
De werknemers- en werkgeversorganisaties in de Stichting van de Arbeid vinden het verstandig dat het amendement is verworpen.
Een nipte meerderheid stemde tegen het amendement, dat eerder al veel kritiek kreeg van sociale partners, de Raad van State, pensioenuitvoerders en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Nu het amendement van tafel is, kan de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel zonder vertraging verdergaan. Dat komt zowel (oud-)werknemers als gepensioneerden ten goede.
Goed geïnformeerd blijven
Het debat van de afgelopen maanden toont aan dat er nog veel vragen leven over de overstap naar het nieuwe stelsel. Het is daarom belangrijk dat ondernemers, werkenden en gepensioneerden goed geïnformeerd blijven en worden betrokken bij dit proces.
Het beschermen van de al met grote meerderheid aangenomen Wet toekomst pensioenen zorgt ervoor dat het nieuwe pensioenstelsel net zo solide blijft als was afgesproken.
Wat zegt Pensioenfederatie?
De Tweede Kamer stemde tegen een amendement dat de Wet toekomst pensioenen stevig zou veranderen. Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, noemt dit “buitengewoon goed nieuws voor Nederland”.
In het vernieuwde pensioenstelsel kunnen pensioenen sneller verhoogd worden als het economisch meezit, aldus Jaarsma. “Tegelijkertijd behouden we belangrijke kenmerken als solidariteit en collectiviteit. Met het amendement zou daar een streep door gezet worden.”
Duidelijke communicatie
De Pensioenfederatie benadrukt het belang van duidelijke communicatie met iedereen die pensioen opbouwt of ontvangt. Vooral nu de transitie naar het nieuwe stelsel in volle gang is.
Jaarsma: “Onbekendheid en zorgen kunnen het vertrouwen raken. Fondsen intensiveren waar nodig hun inspanningen en rapporteren hierover voortaan tweemaal per jaar aan de minister.”
Wat zegt FNV?
“Het nieuwe pensioenstelsel gaat er gewoon volgens planning komen en dat is goed nieuws voor iedereen”, zegt FNV-interim-penningmeester Willem Noordman. Hij reageert daarmee op het verwerpen voor het pensioenvoorstel van NSC om mensen de keuze te geven in het oude stelsel te blijven of in het nieuwe.
Noordman: “Een opgeknipte pensioenpot zou zorgen voor één pot waar alles uit betaald moet worden en een pot waar nog niks in zit. Met minder indexatie, minder stabiliteit en uiteindelijk gewoon een lager pensioen voor iedereen tot gevolg. Een solidair pensioen waarin alle generaties deelnemen levert het beste resultaat voor de grootste groep mensen op.”
Het debat heeft wel duidelijk gemaakt dat er veel vragen zijn over wat de nieuwe pensioenregeling voor de mensen inhoudt.