Alex heeft een fulltime dienstverband en werkt 5 dagen per week. Hij is al jaren in dienst bij dezelfde werkgever en zijn loon wordt per maand uitbetaald. De werkgever past hierop de witte maandtabel toe.
Vanaf september tot en met december neemt Alex onbetaald ouderschapsverlof op. Dit doet hij voor 1 dag per week. Het loon wordt nog steeds per maand uitbetaald. Welke tijdvaktabel is vanaf september van toepassing?
- Alex wordt nu een parttimer en daarom mag de werkgever ook vanaf september de witte maandtabel blijven gebruiken.
- De werkgever moet vanaf september de witte weektabel gebruiken voor iedere week waarover hij loon betaalt.
- De werkgever moet vanaf september de witte dagtabel gebruiken voor iedere dag waarover hij loon betaalt.
- De werkgever mag vanaf september de witte maandtabel blijven gebruiken als hij daarnaast de code incidentele inkomstenvermindering ‘O’ (onbetaald verlof) invult.
Het 3e antwoord is juist: de werkgever moet vanaf september de witte dagtabel gebruiken voor iedere dag waarover hij loon betaalt.
Tabel moet overeenkomen met tijdvak
De hoofdregel is dat je de tijdvaktabel gebruikt die overeenkomt met het tijdvak, waarover de werknemer loon geniet. Als bijvoorbeeld met een werknemer een loon per maand is afgesproken, gebruik je de maandtabel.
Onderbreking tijdvak
Als een fulltimer onbetaald verlof opneemt, leidt dat tot een onderbreking van het loontijdvak. De werkgever mag de maandtabel dan niet meer toepassen. Je zou dan rekenen met een te hoog bedrag aan algemene heffingskorting en arbeidskorting. Je gebruikt dan de week- en/of dagtabel voor de dagen waarover je wel loon betaalt.
Hoofdregel geldt niet voor parttimer
Voor parttime werknemers is de hoofdregel niet van toepassing. Voor deze werknemers gebruik je de tijdvaktabel die gelijk is aan het uitbetalingstijdvak. Er is sprake van een parttimer, als deze doorgaans op minder dan 5 dagen in de week werkt. In die situatie moet je bijvoorbeeld toch de maandtabel gebruiken.
Doorgaans
Het kan voorkomen dat een fulltimer onbetaald verlof opneemt en dat je ook voor deze werknemer voor die periode de tijdvaktabel moet toepassen, die gelijk is aan het uitbetalingstijdvak. Als deze werknemer ‘doorgaans’ 1 of meer dagen onbetaald verlof opneemt, geldt voor deze persoon ook de tijdvaktabel van het uitbetalingstijdvak.
De term ‘doorgaans’ betekent dat de werknemer op meer dan 50% van de weken binnen het kalenderjaar op minder dan 5 dagen per week werkzaam moet zijn. Dit beoordeel je per dienstbetrekking. Hierbij maak je een inschatting van het te verwachten arbeidspatroon.
Witte dagtabel
Alex neemt 1 dag per week onbetaald ouderschapsverlof op in de laatste 4 maanden van het kalenderjaar. Dit is minder dan 50% van de weken binnen het kalenderjaar. De werkgever mag de maandtabel niet gebruiken. Alex werkt 4 dagen in de week en daarom is geen sprake van een volle werkweek. De werkgever moet daarom de witte dagtabel gebruiken voor iedere dag, waarover hij loon betaalt.
Bron: Forum Salaris