• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbriefGratis deelnemen met het STAP-budgett
  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Reizen naar code oranje land is druppel – ontslag op staande voet

Reizen naar code oranje land is druppel – ontslag op staande voet

Nieuws

Werknemer wordt op staande voet ontslagen nadat hij zonder toestemming naar Polen (code oranje) afreist en hij zich geen misstap meer kon veroorloven.

29 april 2021 door Salaris Vanmorgen

Na diverse incidenten ontvangt werknemer een laatste officiële waarschuwing. Werkgever verbiedt werknemer daarna af te reizen naar Polen wegens corona (code oranje). Werknemer gaat toch en wordt vervolgens op staande voet ontslagen. Werknemer verzoekt werkgever te veroordelen tot betaling billijke vergoeding, transitievergoeding en gefixeerde vergoeding. Dit verzoek wordt afgewezen.

Wat is de situatie?

De werkgever heeft de arbeidsovereenkomst met de werknemer onverwijld opgezegd bij brief van 8 december 2020. Ter onderbouwing van de opzegging heeft de werkgever verwezen naar de eerdere waarschuwingen waarbij de werknemer in de laatste waarschuwing erop gewezen is dat de arbeidsovereenkomst bij een volgende misdraging per direct zal worden beëindigd.

De werkgever stelt in de brief dat de werknemer haar vertrouwen ernstig en onherstelbaar heeft beschadigd door, ondanks het verbod daartoe, toch naar Polen (code oranjeland) af te reizen en door niet te verschijnen bij de bedrijfsarts op 7 december 2020.

Wat oordeelt de kantonrechter?

De kantonrechter is van oordeel dat deze opzegging stand houdt. Hij overweegt daartoe als volgt.

De werkgever heeft de werknemer in de loop der tijd herhaalde malen gewaarschuwd voor gedragingen die zij niet toelaatbaar vindt. De werknemer betwist dat hij het gedrag heeft vertoond waarvoor de werkgever hem de waarschuwingen gegeven heeft. Die betwisting is te weinig geloofwaardig.

Waarschuwingen ondertekend

De waarschuwingen zijn namelijk schriftelijk gedaan en zijn door de werknemer voor ontvangst ondertekend. De werknemer stelt dat hij die waarschuwingen niet kan lezen omdat hij de Nederlandse taal niet machtig is. Dit heeft hem niet hoeven belemmeren om die waarschuwingen te begrijpen.

Ter zitting is immers gebleken dat hij ook in staat is om Whatsapp-berichten in de Nederlandse taal te versturen. Ook zijn die schriftelijke waarschuwingen kennelijk mondeling (met behulp van een Pools sprekende collega) toegelicht en gesteld noch gebleken is dat de werknemer die uitleg niet begrepen heeft of dat hem toen iets anders is verweten dan in de schriftelijke waarschuwingen staat. Een alternatieve verklaring waarom hij dan de waarschuwingen heeft ondertekend, heeft hij ook niet gegeven.

Overplaatsing als sanctie

Vast staat bovendien dat de werknemer na de derde waarschuwing als sanctie intern is overgeplaatst naar een andere afdeling. Gesteld noch gebleken is dat de werknemer tegen deze overplaatsing die in die laatst gegeven waarschuwing is aangekondigd heeft geprotesteerd of heeft gevraagd waarom hij overgeplaatst werd.

De werknemer stelt dat het ging om aangepast werk, maar dat hij wegens zijn beperkingen is overgeplaatst blijkt nergens uit. Ook dit duidt er dus op dat de werknemer op de hoogte was van de inhoud van de schriftelijke waarschuwingen.

Geen misstap meer

De verwijten die de werkgever de werknemer in de waarschuwingen maakt zijn wisselend van ernst. Ze hebben zich wel relatief snel opgevolgd in de periode november 2019 tot mei 2020 en gezien alle verweten gedragingen in die korte periode bij elkaar genomen, onderschrijft de kantonrechter het standpunt van de werkgever dat de werknemer zich na mei 2020 geen misstap meer kon veroorloven. De werkgever is daar tegenover hem ook zeer duidelijk over geweest.

Tien dagen in quarantaine

Met betrekking tot de laatste misstap die de werknemer wordt verweten, wordt als volgt overwogen. Partijen zijn het erover eens dat de werkgever aan de werknemer aanvankelijk toestemming heeft gegeven om in december 2020 verlof op te nemen. De werkgever heeft dit verlof echter ingetrokken omdat de werknemer van plan was naar Polen af te reizen. De reden voor de intrekking was dat een dergelijke reis volgens de werkgever niet paste binnen zijn re-integratie en omdat hij in die periode gezien de geldende coronabeperkingen in zowel Polen als Nederland na terugkomst 10 dagen in quarantaine zou moeten. Dit is de werknemer zo medegedeeld op 1 december 2020.

Zwaarwegend bedrijfsbelang

De kantonrechter ziet in de opstelling van de werkgever met name een verbod om naar Polen af te reizen en niet zozeer een intrekking van het verlof. Het doel van het verlof was immers om af te reizen naar Polen. Onbetwist is dat de werknemer na terugkomst uit Polen tien dagen in quarantaine zou moeten omdat in Polen op dat moment vanwege corona code oranje gold. De functie van de werknemer kan niet via thuiswerken worden ingevuld. De werkgever had dus alleen al om die reden een zwaarwegend bedrijfsbelang om de werknemer niet toe te staan af te reizen naar Polen.

Daarom kan verder in het midden blijven of de medische toestand van de werknemer ook door de werkgever als reden voor dat verbod gebruikt had mogen worden. Ten overvloede overweegt de kantonrechter op dat punt dat gesteld noch gebleken is dat daar een oordeel van een bedrijfsarts aan ten grondslag lag. Aan de andere kant blijkt de werkgever achteraf wel een punt gehad te hebben aangezien de werknemer zelf in zijn verzoekschrift stelt veel last van nek en schouder te hebben gehad na de lange reis naar Polen.

Dringende reden

Wat hier echter verder ook van zij, vast staat dat de werknemer, ondanks het terechte en zwaarwegende bezwaar van de werkgever toch afgereisd is naar Polen, dat hij daardoor bij terugkomst tien dagen niet zou kunnen werken en dat hij zonder goede reden niet is verschenen op het spreekuur van de bedrijfsarts. In het licht van de eerdere terechte gemaakte verwijten en het gegeven dat de werknemer zich daardoor geen misstap meer kon veroorloven, houdt de opzegging van de arbeidsovereenkomst op 8 december 2020 stand. De werkgever had op dat moment immers een dringende reden om de arbeidsovereenkomst onverwijld op te zeggen.

De werknemer doet tevergeefs een beroep op het opzegverbod van art. 7:670 lid 1 BW. Dit opzegverbod geldt immers niet bij opzegging van een arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden.

Ernstig verwijtbaar gedrag

Uit voorgaande overwegingen volgt dat er geen sprake is van een onregelmatige opzegging. De werknemer heeft daarom geen recht op een gefixeerde vergoeding.

De arbeidsovereenkomst is geëindigd door ernstig verwijtbaar gedrag van de werknemer . Hieruit volgt dat zijn verzoek om de werkgever te veroordelen tot betaling van een billijke vergoeding en een transitievergoeding ook afgewezen zal worden.

Het verzoek in het incident om de werkgever te veroordelen tot doorbetaling van het loon (vermeerderd met de wettelijke verhoging en de wettelijke rente) vanaf 8 december 2020 zal ook worden afgewezen. Het ontslag is immers terecht gegeven en bovendien heeft de werknemer daarin berust, zodat er hoe dan ook geen recht op loon bestaat vanaf 8 december 2020.

Uitspraak Rechtbank Limburg, 1 april 2021, ECLI:NL:RBLIM:2021:3110

Categorie: Nieuws Tags: ontslag op staande voet, werknemer en corona

Tags: ontslag op staande voet, werknemer en corona

Gerelateerde artikelen

18 januari 2023

Ontslag op staande voet terecht – onder werktijd naar privéafspraken

18 januari 2023

Ontslag op staande voet voor verrichten nevenwerkzaamheden te drastisch

10 januari 2023

Ontslag op staande voet voor zieke werkneemster die bij concurrent werkt

9 januari 2023

Ontslag op staande voet – ongeoorloofd afwezig, liegen en onbereikbaar

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023

NIRPA

Opleidingen

30
jan
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
(senior) Loonadviseur
Scab
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Payroll Professional
CROP
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
(senior) Loonadministrateur
Scab
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
HR adviseur (extern)
Scab
Salarisadministrateur
Flynth
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Senior Salarisspecialist
Infacto
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Salarisadministrateur
Ruigrok
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Medior Salarisspecialist
Infacto
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV