
Rechtzoekenden kunnen sinds 1 maart 2025 voor eenvoudige civiele zaken terecht bij een nieuwe regelrechter bij de rechtbanken Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland West-Brabant. Als rechtzoekende kun je daar eenvoudig en zonder veel kosten een geschil over geldvorderingen tot 5.000 euro op het gebied van arbeid, wonen of winkelen aan de rechter voorleggen. Of een geschil met de werkgever, met uitzondering van ontslagzaken. Verschil met eerdere vergelijkbare regelrechters is dat een gedaagde partij verplicht is deel te nemen aan de procedure.
Vanaf 2025 is er een experimentele procedure waarbij iemand naar de regelrechter kan, ook als de andere partij dit niet wil. Dit geldt alleen voor:
- conflicten waarbij het gaat om een bedrag van maximaal 5.000 euro, bijvoorbeeld over een verkeerde levering of reparatie, geleend geld;
- conflicten over te weinig of niet uitbetaald loon of een niet (juist) betaalde factuur voor geleverd werk, re-integratie, ontslag of cao, en ook over rechten en arbeidsomstandigheden van bijvoorbeeld arbeidsmigranten.
Deze experimentele procedure is er tot 1 maart 2028.
Zonder advocaat of deurwaarder
Deze regelrechter is bedoeld voor kantonzaken die op een eenvoudige manier kunnen worden beslecht. Het gaat daarbij om zaken die te behandelen zijn zonder inschakeling van een advocaat of deurwaarder en waarvoor het opstellen van juridische stukken niet nodig is. Denk aan een arbeidsmigrant die achterstallig loon tegoed heeft van een werkgever.
Formulier invullen
Voor dit soort zaken kunnen rechtzoekenden sinds 1 maart 2025 een procedure bij de regelrechter van een van deze rechtbanken beginnen, door het (digitaal) invullen van een formulier. De rechter kijkt vervolgens tijdens de mondelinge behandeling van de zaak of de partijen samen tot een oplossing kunnen komen. Lukt dit niet, dan beslist de rechter.
Met de regelrechter wil de Rechtspraak procedures laagdrempeliger en eenvoudiger te maken.
Voorbeelden conflicten met (ex-)werkgever
Voorbeelden van conflicten met de werkgever of ex-werkgever (dit kan ook een uitzendbureau zijn):
- De werkgever wil dat de werknemer na een ziektetijd sneller meer uren gaat werken dan hij wil (re-integratie).
- De werkgever heeft de werknemer niet of te weinig loon doorbetaald tijdens de ziekte of zwangerschap.
- De werkgever wil de werknemer geen vakantie toekennen.
- De werknemer heeft lichamelijke klachten en wilt daarom een betere bureaustoel, maar de werkgever wil die niet vergoeden.
- De werknemer heeft geen of te weinig loon en/of vakantiegeld betaald gekregen.
- De werknemer vindt dat hij als wetenschappelijk onderzoeker te weinig betaald heeft gekregen voor zijn bijdrage aan een onderzoek.
Let op: voor een conflict over beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan de werknemer niet naar de regelrechter, maar wel naar de kantonrechter. Dit moet soms binnen bepaalde tijd.
Meer informatie op rechtspraak.nl/regelrechter