
Voor een spoedopdracht moet een werknemer zo snel mogelijk bij een klant zijn. De werknemer rijdt met zijn eigen auto en begaat een snelheidsovertreding. De werkgever vergoedt de boete die de werknemer ontvangen heeft.
Wat zijn hiervan de gevolgen voor de loonheffingen?
- Er is geen sprake van loon voor de werknemer, omdat de werknemer van de werkgever zo snel mogelijk bij de klant moest zijn.
- Er is wel sprake van loon voor de werknemer. De werkgever kan dit niet aanwijzen als eindheffingsloon, omdat dit verplicht werknemersloon is.
- Er is wel sprake van loon voor de werknemer. De werkgever kan dit aanwijzen als eindheffingsloon en onder de gerichte vrijstelling voor vervoer en reiskosten laten vallen.
- Er is wel sprake van loon voor de werknemer. De werkgever kan dit aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte.
Het 2e antwoord is juist. Er is wel sprake van loon voor de werknemer. De werkgever kan dit niet aanwijzen als eindheffingsloon, omdat dit verplicht werknemersloon is.
Verplicht werknemersloon
Als een werkgever een boete vergoedt die is opgelegd aan de werknemer, is altijd sprake van loon.
De vergoeding van een geldboete is verplicht werknemersloon. De werkgever kan er niet voor kiezen om de vergoeding aan te wijzen als eindheffingsloon en onder de werkkostenregeling te laten vallen.
Wetsartikel: artikel 31, lid 4, letter c Wet LB 1964:
“Tot de vergoedingen en verstrekkingen (…) behoren niet vergoedingen en verstrekkingen ter zake of in de vorm van:
geldboeten opgelegd door een strafrechter en geldsommen betaald aan een staat of een onderdeel daarvan ter voorkoming van strafvervolging, in het kader van een strafbeschikking of daarmee vergelijkbare buitenlandse wijze van bestraffing, dan wel ter voldoening aan een voorwaarde verbonden aan een besluit tot gratieverlening, bestuurlijke boeten en daarmee vergelijkbare buitenlandse boeten, geldboeten opgelegd op basis van bij wet geregeld tuchtrecht, …”
Zie ook:
Bron: Forum Salaris