Verzuimspecialist Sazas zet de belangrijkste vragen op een rij om de werkgever te ondersteunen bij het kiezen van de juiste verzuimverzekering. Een goede verzuimverzekering beschermt een bedrijf tegen de financiële risico’s van ziekteverzuim. Maar welke verzekering sluit het beste aan bij de wensen en situatie van het bedrijf?
Deze 13 vragen helpen om verzuimverzekeringen te vergelijken, zodat de werkgever de beste dekking krijgt zonder onverwachte kosten.
1. Wat is het eigen risico?
Het eigen risico bepaalt hoe lang de werkgever zelf de loonkosten van een zieke medewerker doorbetaalt, voordat de verzekering uitkeert. Bespreek welk bedrag het bedrijf zelf kan dragen zonder risico’s. Een kortere eigenrisicoperiode betekent vaak een hogere premie, maar biedt eerder financiële dekking.
2. Welke dekking voor loondoorbetaling past bij het bedrijf?
Heeft het bedrijf een cao? Dan bepaalt deze vaak de dekking voor loondoorbetaling. Zonder cao kan een 70/70-dekking voldoende zijn. Breng de werkgever op de hoogte van de financiële gevolgen van een lagere dekking.
3. Zijn er kosten voor termijnbetalingen?
Sommige verzekeraars rekenen extra kosten voor betaling per kwartaal of maand. Een werkgever kan mogelijk besparen door de premie jaarlijks te voldoen. Informeer of de verzekeraar kosten rekent voor termijnbetalingen.
4. Wat is het verzekerd jaarloon en aantal medewerkers?
Een verzuimverzekering dekt vaak alle medewerkers op de loonlijst. Zorg dat je het juiste aantal medewerkers en het actuele jaarloon meeneemt in de vergelijking. Tip: bereken dit op basis van het brutojaarloon, inclusief 8% vakantiegeld, voor een nauwkeurige vergelijking.
5. Hoe is de premie opgebouwd?
De premieopbouw verschilt per verzekeraar. Een lage premie lijkt aantrekkelijk, maar kan duurder uitvallen als er extra kosten bijkomen, zoals werkgeverslasten en arbodienstkosten. Informeer of de arbodienstverlening als percentage van de loonsom wordt berekend of als vast bedrag per medewerker.
6. Voor welke looptijd wil de werkgever de verzekering afsluiten?
Verzuimverzekeringen kunnen voor één of meerdere jaren worden afgesloten. Een langere looptijd biedt soms korting of een vaste premie.
7. Wat valt onder de dekking van de verzekering?
Niet elke verzuimverzekering biedt dezelfde dekking. Goedkopere verzekeringen hebben soms beperktere dekkingen, wat betekent dat de werkgever mogelijk minder goed beschermd is. Informeer welke dekking het beste bij het bedrijf past.
8. Biedt de verzekeraar extra ondersteuning?
Sommige verzekeraars bieden extra ondersteuning zoals preventieadvies of toegang tot specialisten. Dit kan een meerwaarde zijn, vooral als het bedrijf behoefte heeft aan verzuimpreventie of specialistische ondersteuning.
9. Hoe verloopt de verzuimregistratie?
Een zieke medewerker moet worden aangemeld bij de verzekeraar. Informeer de werkgever over het meldingsproces bij verschillende verzekeraars, zodat de administratie efficiënt verloopt en vertraging wordt voorkomen.
10. Hoe goed is de verzekeraar bereikbaar?
De bereikbaarheid en het serviceniveau van de verzekeraar zijn belangrijke factoren. Vraag de werkgever of ze voorkeur geven aan persoonlijk contact of juist een digitaal systeem, zodat de samenwerking soepel verloopt.
11. Wat biedt de verzekeraar aan medewerkers?
Sommige verzekeraars bieden aanvullende opties voor medewerkers, zoals een inkomensverzekering bij langdurige ziekte. Breng de werkgever op de hoogte van de beschikbare opties, zodat medewerkers goed beschermd zijn.
12. Wat is bekend over de verzekeraar?
Betrouwbaarheid van de verzekeraar geeft zekerheid. Bekijk samen met de werkgever naar zaken als klanttevredenheid, bereikbaarheid en of verzekering direct of via een tussenpersoon wordt afgesloten.
13. Wat houdt een verzuimontzorgverzekering in?
Sommige verzekeraars bieden een MKB verzuim-ontzorgverzekering aan, waarbij verzuimverzekering en arbodienstverlening gecombineerd worden. Dit kan voordelen bieden, zoals Poortwachtergarantie en bescherming tegen premieverhogingen bij hoog verzuim. Bespreek of deze optie interessant is voor de werkgever.
Tijd om verzuimverzekeringen goed te vergelijken
Door de verschillende opties te bespreken, kun je de werkgever helpen bij het kiezen van een verzuimverzekering die goed aansluit bij de bedrijfsbehoeften. Zo is de werkgever voorbereid op verzuim en kan die financiële risico’s beperken.
Samen verzuim voorkomen en verminderen
Sazas is een verzuimspecialist die werkgevers ontzorgt bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van zowel henzelf als hun medewerkers. Naast diverse verzuimoplossingen biedt Sazas ook verzuimbegeleiding in samenwerking met betrouwbare partners. Voor een gezond bedrijf zijn vitale medewerkers essentieel. Toch kan ziekte soms niet worden voorkomen. Sazas ondersteunt bedrijven bij het beperken van deze (financiële) risico’s en helpt hen om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen en verminderen.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.