
De werkgeverspremie en de werknemerspremie zijn in 2022 gestegen, maar minder sterk dan in de jaren daarvoor.
Bij de behandeling van het wetsvoorstel tot Wijziging van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen en het Belastingplan 2014
is toegezegd jaarlijks te informeren over de ontwikkeling van de pensioenpremies op basis van de jaarlijkse rapportage van De Nederlandsche Bank (DNB). Minister Schouten informeert in een brief over de premieontwikkeling in de periode van 2018 tot en met 2022.
DNB heeft de in het onderzoek betrokken pensioenfondsen gevraagd naar de hoogte van zowel de (gedempte) kostendekkende premie als de feitelijke premie.
(Gedempte) kostendekkende premie
De (gedempte) kostendekkende premie is de premie die door fondsen minimaal in rekening moet worden gebracht op grond van artikel 128 van de Pensioenwet. De kostendekkende premie geeft de kostprijs van de pensioenopbouw weer. Wijzigingen in de pensioenregeling en in het deelnemersbestand hebben een directe invloed op de hoogte van kostendekkende premie.
Pensioenfondsen kunnen de kostendekkende premie ook dempen, waarmee zij jaarlijkse premieschokken verminderen.
Feitelijke premie
De feitelijke premie is de premie die een pensioenfonds werkelijk in rekening brengt en ligt in de praktijk vaak hoger dan de (gedempte) kostendekkende premie. De (gedempte) kostendekkende premie is een wettelijke ondergrens, maar pensioenfondsen kunnen in hun beleid, bijvoorbeeld vanuit prudentiële overwegingen of omdat een vaste premieafspraak voor meerdere jaren van
toepassing is, een feitelijke premie nastreven die hoger ligt.
Ontwikkeling pensioenpremies
De grafieken laten een stijging zien van zowel de feitelijke als de (gedempte) kostendekkende premie in de periode 2018 tot en met 2022.
In 2022 is zowel het deel van de premie dat de werkgever betaalt als het deel van de premie dat de werknemer betaalt, toegenomen, maar minder sterk dan in de jaren daarvoor. Ook geldt dat werkgevers het grootste deel van de premiesom blijven opbrengen. De verdeling van de premie tussen werkgevers en werknemers berust op arbeidsvoorwaardelijke afspraken.
Uit het jaarlijkse onderzoek van het Financieele Dagblad (FD) en Pensioen Pro naar de premieontwikkeling bij bedrijfstakpensioenfondsen blijkt ook de stijging van de pensioenpremies. Ook dit onderzoek laat zien dat de stijging van de premie in 2022 beperkter is ten opzichte van de stijging van een jaar eerder, onder meer vanwege de gestegen rente.
Pensioenakkoord
Verder wordt het Pensioenakkoord genoemd als mogelijke verklaring voor de geringe stijging van de pensioenpremie in 2022. Vanwege de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel, waarin de premie naar verwachting langer stabiel blijft en de premie het uitgangspunt van de nieuwe pensioencontracten vormt, zouden bedrijfstakpensioenfondsen mogelijk af hebben gezien van (forse) premieverhogingen. Daarnaast zijn er nog andere elementen die van invloed kunnen zijn geweest op de mutatie van de pensioenpremies in de periode van 2018 tot en met 2022, zoals de gestegen pensioenleeftijd en mutaties in het deelnemersbestand.