
Een werkgever wil een motorfiets tijdelijk verhuren aan zijn medewerkers. Daarbij is te kiezen tussen 7 maanden of 12 maanden. Hier betaal je een bijdrage voor van circa 100 tot 200 euro per maand, afhankelijk van het model.
Wordt deze tijdelijke verhuur gezien als vervoer vanwege werkgever? Of mag deze ‘verhuur’ gewoon plaatsvinden en mag je daarnaast ook kosten voor woon-werkverkeer onbelast vergoeden?
Waarde economisch verkeer is loon
Als je een ander vervoermiddel dan een personen- of bestelauto aan een werknemer ter beschikking stelt, zoals een motor, bromfiets of, (elektrische) scooter, is de waarde in het economische verkeer van het privégebruik loon voor de werknemer. Je kunt dit loon ook aanwijzen als eindheffingsloon, als aan de gebruikelijkheidstoets is voldaan.
De waarde is het aantal privékilometers vermenigvuldigd met de werkelijke kilometerprijs en verminderd met de eigen bijdrage van de werknemer voor het privégebruik. Bij de berekening van het aantal privékilometers zijn de kilometers voor woon-werkverkeer zakelijk.
Als een werknemer reist met een door de werkgever ter beschikking gesteld vervoermiddel, is sprake van vervoer vanwege de werkgever. Een kilometervergoeding is dan loon van de werknemer.
Je leest hier meer over in hoofdstuk 23.5 Reizen met een ander vervoermiddel van de zaak in Handboek Loonheffingen 2024.
Onbelaste vergoeding betalen
Als je een werknemer een vervoermiddel ter beschikking hebt gesteld en de werknemer reist tijdens deze periode met zijn eigen auto, mag je de werknemer toch een onbelaste vergoeding van maximaal € 0,23 per zakelijke kilometer betalen. De werkgever moet dan wel aannemelijk maken dat de werknemer voor deze zakelijke kilometers geen gebruik heeft gemaakt van het door de werkgever ter beschikking gestelde vervoermiddel.
Je leest dit terug in voorbeeld 2 paragraaf 23.1.1 Handboek Loonheffingen 2024.
Voorbeeld 2
De werkgever heeft aan de werknemer voor heel 2024 een personenauto ter beschikking gesteld. Hij heeft ook een eigen auto. Hij rijdt met zijn eigen auto 400 zakelijke kilometers in 2024. Als de werknemer zijn eigen auto gebruikt, mag je hem toch een onbelaste vergoeding van maximaal € 0,23 per zakelijke kilometer betalen. Je moet dan wel aannemelijk maken dat de werknemer voor deze zakelijke kilometers geen gebruik heeft gemaakt van de door jou ter beschikking gestelde personenauto.
Bron: Forum Salaris