenden

2 februari 2023

Werknemer en loondoorbetaling bij ziekte: hoe zit het precies?

2 februari 2023

Ziek melden werknemer – is werknemer kort of lang ziek?

1 februari 2023

Regeling voor zorgmedewerkers met long covid in de maak

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Ben jij een junior of senior salarisadministrateur?
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Bezwaar en beroep instellen tegen NOW kan lonen
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Ben jij een junior of senior salarisadministrateur?
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Bezwaar en beroep instellen tegen NOW kan lonen
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023
  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer

NIRPA

Opleidingen

08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Ontslag van A tot Z
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
jun
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
MOCuitgevers
26
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers

Vacatures

Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
HR adviseur (extern)
Scab
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Professional salarisadministrateur
Bentecera
(senior) Loonadviseur
Scab
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Payroll Professional
CROP
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur
Ruigrok
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur
Flynth
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Senior Salarisadministrateur
Flynth
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Medior Salarisspecialist
Infacto
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Salarisadministrateur
Flynth
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Senior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
(senior) Loonadministrateur
Scab
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Salaris/HR adviseur
Bentecera

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV