Is er een verschil in de code die je opgeeft voor de loonaangifte bij reden uit dienst, wanneer een medewerker met een contract voor onbepaalde tijd uit dienst gaat vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd of eerder met keuzepensioen gaat?
Gaat een werknemer met een contract voor onbepaalde tijd uit dienst vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd (ervan uitgaande dat de arbeidsovereenkomst dan eindigt), dan gebruik je code 31.
Als een werknemer vervroegd met pensioen gaat en daarom eerder ontslag neemt, gebruik je code 20.
Je kunt dit terugvinden in paragraaf 29.28 Code reden einde arbeidsverhouding in het Handboek Loonheffingen 2024.
Code reden einde arbeidsverhouding
Met de rubriek ‘Code reden einde arbeidsverhouding’ moet je bij het einde van de inkomstenverhouding
de reden opgeven van het einde van de arbeidsverhouding. Vóór 2023 was dit de rubriek ‘Code reden einde arbeidsovereenkomst’. De rubriek geldt vanaf 2023 ook voor arbeidsverhoudingen zonder arbeidsovereenkomst (voor publiekrechtelijke aanstellingen en voor fictieve dienstbetrekkingen.
- Code 20 Einde arbeidsverhouding door opzegging werknemer, door toedoen werknemer of op initiatief van de werknemer
- Code 21 Opzegging/ontslag door werkgever om dringende reden (ontslag op staande voet)
- Code 30 Einde van rechtswege vanwege verstrijken duur arbeidsverhouding voor bepaalde tijd
- Code 31 Einde van rechtswege, om een andere reden (intreden ontbindende voorwaarde, pensionering, overlijden, e.d.)
Toelichting op codes 20 en 21
Deze codes zien op situaties waarbij de arbeidsverhouding eindigt als gevolg van een handeling of
gedraging van de werknemer.
Code 21 ziet specifiek op ontslag op staande voet (ontslag om een dringende reden). Bij ontslag op staande voet gaat het om daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer, die tot gevolg hebben dat van de werkgever redelijkerwijze niet gevergd kan worden om de arbeidsverhouding te laten voortduren.
Code 20 ziet op overige situaties. Hieronder valt de situatie waarin de werknemer zelf ontslag heeft
genomen of dat hij zelf het initiatief tot ontslag heeft genomen. Dit kan bijvoorbeeld een beëindiging met wederzijds goedvinden op initiatief van de werknemer zijn of een ontbindingsverzoek van de werknemer bij de rechter. Ook vallen hier andere gedragingen en nalaten van de werknemer onder die hebben geleid tot:
- beëindiging van de arbeidsverhouding, niet zijnde ontslag op staande voet; of
- het niet verlengen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst/aanstelling.
Onder deze codes vallen ook situaties waarin de werknemer met een publiekrechtelijke aanstelling zelf om zijn ontslag verzoekt of de werknemer door zijn schuld niet langer voldoet aan de eisen die zijn verbonden aan de aanstelling. In deze situaties moet je bij ontslag door de werkgever code 20 gebruiken en niet een van de codes 01, 03 of 04.
Deze codes kun je ook gebruiken bij de beëindiging van een fictieve dienstbetrekking. Bij sommige fictieve dienstbetrekkingen, zoals opting-in, kun je voor ‘werkgever’ lezen ‘opdrachtgever’. En voor ‘werknemer’ kun je lezen ‘opdrachtnemer’.
Toelichting op codes 30 en 31
Code 30 en 31 zien op situaties waarbij de arbeidsverhouding van rechtswege eindigt.
Code 30 ziet op de situatie waarin een arbeidsverhouding voor bepaalde tijd eindigt door het verstrijken van de duur waarvoor deze is aangegaan. Als door gedragingen of nalaten van de werknemer een tijdelijke arbeidsverhouding niet wordt verlengd, gebruik je code 20.
Code 31 ziet op de overige situaties waarin de arbeidsverhouding zonder opzegging eindigt. Hiervan is bijvoorbeeld sprake:
- bij het intreden van een ontbindende voorwaarde, of
- als in de cao of op een andere wijze is geregeld dat de arbeidsverhouding van rechtswege eindigt bij het bereiken van de AOW-gerechtigde of andere pensioengerechtigde leeftijd, of
- bij overlijden van de werknemer.
Deze codes kun je ook gebruiken bij de beëindiging van een publiekrechtelijke aanstelling of een fictieve dienstbetrekking. Bij een publiekrechtelijke aanstelling zal bij pensionering vaak geen sprake zijn van een beëindiging van rechtswege, maar van het verlenen van ontslag. Daarvoor gelden de codes 50 en 51.
Bron: Forum Salaris