
Met deze clausules willen opdrachtgevers zzp’ers verantwoordelijk stellen voor de naheffingen en boetes die opdrachtgevers kunnen krijgen als blijkt dat de zzp’er een schijnzelfstandige is. De zzp’er is dan feitelijk een werknemer voor wie de werkgever dus verschillende premies had moeten betalen.
De opdrachtgevers schuiven mogelijke boetes en naheffingen door naar de zzp’ers, terwijl dat juridisch gezien niet altijd is toegestaan. Dat meldt NOS.nl.
Schijnzelfstandigheid
Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst actief tegen schijnzelfstandigheid. Dit jaar legt de Belastingdienst nog geen boetes op.
Vooral in de zakelijke dienstverlening en ICT-sector staan geregeld dergelijke clausules in contracten. Bepalingen die in strijd zijn met de wet, gelden echter niet. Ook niet als de zzp’er zijn handtekening eronder heeft gezet.
Als je schijnzelfstandigheid wil oplossen, is er eigenlijk maar één effectieve manier en dat is de arbeidsrelatie inhoudelijk aanpassen.
Wat mag een opdrachtgever/werkgever verhalen?
- Loonheffingen: wel. Maar, de werkende mag dit verrekenen met de door hem verschuldigde inkomstenbelasting.
- Premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage aan de zorgverzekeringswet: niet. Hiervoor geldt een wettelijk verhaalsverbod.
- Naheffingen: deels. Naheffingen bestaan uit bovengenoemde componenten.
- Boetes: in principe wel, maar: er staat nergens in de wet dat een werkverschaffer deze niet mag verhalen. Maar het kan zijn dat een rechter oordeelt dat het verhalen van een boete die is opgelegd aan een opdrachtgever/werkgever, ingaat tegen de maatstaven van redelijkheid en billijkheid. In 2025 legt de Belastingdienst nog geen boetes op.