• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
Home » All-in loon voldoet aan vereisten van transparantie en duidelijkheid

All-in loon voldoet aan vereisten van transparantie en duidelijkheid

Nieuws

Door zieke werknemer ondertekende opzegging van de arbeidsovereenkomst is niet rechtsgeldig. Het overeengekomen all-in loon is voldoende transparant en duidelijk.

4 september 2023 door Salaris Vanmorgen

In de arbeidsovereenkomst staat dat de werknemer ermee akkoord gaat dat de vakantietoeslag, vakantiedagen en de atv-dagen maandelijks worden uitbetaald. De werkgever heeft deze bedragen ook maandelijks uitbetaald. Dat blijkt uit de salarisspecificaties waarop te zien is dat elke maand een vast percentage voor ‘reservering kort verzuim’ een vast percentage voor ‘reservering vrije dagen’ en 8 procent voor ‘reservering vakantietoeslag’ tegelijk met het bruto maandsalaris zijn uitbetaald. Hiermee is het all-in loon voldoende transparant en duidelijk, aldus de kantonrechter.

Rechtsgeldig einde arbeidsovereenkomst?

De werknemer stelt primair dat zijn arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig is beëindigd en dat het dienstverband is blijven doorlopen tot 4 januari 2022. Hij had namelijk niet de wil om zijn arbeidsovereenkomst per 1 november 2021 op te zeggen. De opzegbrief heeft hij ook niet zelf opgesteld maar de werkgever heeft dat gedaan.

De werkgever heeft niet duidelijk uitgelegd wat er in die brief stond en de werknemer beheerst de Nederlandse taal niet goed genoeg om te begrijpen wat daar in stond. Er is hem in het Arabisch verteld dat hij zijn salaris van oktober 2021 zou ontvangen als hij de brief tekende. Hij wist ook niet dat hij recht had op loondoorbetaling tijdens ziekte. Gelet op de ernstige gevolgen die een opzegging heeft, had de werkgever er als werkgever onder deze omstandigheden niet van uit mogen gaan dat de werknemer de wil had om op te zeggen.

De werkgever stelt zich op het standpunt dat de werknemer met ondertekening van de ontslagbrief de arbeidsovereenkomst wel rechtsgeldig heeft opgezegd per 1 november 2021.

Initiatief ontslagbrief lag bij werkgever

De stelling van de werkgever dat de werknemer rechtsgeldig heeft opgezegd per 1 november 2021 wordt niet gevolgd. De werkgever baseert deze stelling op de ondertekening van de ontslagbrief van 1 november 2021 door de werknemer. Het initiatief om die brief op te stellen lag echter bij de werkgever. Hij heeft de werknemer uitgenodigd om op 1 november 2021 op kantoor te komen, terwijl hij ziek thuis zat als gevolg van een ernstig auto-ongeval met ziekenhuisopname en ernstige pijnklachten tot gevolg. Dat auto-ongeval had kort daarvoor op 20 oktober 2021 plaatsgevonden en zal een behoorlijke impact op de werknemer gehad hebben. Tussen het ongeval en het ondertekenen van de brief zaten nog geen twee weken. Het is dan ook goed voorstelbaar dat de werknemer op het moment van ondertekenen nog niet helemaal de oude was.

Geen twee weken bezinningsperiode

Verder kan gelet op dit korte tijdsverloop de stelling van de werkgever dat hij de werknemer een bezinningsperiode van twee weken heeft gegeven, nadat de werkgever volgens hem voor het eerst kenbaar had gemaakt dat hij niet langer bij de werkgever wilde werken, niet kloppen. Bovendien betwist de werknemer ook dat hij zelf heeft aangedrongen op beëindiging van zijn diensterband. Hij heeft, zo stelt hij, tijdens het gesprek op 1 november 2021 begrepen dat hij door ondertekening van de brief zijn salaris voor de maand oktober 2021 zou ontvangen. Of hij dit goed had begrepen, heeft hij niet kunnen controleren.

Geen kopie van ontslagbrief

De werkgever heeft de werknemer geen kopie meegegeven van de ontslagbrief, waardoor hij niet de kans heeft gekregen om de ontslagbrief na ondertekening nog eens rustig door te lezen of voor te leggen aan iemand die de Nederlandse taal beter beheerst en/of juridisch onderlegd is.

Werkgever had bedrijfsarts moeten inschakelen

Gelet op deze omstandigheden had de werkgever niet mogen aannemen dat de werknemer daadwerkelijk een einde wilde maken aan de arbeidsovereenkomst en daarmee afstand wilde doen van doorbetaling van zijn salaris dan wel recht op een ziektewetuitkering. Op grond van goed werkgeverschap had de werkgever de bedrijfsarts moeten inschakelen om te laten onderzoeken of de werknemer niet wilde werken of dat hij vanwege arbeidsongeschiktheid niet kon werken.

Waarom geen ziekmelding en geen bedrijfsarts is onbegrijpelijk

Hoe de werkgever kan zeggen dat hij niet van een ziekmelding hoefde uit te gaan en dus geen bedrijfsarts hoefde in te schakelen is in het licht van deze omstandigheden onbegrijpelijk. De werknemer heeft met de bedrijfsauto van de werkgever een auto-ongeluk gehad, is door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en is daar anderhalve dag opgenomen geweest. De werkgever was van dit alles op de hoogte en heeft een aantal dagen na het ongeluk de teamleider bij de werknemer thuis langs gestuurd om te kijken hoe het met hem ging. Bovendien heeft de werkgever tijdens de zitting gezegd dat de werknemer tot een dag of tien na het ongeluk ziek is gebleven.

Arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig geëindigd

De arbeidsovereenkomst is dus niet rechtsgeldig beëindigd met de ontslagbrief van de werknemer en is doorgelopen tot 4 januari 2022. Op die datum is het dienstverband van rechtswege geëindigd. Op 1 november 2021 was duidelijk dat de werkgever geen verlenging van de arbeidsovereenkomst zou aanbieden en de werknemer heeft ook niet gesteld dat hem dat niet duidelijk was. De vordering om voor recht te verklaren dat de arbeidsovereenkomst tot 4 januari 2022 is blijven doorlopen, wordt dan ook toegewezen.

Recht op doorbetaling loon?

De volgende vraag die moet worden beantwoord, is of de werkgever het salaris van de werknemer over de periode van 1 november 2021 tot 4 januari 2022 aan de werknemer moet betalen.

Loondoorbetalingsverplichting

Uit de beslissing van het UWV van 9 maart 2022 volgt dat de werknemer vanaf 20 oktober 2021 tot in ieder geval de datum van die beslissing onafgebroken arbeidsongeschikt is geweest. Dit leidt tot een loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever over de periode van 1 november 2021 tot 4 januari 2022. In de cao is verder in artikel 16 bepaald dat de arbeidsongeschikte werknemer recht heeft op een aanvulling tot 100% op de wettelijke loondoorbetalingsverplichting. De werkgever moet dus het volledige overeengekomen loon betalen over die periode.

Arbeidsomvang van 40 uur per maand

Partijen zijn een arbeidsovereenkomst aangegaan waarin is opgenomen dat de werknemer werkt als oproepkracht. De werknemer heeft vanaf zijn indiensttreding op 4 januari 2021 tot juli 2021 maandelijks een wisselend aantal uren per maand gewerkt, soms iets minder dan 40 uur en soms iets meer dan 40 uur. Vanaf juli 2021 totdat hij op 20 oktober 2021 door arbeidsongeschiktheid is uitgevallen, heeft hij echter steeds 40 uur per maand gewerkt. Omdat de werknemer in de drie maanden voorafgaand aan zijn arbeidsongeschiktheid 40 uur per maand heeft gewerkt geldt hier het rechtsvermoeden van artikel 7:610b BW en stelt de kantonrechter de arbeidsomvang vast op 40 uur per maand.

All-in loon afgesproken

Verder hebben partijen een all-in loon afgesproken. In artikel 2.3 van de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de werknemer ermee akkoord gaat dat de vakantietoeslag, vakantiedagen en de atv-dagen maandelijks worden uitbetaald. De werkgever heeft deze bedragen ook daadwerkelijk maandelijks uitbetaald. Dit blijkt uit de salarisspecificaties waarop te zien is dat iedere maand een vast percentage voor ‘reservering kort verzuim’ een vast percentage voor ‘reservering vrije dagen’ en 8 procent voor ‘reservering vakantietoeslag’ tegelijk met het bruto maandsalaris zijn uitbetaald.

Voldoende transparant en duidelijk

Hiermee is het all-in loon voldoende transparant en duidelijk en was voor de werknemer dus inzichtelijk welk deel van zijn loon bestemd was voor reservering voor de doorbetaling van loon tijdens vakantie en wist hij dus welk bedrag hij voor zijn verlof apart zou kunnen houden. De recuperatiefunctie van de vakantiedagen is met het all-in loon in dit geval dan ook niet aangetast.

Volgens de werknemer is transparantie en duidelijkheid van het all-in loon niet van belang. Hij stelt dat het op deze wijze uitsluiten van loondoorbetaling tijdens vakantie in strijd is met het Europese recht. Hij wijst in dit verband op de uitspraak van het Hof Den Bosch van 10 november 2022, ECLI:NL:GHSHE:2002:3905. Deze uitspraak is volgens de kantonrechter echter niet relevant. Het ging daar om een beroep op verjaring van het recht op uitbetaling van vakantiedagen en dat is hier niet aan de orde. Verder was in die zaak, anders dan in het geval van de werknemer, ook onduidelijk welk deel van het salaris zag op het loon tijdens vakantie. De stelling van de werknemer verandert dan ook niets aan het oordeel dat het overeengekomen all-in loon voldoet aan de vereisten van transparantie en duidelijkheid.

Achterstallig salaris betalen

Het salaris voor 40 uur per maand was € 572,82 bruto, zo blijkt uit de door de werknemer overgelegde salarisspecificaties. Omdat de werknemer bij zijn berekening ten onrechte niet is uitgegaan van het overeengekomen all-in loon en dus een onjuist bedrag aan achterstallig salaris heeft gevorderd, zal de kantonrechter de hoogte van het achterstallige salaris zelf vaststellen. Het gaat om een periode van twee maanden en drie dagen waarover de werkgever nog salaris moet betalen. De berekening is dan als volgt: 2 maanden x € 572,82 bruto = € 1.145,64 bruto en 3/31 maand x € 572,82 bruto = 55,43 bruto en dat is bij elkaar opgeteld € 1.201,07. Dit bedrag aan achterstallig salaris moet de werkgever aan de werknemer betalen.

Vakantietoeslag en verlofuren

De vordering tot betaling van de vakantietoeslag wordt afgewezen. Die toeslag is tegelijk met het maandelijks all-in salaris al aan de werknemer betaald.

Hetzelfde geldt voor de vordering tot uitbetaling van de opgebouwde verlofuren. Ook die wijst de kantonrechter af omdat de verlofuren al maandelijks aan de werknemer zijn betaald.

Transitievergoeding

Beide partijen hebben de hoogte van de transitievergoeding onjuist berekend.

De werknemer vordert een bedrag van € 172,94 bruto aan transitievergoeding.

De werkgever is bij de berekening uitgegaan van een dienstverband van tien maanden. Volgens de berekening zou zij dan 10/12 x € 223,14 netto = € 185,95 netto aan de werknemer moeten b betalen. Allereerst is de uitkomst van deze berekening niet juist en verder is er ten onrechte gerekend met een netto maandsalaris en een dienstverband van tien maanden.

Het dienstverband is niet rechtsgeldig opgezegd per 1 november 2021 maar van rechtswege geëindigd op 4 januari 2022. Er is dus sprake van een dienstverband van twaalf maanden. Dit betekent dat de werknemer recht heeft op een transitievergoeding van 1/3 x het bruto maandsalaris. Dat tarief van 1/3 heeft de werknemer in zijn berekening terecht toegepast. Hij is daarbij echter van een onjuist maandsalaris uitgegaan, te weten € 518,83 bruto inclusief vakantiegeld, terwijl het all-in maandsalaris van € 572,82 bruto had moeten gebruikt. De berekening had dus moeten zijn: 1/3 x € 572,82 bruto = € 190,94 bruto. De gevorderde transitievergoeding wordt daarom ter hoogte van dit bedrag toegewezen.

Aanzegvergoeding

De werknemer vordert een aanzegvergoeding ter hoogte van € 518,83 bruto. Een verzoek om de werkgever te veroordelen tot betaling van de aanzegvergoeding moet binnen drie maanden nadat de werkgever had moeten aanzeggen – oftewel 2 maanden nadat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zou zijn geëindigd – bij de kantonrechter worden ingediend. In dit geval had de werknemer dat verzoek dus uiterlijk 4 maart 2022 moeten hebben ingediend. Dat is niet gebeurd. Daarmee is het recht van de werknemer om via de kantonrechter betaling van de aanzegvergoeding te vragen vervallen. De vordering wijst de kantonrechter daarom af.

Wettelijke verhoging

Vast staat dat de werkgever over de periode van 1 november 2021 tot 4 januari 2022 geen loon heeft doorbetaald, terwijl zij dat wel had moeten doen. De werknemer heeft daarom recht op de wettelijke verhoging van 50% over het achterstallige loon inclusief vakantiegeld en de overige vaste looncomponenten (het all-in loon dus). De vordering tot betaling van de wettelijke verhoging wijst de kantonrechter dan ook toe.

Wettelijke rente

De werknemer vordert betaling van de wettelijke rente over het achterstallige salaris, vakantiegeld, transitievergoeding, aanzegvergoeding en wettelijke verhoging en over de niet genoten vakantie-uren. De vorderingen tot betaling van de vakantietoeslag, de aanzegvergoeding en de niet genoten vakantie-uren zijn afgewezen. Daarom moet de vordering tot betaling van de wettelijke rente daarover ook worden afgewezen. De overige vorderingen zijn wel toegewezen en de werkgever zal daar de wettelijke rente over moeten betalen vanaf de opeisbaarheid van de toegewezen bedragen tot de voldoening.

Buitengerechtelijke incassokosten

de werknemer maakt aanspraak op € 427,64 aan buitengerechtelijke incassokosten. De kantonrechter stelt vast dat het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten van toepassing is nu het verzuim op/na 1 juli 2012 is ingetreden. De kantonrechter stelt verder vast dat de werknemer voldoende heeft gesteld en onderbouwd dat buitengerechtelijke incassowerkzaamheden zijn verricht. Een enkele brief is daartoe voldoende, omdat de werkgever geen consument is. Het gevorderde bedrag aan buitengerechtelijke incassokosten is echter hoger dan het tarief dat volgens het Besluit bij de hoogte van het toegewezen deel van de vorderingen hoort. De kantonrechter zal daarom het bedrag aanpassen en toewijzen tot het wettelijke tarief van € 248,46, inclusief btw.

Salarisspecificaties verstrekken

De werknemer vordert, op straffe van verbeurte van een dwangsom van € 75 per dag, dat de werkgever binnen veertien dagen na betekening van dit vonnis de loonstroken over de periode van 1 november 2021 tot 4 januari 2022 aan hem verstrekt. Op grond van artikel 7:626 BW is de werkgever verplicht aan de werknemer een loonstrook te verstrekken. Bovendien heeft de werkgever niets tegen deze vordering aangevoerd De vordering kan dan ook worden toegewezen als gevorderd, met dien verstande dat de gevorderde dwangsom wordt gemaximeerd tot € 1.000.

Proceskosten

De werkgever wordt grotendeels in het ongelijk gesteld en wordt daarom veroordeeld in de proceskosten.

Uitspraak Rechtbank Midden-Nederland, 15 maart 2023, ECLI:NL:RBMNE:2023:1255

Categorie: Nieuws Tags: all-inloon, einde dienstverband

Tags: all-inloon, einde dienstverband

Gerelateerde artikelen

20 juni 2025

Tijdelijk contract niet verlengd – geen verboden onderscheid wegens zwangerschap

17 juni 2025

Onrechtmatig: valse handtekening werknemer plaatsen om zo arbeidscontract te eindigen

16 juni 2025

Vaststellingsovereenkomst terecht door bewindvoerder vernietigd, geen recht op salaris

10 juni 2025

Tijdelijk contract verlengd of geëindigd? Onherroepelijk aanbod gedaan

Hoofdsponsor

Loket.nl en Personio werken samen aan geïntegreerde HR- en payrolloplossing

Kennispartner

Fiscale voorjaarsstorm op komst, ben jij voorbereid?

Partners

Digitalisering en AI: kansen en knelpunten, samenwerking HR en payroll cruciaal
Automatisering lost veel op — maar niet alles
Doe jij ook mee aan het AV-padeltoernooi op 26 juni?
Wat is de impact van AI op HR en toekomst van werk?
Zaken voor elkaar
Werkgeverslasten berekenen: verzuimspecialist Sazas beantwoordt 5 vragen

Meest gelezen berichten

  • Onrechtmatig: valse handtekening werknemer plaatsen om zo arbeidscontract te eindigen 13.6k weergaven

  • Werknemer mocht arbeidscontract opzeggen voordat hij bij werkgever was gestart 12.7k weergaven

  • Vaststellingsovereenkomst terecht door bewindvoerder vernietigd, geen recht op salaris 9.1k weergaven

  • Wat verdient een salarisadministrateur gemiddeld in 2025? 4.5k weergaven

  • Gemiddelde salarisadministrateur in 2025: vrouw, 48 jaar, met PDL en in loondienst 4.1k weergaven

NIRPA

Opleidingen

23
jun
Module Loonheffingen VPS
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Opfriscursus PDL (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Online cursus Wet bedrag ineens en de Regeling vervroegde uittreding
MOCuitgevers
30
jun
Opfriscursus VPS (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
02
jul
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
04
jul
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
08
jul
Prinsjesdagupdate Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
11
jul
Module Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
14
jul
HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
17
jul
Training Salarisadministratie
Markus Verbeek Praehep
21
jul
Updatesessie Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
23
jul
Updatesessie Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jul
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
25
aug
Summercourse Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
27
aug
Summercourse Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
28
aug
Summercourse Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
09
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
09
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
09
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
11
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
sep
Online cursus Disfunctionerende werknemer: wat nu?
MOCuitgevers
18
sep
Online cursus Auto, fiets en OV in de salarisadministratie
MOCuitgevers
23
sep
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
23
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
24
sep
Cursus Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Hoe voorkom je loonbeslag bij je werknemer?
MOCuitgevers
30
sep
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
30
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (specialisatie)
MOCuitgevers
02
okt
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
02
okt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
03
okt
Online cursus omtrent pensioenactualiteiten
MOCuitgevers
06
okt
Online cursus Groene arbeidsvoorwaarden en de gevolgen voor de loonheffingen
MOCuitgevers
07
okt
Samen Sterk: Efficiënte Samenwerking tussen HR en Salarisadministratie
MOCuitgevers
08
okt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
09
okt
Cursus Wwft en AI
MOCuitgevers
09
okt
Online cursus Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
27
okt
Online cursus Ontslag van A tot Z, voorkom fouten en kosten
MOCuitgevers
28
okt
Cafetariaregelingen/uitruilen arbeidsvoorwaarden
MOCuitgevers
30
okt
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
03
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
04
nov
Online cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst
MOCuitgevers
06
nov
Online cursus Werknemers duurzaam binden vanuit juridisch en fiscaal perspectief
MOCuitgevers
18
nov
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
25
nov
Online training Power Pivot (SUPER Draaitabel)
MOCuitgevers
27
nov
Cursus Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
02
dec
Cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst, incl. proeftijd, concurrentie- en relatiebeding
MOCuitgevers
03
dec
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers

Vacatures

Salarisadministrateur – Humens Bussum
Strictly People
Consultant HR & Payroll – FITZ
Strictly People
Traineeship Salarisadministratie – Utrecht
VvAA
(Senior) Salarisprofessional met expertise van AFAS
Scab
Compensation & Benefits Officer
Vencomatic Group
Zelfstandig Salarisadministrateur
Baat accountants & adviseurs
Manager Payroll Accounting
Forvis Mazars
Salarisadviseur – Naaldwijk
Transport People
Salarisadministrateur – 28 uur per week – Deventer
JP van den Bent
Manager Loonadministratie en Personeelsadvies
Scab
Traineeship loonadministratie en advies  
Scab
Salarisadministrateur – Utrecht
VvAA
Salarisadviseur
PIA Group
Salarisadministrateur bij a·s WORKS
a•s WORKS
Manager International Payroll
Forvis Mazars
Salarisadviseur
PIA Group
Salarisadministrateur
DAS
Salarisadministrateur
Visser & Visser
Salarisprofessional – Groningen
aaff
Salarisadministrateur
Practical accounting
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV