De Wet betaald ouderschapsverlof trad op 2 augustus 2024 in werking, waarmee ouders recht kregen op negen weken betaald ouderschapsverlof. Om inzicht te krijgen in de eerste ervaringen van rechthebbenden, werkgevers en UWV met het betaald ouderschapsverlof, heeft UWV een invoeringstoets uitgevoerd.
Uit de invoeringstoets blijkt dat rechthebbende ouders en werkgevers over het algemeen positief zijn over het betaald ouderschapsverlof. Ouders zijn blij met de mogelijkheid om betaald verlof op te nemen en werkgevers zijn tevreden over de informatievoorziening door UWV.
Aandachtspunten
Ook komt een aantal aandachtspunten naar voren.
- Ouders en werkgevers kunnen het verlofstelsel niet altijd overzien, in verband met de verschillen tussen (en veelheid aan) regelingen.
- Het inkomensverlies als gevolg van verlofopname voor sommige ouders is niet te dragen, waardoor zij het verlof niet (geheel) opnemen.
- Het achteraf kunnen aanvragen van de uitkering bij UWV voor onzekerheid en verwarring kan zorgen bij werkgevers en ouders.
- De overgang naar een nieuwe werkgever gedurende de periode waarin recht is op verlof leidt bij UWV tot problemen met communicatie, registratie en betalingen, en in het verlengde daarvan ook tot onduidelijkheid voor de rechthebbende en nieuwe werkgever.
- UWV noemt de lastenverzwaring voor werkgevers, als gevolg van toegenomen administratie en verlies aan capaciteit.
- UWV constateert dat alfahulpen weinig gebruikmaken van het betaald ouderschapsverlof. Er is beperkt zicht is op deze groep rechthebbenden.
Vereenvoudiging verlofstelsel
Met het oog op de vereenvoudiging van het verlofstelsel is het goed dat deze aandachtspunten nu, vanuit de uitvoeringspraktijk, zijn gesignaleerd. De ambtsvoorganger van Van Hijum heeft in maart 2024 een brief doen toekomen met scenario’s voor vereenvoudiging van het verlofstelsel.
In aanvulling op deze brief tref je een visuele weergave aan van de scenario’s voor vereenvoudiging van het verlofstelsel.