
Een kwart miljoen van de werkenden is een AOW’er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. De trend dat mensen vaker doorwerken na de AOW-leeftijd is terug te zien in arbeidsovereenkomsten, zo blijkt uit een rondgang van de NOS. Vijf jaar geleden stond dit nog in 21 procent van de cao’s die vakbond FNV afsloot. Nu wordt in zo’n 33 procent van de gevallen gesproken over doorwerken.
In die cao’s staan vaak geen specifieke voorwaarden voor het doorwerken, maar wordt vooral de mogelijkheid opengelaten om een nieuw contract af te sluiten. Het is dus geen recht om door te mogen werken. Er staat dan bijvoorbeeld dat het kan, als werknemer en werkgever samen tot een overeenkomst komen.
Plezier in het werk, verveling tegengaan, je nuttig voelen: het zijn allemaal drijfveren voor mensen om door te werken, blijkt uit recent onderzoek van demografisch instituut NIDI. En in mindere mate geld verdienen, al is dat voor 10 procent van de mensen wel erg belangrijk.
In de gehandicaptenzorg is dit jaar voor het eerst in de cao opgenomen dat mensen die doorwerken ook na de AOW-leeftijd onder de cao vallen. In het Onderhandelingsresultaat CAO Gehandicaptenzorg 2025-2026 staat het volgende hierover:
“Doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd per 1 september 2025
Voor de werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, geldt het volgende:
- De arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege met ingang van de dag waarop de
werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. - De werkgever en de werknemer kunnen overeenkomen dat de werknemer na het
bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd blijft doorwerken bij de werkgever. De
werkgever en de werknemer sluiten dan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
tenzij anders overeengekomen. Hierbij geldt dat de CAO Gehandicaptenzorg van
toepassing is met uitzondering van de regeling Afbouw Carrière en de bepalingen met
betrekking tot de loondoorbetaling bij ziekte en de re-integratieverplichtingen.
Bovenstaande afspraken gelden voor werknemers die vanaf 1 september 2025 de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken.”
Personeelstekorten
De belangrijkste reden voor werkgevers om werknemers aan te houden, zijn de personeelstekorten. Daarnaast beschikken mensen die jarenlang voor een bedrijf werken ook over een schat aan kennis en ervaring.
Ook FNV ziet dat een groeiend aantal mensen graag langer doorwerkt. Kritiek op de ontwikkeling is er ook. Vakbond CNV is geen voorstander omdat oneerlijke concurrentie zou ontstaan met mensen onder de AOW-leeftijd. “Werklozen in de leeftijd 55-67 komen zo moeilijker aan werk.” Volgens uitkeringsorganisatie UWV is overigens een relatief lage werkloosheid in deze leeftijdscategorie.
Voor werkgevers zijn er eigenlijk alleen maar voordelen aan het inhuren van een AOW’er, aldus arbeidsmarktexpert Rob Witjes van het UWV. Werkgevers hoeven namelijk geen premies meer te betalen voor sociale verzekeringen of een ontslagvergoeding.
Bron: NOS.nl