De reacties van FNV, CNV, VNO-NCW en AWVN op het rapport van de Commissie Borstlap over de toekomst van de arbeidsmarkt vind je hierna.
Reactie FNV
Vakbond FNV onderschrijft de conclusie van de commissie-Borstlap.
FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha:
“Wij zijn blij dat de Commissie Borstlap tot dezelfde conclusie komt als wij, namelijk dat de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt aangepakt moet worden.”
Net als de commissie vindt FNV dat er een einde moet komen aan de ‘wildgroei’ van contracten.
FNV noemt als kritiekpunt dat er in het onderzoek weinig oog is voor de rol die werkgevers gespeeld hebben in de flexibilisering van de afgelopen tijd. Het lijkt alsof werkgevers de huidige situatie is overkomen, terwijl zij hier volgens FNV zelf ‘jarenlang op hebben aangestuurd’. Ook zou er weinig aandacht zijn voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals arbeidsgehandicapten. Daarnaast gaat de commissie te ver met het voorstellen voor het terugschroeven van de ontslagbescherming, aldus de vakbond.
Reactie CNV
CNV is blij om te zien dat de commissie de CNV-analyse deelt dat er een eind moet komen aan de doorgeschoten flexibilisering.
CNV-voorzitter Piet Fortuin:
“De problemen van veel flexwerkers zijn schrijnend. Ze verdienen minder, hebben nauwelijks zekerheid, zijn vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en lopen meer risico op een bedrijfsongeval en op uitbuiting.”
Kritische kanttekeningen betreffen dat de werkgever eenzijdig loonsverlagingen mag doorvoeren of besluiten om het aantal contracturen drastisch te verminderen. Daarnaast mogen werkgevers bij ‘disfunctioneren’ of ‘verstoorde arbeidsverhoudingen’ altijd ontslag aanvragen, zonder dit te hoeven onderbouwen. Ook kan de werkgever werktijden en locatie zomaar eenzijdig wijzigen.
De Commissie Borstlap stelt deze maatregelen voor om flexwerk tegen te gaan en het aantrekkelijker te maken om werknemers een contract te bieden.
Minister Koolmees moet juist inzetten op duurzame arbeidsrelaties. aldus CNV. Aan flexconstructies en schijnzelfstandigheid moet een eind komen zodat werkenden meer zekerheid krijgen, stelt Fortuin.
Het CNV denkt graag constructief mee over de vervolgstappen die de sociale partners met de overheid moet nemen op de arbeidsmarkt van de toekomst.
Reactie VNO-NCW
De Commissie Borstlap stelt voor: ‘alle werkenden zijn werknemer, tenzij’. Dit past volgens ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland niet bij een moderne arbeidsmarkt.
“Daar moet juist een verscheidenheid aan arbeidsrelaties gelijkwaardig naast elkaar kunnen bestaan. Voor de werkende van de 21ste eeuw moeten het arbeidsrecht en vaste arbeidscontract uit het begin van de vorige eeuw niet meer als norm gelden.”
VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland delen met Borstlap het standpunt dat doorgeslagen flex om oplossingen vraagt. “Maar tijdelijk werk en ondernemerschap zwaarder belasten, is niet de route.”
De ondernemersorganisaties zijn wel goed te spreken over de inzet van Borstlap op ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.
Het is terecht dat de Commissie Borstlap pleit voor een betere balans tussen vergelijkbare arbeidsrelaties, maar zij ziet de vaste arbeidsovereenkomst te veel als de norm, aldus de ondernemersorganisaties.
De organisaties maken zich zorgen over de gevolgen – voor werkgevers en werknemers – van het opnieuw duurder maken van tijdelijk werk, zeker waar bedrijven geen andere opties hebben, zoals seizoensgebonden werk.
Ten aanzien van uitzendwerk plaatsen zij kanttekeningen bij de uitwerking van de plannen, die geen recht doet aan de brede opstapfunctie die de branche heeft om mensen aan het werk te helpen. Er moet voldoende ruimte blijven voor uitzendarbeid.
Positief vinden de organisaties dat de commissie het werkgeverschap wil ontlasten en de re-integratie van zieke werknemers wil beperken tot het eigen bedrijf. Vooral voor kleinere werkgevers drukken de lasten en verantwoordelijkheden nu te zwaar.
VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland wijzen de voorstellen voor zwaardere belastingen op het ondernemerschap (IB-ondernemers én dga’s) af. Ongelijke gevallen gelijk behandelen is volgens hen geen oplossing.
“Het echte werk begint nu pas. We hebben met alle partijen veel te doen de komende tijd.”
Reactie AWVN
Werkgeversvereniging AWVN steunt de oproep van de commissie Borstlap om het arbeidsmarktbeleid fundamenteel te herzien.
Nu is het volgens AWVN tijd om door te pakken zodat meer mensen op de arbeidsmarkt kunnen meedoen, de verschillen tussen werkenden kleiner worden en de productiviteit van werkenden stijgt. Een belangrijk aandachtspunt in de uitwerking is dat werkgeven voldoende aantrekkelijk wordt.
AWVN ziet drie thema’s als topprioriteit:
- komen tot een betere flexbalans;
- het aanleggen van een breed fundament van zekerheid, te beginnen met leven lang ontwikkelen;
- het verbeteren van de ondersteuning aan de basis van de arbeidsmarkt.
Pleisters plakken is niet langer voldoende: de toekomst van werk vraagt om fundamentelere veranderingen in onze regulering van werk.
AWVN komt op korte termijn met een uitgebreide reactie op het eindrapport. De werkgeversvereniging wil bijdragen aan een constructief gesprek over het vervolg, om zo met alle belanghebbende partijen te komen tot een hervorming van de arbeidsmarkt.
Rapport ‘In wat voor land willen wij werken?’ van Commissie Borstlap