Het gaat om de volgende drie maatregelen:
- Aan de onderkant komt er een minimumtarief voor zzp’ers van € 16. Dit is een alternatief voor de verplichte arbeidsovereenkomst voor zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt.
- Aan de bovenkant komt er een zelfstandigenverklaring. Deze geeft vooraf zekerheid over loonheffing en werknemersverzekeringen, maar ook zo ver mogelijk over arbeidsrechtelijke gevolgen, pensioenverplichtingen en cao-bepalingen. Dit is een verdergaande invulling van de afspraak in het regeerakkoord over de opt-out.
- Voor alle opdrachtgevers van zelfstandigen komt er met de opdrachtgeversverklaring via een webmodule een instrument om zekerheid vooraf te krijgen.
1 Minimumtarief
Het minimumtarief is bedoeld om opdrachtnemers te beschermen tegen armoede, door te voorkomen dat ze tegen te lage tarieven (moeten) werken.
De opdrachtnemer moet voorafgaand aan elke opdracht een inschatting maken van de directe kosten en uren. Hij moet deze gegevens in de vorm van een uren- en kostenoverzicht aan de opdrachtgever overleggen, opdat deze het uurtarief kan berekenen. Op basis hiervan kan de opdrachtgever voorafgaand aan de opdracht al nagaan of er (naar inschatting) voldaan zal worden aan het minimumtarief.
Offerte
In de praktijk houdt dit in dat de offerte een belangrijk instrument wordt om te bepalen of aan het minimumtarief is voldaan. offerte zal op basis van de directe kosten en uren die de opdrachtnemer verwacht te maken, duidelijk moeten worden welk uurtarief tot stand komt.
Zakelijke opdrachtgevers krijgen een grotere verantwoordelijkheid dan particuliere opdrachtgevers.
Voor alle betrokken partijen, zowel opdrachtnemers als zakelijke en particuliere opdrachtgevers, heeft het minimumtarief een stijging van de administratieve lasten tot gevolg.
2 Zelfstandigenverklaring
De zelfstandigenverklaring is een verdergaande invulling van de afspraak in het regeerakkoord over de opt-out.
Voor gebruik van de zelfstandigenverklaring gelden de volgende voorwaarden:
- In de overeenkomst van opdracht moet opgenomen zijn dat partijen de bedoeling hebben geen arbeidsovereenkomst te sluiten.
- De arbeidsbeloning bedraagt minimaal € 75 per uur (prijspeil 2019).
- De overeenkomst wordt aangegaan voor maximaal een jaar.
- De opdrachtgever en de opdrachtnemer ondertekenen beiden de zelfstandigenverklaring.
- De opdrachtnemer moet bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan.
De zelfstandigenverklaring is bedoeld voor echte zelfstandigen. Partijen moeten daarom in de overeenkomst opnemen dat ze de bedoeling hebben om geen arbeidsovereenkomst te sluiten. Dit betreft een vormvoorschrift. Het is voldoende als partijen opschrijven dat zij niet de bedoeling hebben een arbeidsovereenkomst te sluiten.
De maatregelen voor de onder- en bovenkant kunnen op korte termijn in de vorm van conceptwetgeving worden uitgezet voor internetconsultatie.
Kamerbrief voortgang uitwerking maatregelen ‘werken als zelfstandige’