• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbriefGratis deelnemen met het STAP-budgett
  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Einde arbeidsovereenkomst op basis van wederzijds goedvinden

Einde arbeidsovereenkomst op basis van wederzijds goedvinden

Nieuws

Is de arbeidsovereenkomst van partijen op grond van wederzijds goedvinden tot een einde gekomen? Hof Den Haag beantwoordt deze vraag bevestigend.

15 januari 2021 door Salaris Vanmorgen

De kantonrechter heeft bij beslissing van 27 november 2019 geoordeeld dat sprake is van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met de werknemer met wederzijds goedvinden en in het verlengde daarvan de verzoeken van de werknemer afgewezen.

De werknemer kan zich met dat oordeel niet verenigen en verzoekt in hoger beroep, onder aanvoering van de drie grieven, vernietiging van de beschikking waarvan beroep onder toewijzing van de oorspronkelijke verzoeken met veroordeling van SRK in de kosten van beide instanties.

Met betrekking tot de grieven en de onderliggende verzoeken overweegt het hof het volgende.

Geen geldige beëindigingsovereenkomst?

Met grief 1 klaagt de werknemer erover dat de kantonrechter – ten onrechte – heeft aangenomen en voor recht verklaard dat er tussen hem en SRK een beëindigingsovereenkomst als omschreven in art. 7:670b BW tot stand is gekomen.

In dat kader voert hij aan dat zonder schriftelijke instemming met beëindiging met wederzijds goedvinden van zijn kant er geen geldige beëindigingsovereenkomst tot stand kan komen. Een dergelijke aan hem ter tekening aangeboden overeenkomst is er niet. Er is ook geen duidelijke en ondubbelzinnige verklaring waarmee de man de beëindiging met wederzijds goedvinden heeft aanvaard.

Met grief 1 raakt de werknemer aan de kern van de voorliggende zaak:

Is de arbeidsovereenkomst van partijen op grond van wederzijds goedvinden op 30 juni 2019 tot een einde gekomen?

Met de kantonrechter beantwoordt het hof die vraag bevestigend. Daartoe is het volgende redengevend.

Naast een beëindigingsovereenkomst die de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig beëindigt (sinds de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) moet dat schriftelijk gebeuren, vgl. art. 7:670b BW) kent ons recht twee verschijningsvormen van beëindiging van de arbeidsovereenkomst in onderling overleg.

De eerste vorm is beëindiging met wederzijds goedvinden waarbij de ene partij instemt met een voorstel tot beëindiging van de wederpartij.

De tweede vorm is de eenzijdige opzegging van de ene partij waarbij de wederpartij, ook bij een eenzijdige rechtshandeling, die opzegging aanvaardt.

Wederzijds goedvinden

In veruit de meeste gevallen eindigt de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. De ene partij doet daarbij een aanbod tot beëindiging en de wederpartij stemt met dit aanbod in. Met andere woorden: de ene partij verklaart haar wil en de wederpartij verklaart ook te willen wat de andere partij verklaart.

Duidelijke en ondubbelzinnige wilsverklaring hoeft niet

Voor het aannemen van een beëindiging met wederzijds goedvinden is dan ook niet vereist dat er sprake is van een duidelijke en ondubbelzinnige wilsverklaring gericht op de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, zoals bij een eenzijdige opzegging van de arbeidsovereenkomst door de werknemer wel vereist is.

Schriftelijke instemming niet vereist

De beëindiging met wederzijds goedvinden kent evenmin als vereiste dat partijen daartoe een (schriftelijke) beëindigingsovereenkomst sluiten of een schriftelijk stuk ondertekenen. Een schriftelijke instemming of schriftelijk goedvinden van de werknemer is dan ook, anders dan de werknemer betoogt, geen totstandkomingsvereiste.

Een instemmende wilsverklaring zoals hier aan de orde, moet worden uitgelegd aan de hand van een waardering van de relevante feiten en omstandigheden, waaronder de in de gedragingen uitgedrukte wil van de instemmende partij en het daardoor bij de wederpartij opgewekte gerechtvaardigde vertrouwen.

Werkgever hield op te bestaan

Dat partijen in dit geval tot wederzijds goedvinden zijn gekomen over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst blijkt uit het volgende. SRK hield materieel op te bestaan wegens gebrek aan bestaansrecht.

Vanuit haar verantwoordelijkheid als werkgever is SRK met derden (ARAG en DAS) het gesprek aangegaan en heeft die derden bereid gevonden de werknemers van SRK een arbeidsovereenkomst aan te bieden met (grotendeels) gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden, met behoud van anciënniteit en zonder onderbreking van het dienstverband.

