
Het wetsvoorstel ‘Beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers’ volgt uit het regeerprogramma waarin is afgesproken dat de compensatie voor een transitievergoeding na ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid per 1 juli 2026 wordt beperkt tot kleine werkgevers.
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat alleen kleine werkgevers, onder voorwaarden, worden gecompenseerd voor de betaalde transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
Eerder op internetconsultatie.nl
Het concept-wetsvoorstel is in februari 2025 op internetconsultatie.nl gepubliceerd.
Er is gekozen voor aansluiting bij de definitie van ‘kleine werkgever’ zoals deze geldt bij de
financiering in het arbeidsongeschiktheidsstelsel.
In de systematiek van de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds worden de werkgevers onderscheiden in twee categorieën:
- kleine werkgevers, met een loonsom tot en met 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per kalenderjaar; en
- middelgrote en grote werkgevers (overige werkgevers), met een loonsom groter dan 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per jaar.
Volgens de memorie van toelichting op het wetsvoorstel wil het kabinet de compensatiemogelijkheid beperken omdat van middelgrote en grote werkgevers kan worden verwacht dat ze financieel draagkrachtig genoeg zijn om de transitievergoeding bij ontslag te betalen zonder dat daar een compensatie tegenover staat.
Ook compensatie voor (middel)grote werkgevers
VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN roepen het kabinet juist op om de compensatie van de transitievergoeding voor alle werkgevers in stand te houden. Dit draagt bij aan een minder zware belasting van het vaste contract. Dat verbetert de arbeidsmarktpositie van veel mensen, aldus de werkgeverspartijen.
Grote kostenpost
“Anders dan in de Memorie van Toelichting op dit wetsvoorstel wordt gesteld, vormen de kosten voor de transitievergoeding ook voor ‘middelgrote’ (van 25 werknemers en meer) ondernemingen een flinke kostenpost. Ook bij grote ondernemingen die arbeidsintensief zijn loopt de rekening snel op. Schattingen hiervan lopen uiteen van zo’n 2% van de totale loonsom van een bedrijf tot hogere percentages afhankelijk van de kenmerken van de werknemer die de transitievergoeding krijgt.”