De uitvoeringsregels ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid bevatten een overzicht van de relevante wettelijke en ministeriële regels over ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid en een nadere toelichting over hoe deze regels moeten worden toegepast en welke informatie de werkgever bij de ontslagaanvraag moet voegen.
Shell-arrest
Sinds de inwerkingtreding van de Uitvoeringsregels versie augustus 2018 heeft de Hoge Raad verder uitgewerkt wat van de werkgever kan worden verlangd om de werknemer te herplaatsen.
De Hoge Raad heeft in het Shell-arrest bepaald dat het bij het herplaatsingsvereiste niet gaat om een resultaatsverplichting van de werkgever, maar om wat in de gegeven situatie in redelijkheid van de werkgever kan worden verlangd. De werkgever krijgt een zekere beoordelingsruimte. Deze uitspraak is verwerkt in paragraaf 2.3 van de Uitvoeringsregels.
De nieuwe versie van de Uitvoeringsregels (oktober 2019) vervangt de versie van augustus 2018.
Is herplaatsing mogelijk?
De werkgever moet onderzoeken of herplaatsing van de werknemer mogelijk is. Dat veronderstelt een actieve rol van de werkgever.
In de ontslagaanvraag moet de werkgever zo concreet mogelijk toelichten waarom herplaatsing van de werknemer niet mogelijk is of in de gegeven omstandigheden in redelijkheid niet van hem gevergd kan worden.
Het ligt voor de hand dat de werkgever in een herplaatsingsgesprek met de werknemer inventariseert wat mogelijk passende functies voor hem zijn.
Bij het onderzoek naar de herplaatsingsmogelijkheden moet ook steeds overwogen worden of herplaatsing mogelijk is via het aanbieden van scholing.
Is er een herplaatsingsmogelijkheid, dan zal de werkgever de functie in principe moeten aanbieden.
Er kunnen echter omstandigheden zijn op grond waarvan het niet in de rede ligt dat de werkgever die herplaatsingsmogelijkheid benut. Bijvoorbeeld als herplaatsing van de werknemer in een functie bij een tot de groep behorende onderneming in het buitenland onevenredig kostbaar is of op een andere manier bezwaarlijk. De werkgever zal dit moeten toelichten en onderbouwen.
Het alleen rondsturen van vacatures of het aanbieden van een outplacementtraject is onvoldoende.
Of de werkgever de werknemer kan herplaatsen wordt beoordeeld vanaf de datum waarop de twee jaar wettelijke loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte is verstreken. Een vacature die vóór die datum is ingevuld, blijft bij de beoordeling van herplaatsingsmogelijkheden buiten beschouwing.
Verklaring bedrijfsarts
De werkgever moet een verklaring overleggen van de bedrijfsarts over de belasting/belastbaarheid, bijvoorbeeld via een inzetbaarheidsprofiel, van de werknemer. Daarmee kan de werkgever toelichten waarom er al dan niet met behulp van scholing geen passende vacatures of herplaatsingsmogelijkheden zijn, of binnen een redelijke termijn zijn te verwachten.
Uitvoeringsregels ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid