
De werknemer verwijt de bedrijfsarts:
- het structureel en op onjuiste gronden weigeren zijn medewerking te verlenen aan een second opinion;
- het geven van advies nadat hij heeft geweigerd de werknemer te onderwerpen aan een inhoudelijk consult; en
- dat hij de werknemer op onheuse en discriminatoire wijze heeft benaderd.
De bedrijfsarts heeft de klacht betwist.
Wat betreft het eerste klachtonderdeel was er volgens de bedrijfsarts nu geen aanleiding om een second opinion aan te vragen. Het college acht dit klachtonderdeel echter gegrond. Dat een second opinion niet het juiste instrument voor de werknemer zou zijn, of geen zin zou hebben in de ogen van de bedrijfsarts, is onvoldoende om de medewerking aan de second opinion te weigeren.
De overige twee klachtonderdelen zijn ook gegrond. Dat de werknemer het consult wilde opnemen, kan geen reden zijn om een inhoudelijk consult niet te laten plaatsvinden.
Ook had de bedrijfsarts zich bij een dreigend conflict met de werknemer professioneler moeten opstellen.
Wat betreft de op te leggen maatregel overweegt het college onder meer dat de bedrijfsarts eerder een waarschuwing heeft gekregen en er weinig sprake lijkt te zijn van reflectie. De bedrijfsarts krijgt een berisping.
Onzorgvuldig advies
De bedrijfsarts weigerde het spreekuur door te laten gaan zolang de werknemer het spreekuur wilde opnemen met een geluidsopname. Het Tuchtcollege is het daar niet mee eens. De bedrijfsarts had de werknemer niet mogen verbieden het gesprek op te nemen en het spreekuur had gewoon moeten plaatsvinden. Nu dat spreekuur niet heeft plaatsgevonden, maar de bedrijfsarts wél een re-integratie advies heeft gegeven, is dat advies onzorgvuldig tot stand gekomen.
Gesprek opnemen mag
Het Tuchtcollege stelt: “Het is de patiënt op ieder moment toegestaan om een gesprek met een arts voor eigen gebruik op te nemen. Dit volgt onder meer uit de ‘Handreiking Opnemen van gesprekken door patiënten’ van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).”
Volgens het Tuchtcollege hoef je geen toestemming te vragen aan de bedrijfsarts. Daarover schrijft het Tuchtcollege: “Hoewel het heimelijk opnemen van gesprekken niet netjes is, is het de patiënt niet verplicht om de arts op voorhand om toestemming te vragen voor de opname.”