
De beslagvrije voet moet mensen met schulden in staat stellen om in de (basale) kosten van het levensonderhoud te voorzien.
Inflatiecompensatie
De inflatiecompensatie moet ook merkbaar zijn voor mensen met een voor 1 januari 2023 gelegd beslag op inkomen. Minister Schouten van Armoedebeleid laat weten hoe ze dit wil doen.
De motie waarin de regering wordt verzocht om de beslagvrije voet uiterlijk 1 maart 2023 per wet en tussentijds via bestuurlijke afspraken zodanig aan te passen dat rekening wordt gehouden met
de indexering of aangepaste bijstandsnormen, heeft de minister omarmd.
Verplichte vervroegde berekening?
De inflatiecompensatie moet zo snel mogelijk ook bij mensen met beslag op periodieke inkomsten terecht komen. Daarom heeft Schouten met de betrokken ketenpartijen de procesmatige stappen doorlopen om te bezien hoe een vervroegde herberekening van de beslagvrije voet zo goed mogelijk kan worden gefaciliteerd.
Aan de hand van een onderhandse uitvoeringstoets en het voorbereidingstraject van de wetgevingstoets is in beeld gebracht wat de gevolgen zouden zijn van een verplichte vervroegde herberekening per 1 maart 2023. De conclusie is dat een AMvB voor een versnelde herberekening niet mogelijk bleek.
Geen wettelijke grondslag
Er is geen wettelijke grondslag voor het bij AMvB verplichten tot een eenmalige algemene herberekening van de beslagvrije voet per 1 maart 2023. En als er wel een grondslag zou zijn, leidt een dergelijke verplichting tot onoverkomelijke uitvoeringsproblemen.
Informatievoorziening
Om toch te ondersteunen dat mensen met schulden, waar sprake is van een lopend beslag, kunnen profiteren van de verhoging van het minimumloon heeft de minister samen met de ketenpartners en stakeholders plannen uitgewerkt gericht op actieve communicatie en ondersteuning voor de mensen die het betreft en professionals, waarbij de betrokken organisaties vanuit hun dienstverlening dicht
bij de mensen gaan staan en actief contact leggen. Uiteindelijk zijn mensen waarbij beslag is gelegd op het inkomen gebaat bij een zo goed mogelijke informatievoorziening over de bestaande wettelijke mogelijkheid die zij hebben om te vragen om een herberekening van hun beslagvrije voet.
Intentieverklaring
De minister heeft op 31 januari 2023 een intentieverklaring ondertekend samen met de ketenpartners en stakeholders die direct in contact staan met de mensen die het betreft. De betrokken partijen borgen zo goed mogelijk dat de inkomensstijging bij de beslagene terechtkomt door actief de mogelijkheid voor de herberekening van de beslagvrije voet onder de aandacht te brengen. Zij zullen zich gezamenlijk
inspannen door middel van onderlinge afspraken, mede door een goed toegeruste informatievoorziening en ondersteuning dicht bij de mensen.
Actieve begeleiding bij herberekening
In de intentieverklaring hebben we afgesproken dat de ketenpartners en de verenigingen van professionals kwetsbare mensen actief begeleiden bij de herberekening. In beide situaties wordt eerst het Burgerportaal (uwbeslagvrijevoet.nl) geraadpleegd, al dan niet met ondersteuning van een professional. De controle vindt plaats op basis van inkomensgegevens over één maand in 2023 of de gegevens uit de modelmededeling. Dit biedt duidelijkheid over of de herberekening van de beslagvrije voet hoger uitpakt, voordat een verzoek wordt ingediend.
Twee opties
Bij het indienen van een verzoek zijn twee opties mogelijk.
- Recente structurele inkomensgegevens worden voorgelegd (in het geval dit een reële afspiegeling van het inkomen vormt) aan de gerechtsdeurwaarder c.q. beslaglegger.
- Er worden geen gegevens aangeleverd. De deurwaarder c.q. beslaglegger neemt het gemiddelde inkomen op basis van de modelmededeling in aanmerking voor de herberekening.
In het eerste geval moet de gerechtsdeurwaarder c.q. beslaglegger een aanpassing doen in de rekentool en geldt alleen het meest recente structurele inkomen. In het tweede geval wordt de berekening via de rekentool gedaan zonder handmatige aanpassing.
Meer flexibiliteit bij berekening
Alle betrokken partijen voelen de urgentie om op de lange termijn meer flexibiliteit in te kunnen bouwen bij de berekening van de beslagvrije voet. Zodat structurele wijzigingen van omstandigheden die van belang zijn voor de beslagvrije voet, sneller kunnen worden meegenomen in de berekening.
Tussentijdse evaluatie
Om in de toekomst beter in te kunnen spelen op bijzondere situaties zoals hoge inflatie, zal de minister de opgedane ervaringen bij de tussentijdse evaluatie van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet expliciet meenemen. Naar verwachting wordt deze evaluatie in het vierde kwartaal van 2023 afgerond.
Kamerbrief stand van zaken vervroegde herberekening beslagvrije voet
Hoger minimumloon en mogelijk hogere beslagvrije voet – stappenplan