
35 procent van de vluchtelingen uit Oekraïne werkte op 1 juli 2022 als werknemer. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over Oekraïense vluchtelingen in loondienst.
Geen werkvergunning
De Oekraïense vluchtelingen die na de Russische invasie van eind februari 2022 naar Nederland kwamen, hebben geen werkvergunning nodig om te mogen werken. Hiermee hebben zij een uitzonderingspositie ten opzichte van andere migranten van buiten de Europese Unie of de landen uit de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). Ongeveer 65.000 van de Oekraïners in Nederland waren tussen de 15 en 65 jaar oud. Ruim 30.000 van hen werkten in loondienst voor een Nederlandse werkgever. Dat komt neer op 46 procent.
Flexibel contract en in deeltijd
De meeste Oekraïense vluchtelingen werkten als oproepkracht (26 procent), uitzendkracht (43 procent), of hadden een ander tijdelijk dienstverband (28 procent). Het grootste deel van de vluchtelingen werkte in deeltijd: 58 procent werkte minder dan 25 uur per week; 13 procent werkte voltijds (35 uur of meer). Ze werkten gemiddeld meer uren per week dan begin juli 2022. Het aandeel dat meer dan 20 uur per week werkte nam met 38 procent toe. Ook werkte een groter percentage dan in juli als uitzendkracht en een kleiner percentage als oproepkracht.
De meeste Oekraïense vluchtelingen werkten in de sector zakelijke dienstverlening (56 procent). Onder deze bedrijfstak vallen de uitzendbureaus. Vaak is niet na te gaan naar welke bedrijfstak uitzendkrachten worden uitgezonden. Behalve in de zakelijke dienstverlening werkten er ook relatief veel Oekraïense vluchtelingen in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca. Van hen werkten de meesten in de horeca.
Geen gerichte vrijstelling voor ET-kosten
Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen overigens geen gebruik maken van de gerichte vrijstelling voor extraterritoriale kosten (ET-kosten), en dus ook niet van de 30%-regeling.
De vrijstelling voor ET-kosten geldt voor personen die naar Nederland komen om hier te werken. Een vluchteling komt om andere redenen naar Nederland.
Meer informatie over de vrijstelling voor ET-kosten en de 30%-regeling lees je in paragraaf 19.4 van het Handboek Loonheffingen.