Een beslag op het loon van een werknemer betekent vaak veel werk voor de werkgever. Wat is de juridische gang van zaken bij een loonbeslag?
In dit stappenplan staan de stappen op een rij.
Stap 1. Verzoek om informatie van deurwaarder
Een beslaglegging met een verzoek om informatie van de deurwaarder. De werkgever is verplicht aan dit verzoek meewerken. Dit is ook een goed moment om contact op te nemen met de werknemer. Hij kan dan nog proberen om met de schuldeiser een betalingsregeling te treffen om een loonbeslag te voorkomen.
Stap 2. Werkgever ontvangt beslagexploot van deurwaarder
Op basis van het beslagexploot voert de deurwaarder het beslag uit. Dit document is gebaseerd op een vonnis van de rechter. In het beslagexploot staat ook de beslagvrije voet.
Stap 3. Vul vragenlijst in en stuur deze binnen 4 weken op
Bij het beslagexploot vind je een vragenlijst. Deze lijst moet je invullen.
Als je de vragenlijst niet (goed) invult en terugstuurt, kun je volgens de wet veroordeeld worden tot betaling van het bedrag waarvoor het beslag op de werknemer is gelegd. Ook kun je dan aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Het gaat dan om kosten – voor bijvoorbeeld beslaglegging – die door het ‘niet-doen van verklaring’ voor niets zijn gemaakt.
Stap 4. Deurwaarder berekent beslagvrije voet
De beslagvrije voet is het deel van het inkomen dat de werknemer mag houden voor de vaste lasten en om van te leven.
Stap 5. Controleer met werknemer hoogte beslagvrije voet
De beslagvrije voet is afhankelijk van de gezinssamenstelling, de hoogte van de maandelijkse huur of hypotheek en de ziektekostenpremie. Voor de deurwaarder loonbeslag legt, vraag hij hierover informatie op bij de werknemer. De kans is groot dat de werknemer niet reageert op brieven van de deurwaarder. Daardoor wordt de beslagvrije voet te laag vastgesteld en houdt de werknemer te weinig geld over voor vaste lasten en boodschappen.
Stap 6. Start met de afdracht
Het nettoloon dat overblijft na aftrek van de beslagvrije voet en de reiskostenvergoeding, maak je over aan de deurwaarder. Het vakantiegeld of een dertiende maand gaat ook naar de deurwaarder.
Onkostenvergoedingen kunt u wel uitbetalen aan uw medewerker. Daar moeten wel feitelijke kosten tegenover staan.
Als de werkgever geen geld overmaakt naar de beslaglegger dan kan de rechter hem veroordelen die verplichting na te komen.
Stap 7. Bijzondere situaties
Als de werkgever te maken heeft met meerdere loonbeslagen voor dezelfde werknemer, dan betaal je in principe alleen aan de deurwaarder of beslaglegger die het eerste beslag heeft gelegd. Dat doe je tot deze vordering is ingelost. Je verwijst de deurwaarder met de latere beslaglegging door naar de eerste beslaglegger. Die is verantwoordelijk voor de verdeling van het beslag onder de beslagleggers.
Soms moet je toch aan een andere beslaglegger betalen, bijvoorbeeld omdat de vordering van de eerste deurwaarder is afbetaald.
Preferente schuld
Een andere mogelijkheid is dat er voor een preferente schuld beslag wordt gelegd en dat die deurwaarder voorrang heeft. Meest voorkomende preferente schulden zijn:
- waterschapsbelasting;
- inkomstenbelasting en premieheffing;
- motorrijtuigenbelasting;
- teruggevorderde en verhaalde bijstand.
In dit geval legt de deurwaarder van de eerste beslaglegger uit aan wie je welk bedrag moet betalen.
Bron: Financieel fitte werknemers, Loonbeslag