Vervolgens heeft onder de werknemers van SRK een belangstellingsregistratie plaatsgevonden. De werknemers konden onder meer kiezen voor een overstap naar ARAG. Bij het uitblijven van een keuze zou de betreffende werknemer ingevolge overgang van onderneming in dienst komen van DAS. Het voortzetten van het dienstverband bij SRK was dus geen optie.

Arbeidsovereenkomst liep af

Tegen de achtergrond dat SRK ophield te bestaan en alles erop gericht was de personele bezetting van SRK te ontvlechten en alle werknemers elders onder te brengen, moet het de werknemer duidelijk geweest zijn dat zijn arbeidsovereenkomst met SRK ten einde liep en geen toekomst meer had.

Door in het kader van het transitieplan zonder protest met ARAG in gesprek te gaan en met ARAG een arbeidsovereenkomst te sluiten, heeft de werknemer er blijk van gegeven zijn arbeidsovereenkomst met SRK niet voort te willen zetten, dan wel niet mee te gaan naar DAS, de overnemende partij.

Wederzijdse instemming

Waar de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met de werknemer de insteek was van SRK, zij hield immers op te bestaan, heeft de werknemer er blijk van gegeven met die insteek in te stemmen.

Van de wederzijdse instemming met de beëindiging per 1 juli 2019 geeft de brief van 20 juni 2019 schriftelijk blijk. De brief is gelet op het voorgaande niet te duiden als een (eenzijdige) opzegging van de arbeidsovereenkomst door SRK, zoals de man bepleit heeft.

Het gegeven dat de werknemer – zonder protest en voorbehoud – de bedrijfseigendommen van SRK heeft ingeleverd en zich per 1 juli 2019 niet langer beschikbaar heeft gehouden voor de bedongen arbeid maar bij ARAG aan de slag is gegaan, heeft SRK redelijkerwijs kunnen en mogen opvatten als een bevestiging dat sprake was van wederzijdse instemming met de beëindiging.

Het hof is ook van oordeel is dat het toekennen van de verzochte transitievergoeding en gefixeerde schadevergoeding aan de werknemer naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.

Goed werkgever

SRK heeft zich als goed werkgever ingespannen voor haar werknemers door, nu zij materieel ophield te bestaan als gevolg van het wegvallen van de overeenkomsten met haar grootste opdrachtgevers, voor haar werknemers bij derden baanzekerheid te arrangeren onder grotendeels gelijkwaardige arbeidvoorwaarden en met behoud van anciënniteit.

Versoberde transitievergoeding

Dat de werknemer te zijner tijd – indien zijn arbeidsovereenkomst voor zijn pensioengerechtigde leeftijd eindigt – slechts in aanmerking komt voor de transitievergoeding zoals die per 1 januari 2020 versoberd is, is geen nadeel dat af kan doen aan de hierboven benoemde redelijkheid en billijkheid.

Zou de man bij SRK in dienst gebleven zijn dan zou een en ander niet anders uitvallen. Daarnaast is het slecht verenigbaar met het wettelijk stelsel en het karakter van de transitievergoeding dat aanspraak ontstaat op een transitievergoeding, ook in het geval de oude werkgever, door bedrijfseconomische omstandigheden gedwongen, een naadloze overgang creëert naar de nieuwe werkgever waarbij (gelijkwaardige) arbeidvoorwaarden en anciënniteit voor de werknemer grotendeels behouden blijven.

Grief 2 behoeft geen bespreking. Deze grief is gebaseerd op het onjuist beoordeelde uitgangspunt dat er geen sprake is van een beëindigingsovereenkomst.

Grief 3 treft geen doel. De grief hangt aan grief 1 en heeft geen zelfstandige betekenis.

Het hof bekrachtigt de tussen partijen gegeven beschikking van de kantonrechter Den Haag van 27 november 2019.

Uitspraak Hof Den Haag, 17 december 2020, ECLI:NL:GHDHA:2020:2596

 

Categorie: Nieuws Tags: arbeidsovereenkomst, einde dienstverband

Tags: arbeidsovereenkomst, einde dienstverband

Gerelateerde artikelen

27 januari 2023

Arbeidsovereenkomst ontbonden-werkgever moet achterstallig loon betalen

26 januari 2023

Onjuiste opzegtermijn door werknemer, geen schadevergoeding werkgever

20 januari 2023

Niet tussentijds opzegbaar arbeidscontract ontbonden – billijke vergoeding

18 januari 2023

Einddatum leer-arbeidsovereenkomst niet strijdig met cao dus niet nietig

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer

NIRPA

Opleidingen

27
jan
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep
30
jan
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Salarisadministrateur
Ruigrok
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Payroll Professional
CROP
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
(senior) Loonadviseur
Scab
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur
Flynth
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Salaris/HR adviseur
Bentecera
HR adviseur (extern)
Scab
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Senior Salarisspecialist
Infacto
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Medior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur
Flynth
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
(senior) Loonadministrateur
Scab
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV