
De werkneemster is op 11 juli 2022 voor onbepaalde tijd in dienst getreden bij de werkgever, een uitzendbureau.
Aan de werkneemster is een bedrijfsauto ter beschikking gesteld waarbij het haar toegestaan is om de auto privé te gebruiken.
Bruikleenovereenkomst
In de bijbehorende bruikleenovereenkomst is het volgende in artikel 10 opgenomen:
“De werknemer is gehouden om op eerste verzoek van de werkgever de hem ter beschikking gestelde auto wederom aan de werkgever ter beschikking te stellen. Dit kan onder meer in de volgende gevallen aan de orde zijn:
- indien de werknemer zijn functie niet langer uitoefent wegens arbeidsongeschiktheid;”
De werkgever heeft op 5 december 2022 aan de werkneemster een beëindigingsovereenkomst voorgehouden. De werkneemster heeft deze overeenkomst niet getekend.
Op 6 december 2022 heeft de werkneemster zich ziekgemeld. Diezelfde dag heeft de werkgever de bedrijfsauto bij de werkneemster opgehaald.
Auto onterecht ingenomen?
De werkgever heeft volgens de werkneemster ten onrechte de bedrijfsauto ingenomen. De bedrijfsauto is een arbeidsvoorwaarde zodat de werkneemster ook tijdens ziekte daarover de beschikking moet hebben.
Volgens de werkgever mocht hij vanwege de arbeidsongeschiktheid van de werkneemster de bedrijfsauto innemen.
Loon in natura
De kantonrechter overweegt dat als een bedrijfsauto – zoals in dit geval – (ook) privé mag worden gebruikt, deze op grond van artikel 7:617 lid 1 sub b BW als ‘loon in natura’ kan worden aangemerkt.
Bij ziekte van een werknemer blijft deze arbeidsvoorwaarde verschuldigd en heeft de werknemer recht op continuering van het privégebruik van de bedrijfsauto.
Contractueel vastgelegd
Dat uitgangspunt lijdt echter uitzondering, als de werkgever contractueel met de werknemer is overeengekomen wanneer de bedrijfsauto moet worden ingeleverd, mits daarvoor duidelijke en objectieve criteria zijn gegeven.
Auto inleveren bij arbeidsongeschiktheid
De werkgever heeft in het kader van zijn verweer een beroep gedaan op de bruikleenovereenkomst. Daarin staat dat de werknemer gehouden is de auto in te leveren als hij de functie niet langer uitoefent wegens arbeidsongeschiktheid.
Gelet op de stelling van de werkneemster dat zij arbeidsongeschikt is, is de kantonrechter van oordeel dat de werkgever gerechtigd was de auto in te nemen. Dat de werkgever geen bedrijfsarts heeft ingeschakeld, zoals de werkneemster heeft betoogd, maakt deze beoordeling niet anders. De vordering is hierdoor niet toewijsbaar.
Uitspraak Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 7 maart 2023, ECLI:NL:RBZWB:2023:1589