
Een vraag is tijdens het tweede wetgevingsoverleg Belastingplan 2023 gesteld over de administratieve lasten bij het uitreiken van OV-abonnementen aan personeel. Daarbij is het signaal afgegeven dat dit tot onzekerheid bij werkgevers leidt.
Werkgevers kunnen de kosten van het reizen met het OV aan hun werknemers op verschillende manieren vergoeden.
Werkelijke kosten vergoeden
Werkgevers kunnen bijvoorbeeld de werkelijke kosten die werknemers maken voor woon-werkverkeer of zakelijke reizen met het OV onbelast vergoeden, ook als deze werkelijke kosten boven de gerichte vrijstelling per kilometer van momenteel € 0,19 per kilometer uitkomen.
OV-abonnement verstrekken of vergoeden
Werkgevers kunnen er ook voor kiezen een OV-abonnement te verstrekken of vergoeden, zoals een OV-jaarkaart.
Dat kan onbelast voor zover de zakelijke kosten de prijs van het (voordeel)abonnement overtreffen. Ter beschikking gestelde (voordeel)abonnementen vallen onder de nihilwaardering mits deze ook zakelijk
worden gebruikt.
Zakelijk gebruik aannemelijk maken
In deze laatste situatie kan het ter beschikking gestelde abonnement– mits ook sprake is van zakelijk gebruik – onbelast privé worden gebruikt. Het zakelijke gebruik moet aannemelijk gemaakt kunnen worden.
Administratieve last?
Het signaal dat het voldoen aan deze bewijslast tot ongewenst grote administratieve lasten leidt of tot onzekerheid bij werkgevers heeft het kabinet echter niet bereikt. Dit signaal zal daarom betrokken worden bij het inmiddels daarover geplande overleg met de Stichting van de arbeid over de thuiswerkkostenvergoeding in samenhang met de reiskostenvergoeding.
Daarnaast zal er bij de evaluatie van de WKR – en ook het geheel aan gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen voor OV – extra aandacht zijn voor administratieve lasten en de uitvoering.
Kamerbrief over nota’s van wijziging pakket Belastingplan 2023
Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding – antwoord op vragen
Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog – antwoord op vragen Belastingplan 2023