De factsheets van TNO bevatten de meest actuele cijfers, verdiepende analyses en maatregelen die je kunt nemen om de kans op gezondheidsklachten door het werk te verkleinen. De factsheets zijn bedoeld voor werkgevers en werknemers.
Gezondheidsklachten
In alle sectoren komt lichamelijk belastend werk voor. Dit kan gaan om fysieke over- en om fysieke onderbelasting. De verschillende vormen van fysieke belasting kunnen leiden tot gezondheidsklachten op verschillende plekken in het lichaam.
Factsheet Fysieke arbeidsbelasting
De factsheet Fysieke arbeidsbelasting laat zien dat 38% van alle werkenden fysiek belastend werk doet en dat 60% last heeft van fysieke gezondheidsklachten. De sectoren waarin fysiek belastend werk het meest voorkomt, zijn landbouw, vervoer, horeca, bouw, handel, zorg en industrie.
Ben je benieuwd naar alle cijfers en naar de maatregelen die je kunt nemen om (de kans op) gezondheidsklachten door fysieke arbeidsbelasting te verkleinen? Bekijk de factsheet Fysieke arbeidsbelasting.
Een preventieve aanpak van fysieke belasting helpt om klachten op de lange termijn te voorkomen. Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid de risico’s te kennen en passende maatregelen te treffen. Maar hoe kom je tot een goede aanpak fysieke belasting? De Wegwijzer Fysieke belasting kan daarbij helpen.
Factsheet Zitten tijdens werk
De factsheet Zitten tijdens werk laat zien dat in geen enkel ander Europees land zo’n groot deel van de bevolking (van 15 jaar en ouder), meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag zit. En sinds de uitbraak van COVID-19 zijn werkenden nóg meer gaan zitten. Dat is een probleem, want langdurig zitten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Ben je benieuwd naar alle cijfers en naar de maatregelen die je kunt nemen om (de kans op) gezondheidsklachten door zitten tijdens het werk te verkleinen? Bekijk de factsheet Zitten tijdens werk.
Wat kan de werkgever doen?
Regelmatig afwisselen van zitten met staan of lopen kan worden gestimuleerd door de werkplek of -omgeving aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan zit-statafels of een kantoorfiets. Deze maatregelen kunnen op korte termijn leiden tot het verminderen van zitten. Organisatorische maatregelen zijn bijvoorbeeld een trekkersrol vanuit leidinggevenden en het organiseren van staand of lopend
overleg. Randvoorwaarden voor het slagen van deze interventies zijn onder meer goede voorlichting en instructies, reminders en een bedrijfscultuur waarin werken aan gezondheid geaccepteerd is.
Factsheet Beeldschermwerk
De factsheet Beeldschermwerk maakt duidelijk dat 44% van de werkenden in Nederland per dag minimaal 6 uur of meer beeldschermwerk verricht. En 23% zelfs 8 uur of meer. Als je meer dan 6 uur per dag met een beeldscherm werkt, brengt dit een verhoogd risico op klachten aan armen, nek en schouders (KANS) met zich mee. Soms leidt het zelfs tot een beroepsziekte.
Ben je benieuwd naar alle cijfers en naar de maatregelen die je kunt nemen om (de kans op) gezondheidsklachten door beeldschermwerk te verkleinen? Bekijk de factsheet Beeldschermwerk.
Wat kan de werkgever doen?
- Beperk beeldschermwerk bij voorkeur tot maximaal 6 uur per dag. Als dit niet haalbaar is, is het nóg belangrijker om voor goede werkomstandigheden te zorgen.
- Zorgen voor goede werkplekken:
– beeldscherm, toetsenbord en muis sluiten aan bij de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Bij de meeste werkzaamheden is een smal toetsenbord aan te bevelen omdat de muis dan dichterbij het lichaam kan worden gebruikt;
– goed instelbare stoelen, die op de lichaamsmaten van de gebruikers ingesteld kunnen worden en een in hoogte verstelbaar bureau, liefst een zit-stabureau, zodat zitten ook afgewisseld kan worden met staand werken. - Verstrek informatie over het belang van het instellen van de werkplek en afwisseling in werkhouding en -taken, inclusief instructies over hoe de werkplek in te stellen en hoe en waarmee je het beste voor afwisseling kunt zorgen. Gebruik daarbij werkplekinstructies voor werknemers.
- Actief ophalen van knelpunten en mogelijke oplossingen bij werknemers; dat kan bijvoorbeeld door hen de checklist BAS (Beter Achter je Schermen) te laten invullen. Zorg daarbij voor een toegankelijk aanspreekpunt voor werknemers, zoals een preventiemedewerker.
- Leidinggevende een voorbeeldfunctie laten hebben, zoals pauzes nemen, staand en lopend werken.
Bron: Arboportaal.nl