• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbrief
  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
Home » Denk niet te licht over pensioenregeling wijzigen

Denk niet te licht over pensioenregeling wijzigen

Blogs

Het wijzigen van een pensioenregeling komt steeds meer op de voorgrond te staan nu we te maken krijgen met de invoering van de maatregelen uit het Pensioenakkoord.

14 februari 2022 door Fiscount

Voor werknemers is en blijft een goede pensioenregeling nog steeds een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Ongeacht of deze regeling nu is ondergebracht bij een (verplicht) pensioenfonds of een verzekeringsmaatschappij.

Wanneer je als individuele werkgever iets wilt wijzigen in de pensioenregeling van je werknemers, moet je de spelregels daarvoor kennen. Een aantal wettelijke verplichtingen is door de jurisprudentie verder ingevuld.

Maatregelen Pensioenakkoord

Het wijzigen van een pensioenregeling is een onderwerp, dat steeds meer in de actualiteit komt te staan. We staan namelijk aan de vooravond van de grootste wijzigingsoperatie op pensioengebied van de laatste jaren: de invoering van de afgesproken maatregelen in het Pensioenakkoord. Deze maatregelen voert de overheid pas met ingang van 1 januari 2023 in, maar vragen nu al de aandacht van werkgevers en werknemers.

Overeenkomst tussen twee partijen

Als uitgangspunt geldt dat een pensioenregeling een overeenkomst is tussen twee partijen. Aan de ene kant is dat de werkgever en aan de andere kant zijn dat de werknemers. Een overeenkomst mag alleen worden gewijzigd als alle partijen die bij die overeenkomst betrokken zijn, instemmen met die wijziging. Dit ligt anders voor de situatie waarin je als werkgever moet deelnemen aan een voor jouw bedrijfstak verplicht gesteld pensioenfonds. De inhoud en voorwaarden van de pensioenregeling worden dan op centraal niveau vastgesteld.

Een individuele werkgever heeft hier dan verder geen invloed op. In dit artikel gaat het specifiek over pensioenregelingen die werkgevers hebben ondergebracht bij een verzekeringsmaatschappij.

Spelregels wijzigen pensioenregeling

Een werkgever die wijzigingen wil aanbrengen in een pensioenovereenkomst, heeft hiervoor dus instemming nodig van de werknemers. Slechts in uitzonderlijke gevallen – bij een zwaarwichtig belang bij de voorgenomen wijziging – mag een werkgever de pensioenregeling eenzijdig wijzigen. Het belang van de werkgever moet dan dermate zwaar wegen, dat daardoor het belang van de werknemers naar redelijkheid en billijkheid zal moeten wijken. Ten slotte moet het eenzijdig wijzigingsbeding ook daadwerkelijk in de pensioenovereenkomst zijn opgenomen.

In de praktijk zien we dat de rechter de werknemer in een wijzigingstraject ziet als de zwakke(re) partij. Op de werkgever ligt dan ook een zware verplichting om zijn werknemers goed te informeren over de gevolgen van de wijziging van een pensioenregeling. Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt hierna het belang van goede communicatie aangetoond bij de invoering van de maatregelen uit het Pensioenakkoord.

Invoeren werknemersbijdrage

De werkgever is er verantwoordelijk voor dat de totale pensioenpremie (het werkgevers- plus het werknemersdeel) wordt afgedragen aan de pensioenuitvoerder. Meestal wordt in het pensioenreglement of in de arbeidsovereenkomst een verdeling tussen werkgever en werknemer afgesproken. Beide partijen zijn, behoudens cao-bepalingen, vrij om deze verdeling naar eigen goeddunken in te richten.

Onlangs speelde de volgende kwestie bij de rechter:

Een werkgever wilde met ingang van 1 januari 2015 een eigen bijdrage van zijn werknemers vragen in de te betalen pensioenpremies. Tot deze datum waren de werknemers geen bijdrage verschuldigd. Het invoeren van een dergelijke werknemersbijdrage is een wijziging van de arbeidsvoorwaarde pensioen. De werkgever heeft daartoe instemming nodig van de betrokken werknemers, tenzij de pensioenovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding bevat. Deze instemming is niet gegeven en er is ook geen eenzijdig wijzigingsbeding overeengekomen, constateert de rechter. De invoering van een werknemersbijdrage ging dan ook niet door.

Welbewust instemmen met wijzigingen

Wanneer je als werkgever de in jouw bedrijf geldende pensioenregeling wilt wijzigen, heb je de ‘welbewuste instemming’ van je werknemers nodig. De invulling van het begrip welbewuste instemming kwam aan de orde in een zaak waarin een werkgever de eindloonregeling omzette in een beschikbarepremieregeling.

De rechter oordeelde dat de werknemers over voldoende informatie beschikten om de verschillen tussen beide systemen te kunnen begrijpen en wat de gevolgen waren voor de toekomstige opbouw van pensioenaanspraken. In dit wijzigingstraject was er ook een waardeoverdracht van het eindloonkapitaal naar de beschikbarepremieregeling doorgevoerd. Op dit punt oordeelde de rechter dat de werkgever tekortgeschoten was in zijn informatieverplichtingen jegens zijn werknemers.

Kijk uit met incorporatiebedingen

Veel arbeidsovereenkomsten kennen een bepaling (incorporatiebeding) die verwijst naar het pensioenreglement van verzekeraar X. Op deze manier voorkom je als werkgever dat je in de arbeidsovereenkomst zelf allerlei inhoudelijke bepalingen over de gedane pensioentoezegging moet opnemen. Vaak verwijst de overeenkomst naar ‘het pensioenreglement van …’. Dat is vaak het pensioenreglement, zoals dat geldt op het moment waarop een werknemer in dienst treedt.

Maar wat als dit reglement in de loop der tijd wordt aangepast? Bijvoorbeeld omdat de pensioenregeling wordt versoberd? Geldt het incorporatiebeding dan ook automatisch voor het nieuwe pensioenreglement en zijn de werknemers daarmee ook gebonden aan de nieuwe bepalingen?

De jurisprudentie is sterk feitelijk van aard, maar geeft wel aan dat wanneer je als werkgever gebruikmaakt van een dergelijk beding, je er ook voor moet zorgen dat het beding duidelijk is over toekomstige wijzigingen. Neem bijvoorbeeld op dat het incorporatiebeding ziet op het huidige pensioenreglement en op alle toekomstige aanvullingen en wijzigingen.

Toekomst onder Pensioenakkoord

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel is een jaar opgeschoven, naar 1 januari 2023. Als werkgever heb je daardoor nog tot 1 januari 2027 de tijd om de pensioenregeling van je werknemers aan te passen. Alle pensioenregelingen die uitgaan van het middelloonsysteem moeten namelijk voor 1 januari 2027 zijn omgezet naar een beschikbare premieregeling. Dat lijkt ruim voldoende om alles op tijd op orde te hebben. Uit recent onderzoek blijkt echter dat 45 procent van de bedrijven zich er zorgen over maakt of ze alles wel op tijd afgerond krijgen. Een groot deel van deze groep werkgevers heeft zich overigens al wel verdiept in het nieuwe pensioenstelsel.

Hoe nu verder met pensioenregeling?

Neem daarom als werkgever goed de tijd om je te laten informeren over hoe het nu verder gaat met jouw (verzekerde) pensioenregeling. De financiële en arbeidsrechtelijke aspecten zijn fors, dus laat dit niet tot het laatste moment liggen. Wees je ervan bewust dat de doorrekening van wijzigingsvoorstellen – maar ook de bijbehorende informatietrajecten met werknemers – veel tijd in beslag zal nemen.

Dan speelt er ook nog de volgende vraag: moet je een middellooncontract dat in 2022 vervalt voortzetten als middelloonregeling? Of kun je beter alvast voorsorteren op het nieuwe systeem? Ook dat traject moet worden doorgerekend en besproken met werknemers.

Laat je informeren en informeer werknemers

Vaak heb je als werkgever een (financieel) belang bij het wijzigen van de binnen jouw onderneming geldende pensioenregeling. Het is dan zaak om jouw werkgeversbelang af te wegen tegen de vaak even gerechtvaardigde belangen van je werknemers. Informeer de werknemers daarom duidelijk over de gevolgen van de voorgenomen wijzigingen. En zorg er als werkgever vervolgens ook voor dat je de instemming van de werknemers duidelijk vraagt en vastlegt.

Wees voorbereid op de ingrijpende, verplichte aanpassing van alle pensioenregelingen die voor de deur staat. Laat je goed informeren. Wellicht kun je het gesprek met je werknemers breder trekken dan alleen de pensioenregeling. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar duurzame inzetbaarheid.

Mr. Edwald de Voogd van der Straten is pensioenjurist bij Fiscount.


Meer inzicht krijgen in de verschillende regels die gelden bij de verdeling van pensioenaanspraken in het kader van echtscheiding? Volg de Webinar: Pensioen, wat te doen bij echtscheiding?

Categorie: Blogs Tags: pensioenakkoord, pensioenregeling

Tags: pensioenakkoord, pensioenregeling

Gerelateerde artikelen

27 mei 2022

Geringe stijging pensioenpremie in 2022

24 mei 2022

Wet toekomst pensioenen – antwoord op vragen (over compensatie)

30 maart 2022

Wet toekomst pensioenen gepubliceerd – nieuw pensioenstelsel

9 februari 2022

Geen pensioen opbouwen – acties om witte vlek te verkleinen

Hoofdsponsor

Wat moet er op de eindafrekening van een medewerker staan?
Strictly People hielp Garby aan fantastisch nieuwe baan bij Radboudumc
Inzetten op werkgeluk: zo behoudt de werkgever medewerkers
Help! Hoe omgaan met een stuwmeer aan verlofuren?
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Komkommertijd in pensioenland, of toch niet?
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Ruim 2 op 3 werknemers wil vierdaagse werkweek

Partners

Wat moet er op de eindafrekening van een medewerker staan?
Strictly People hielp Garby aan fantastisch nieuwe baan bij Radboudumc
Inzetten op werkgeluk: zo behoudt de werkgever medewerkers
Help! Hoe omgaan met een stuwmeer aan verlofuren?
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Komkommertijd in pensioenland, of toch niet?
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Ruim 2 op 3 werknemers wil vierdaagse werkweek

Meest gelezen berichten

  • Prinsjesdag en wijzigingen per 2023 – wat staat er op het programma? 
  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Verbod op nevenwerkzaamheden mag vanaf 1 augustus 2022 niet meer
  • Jubileumuitkering onbelast: hoe zit het precies?
  • Mobiele telefoon: gerichte vrijstelling als mobiel noodzakelijk is voor werk

NIRPA

Opleidingen

01
sep
HR voor Salarisadministrateurs
Markus Verbeek Praehep
12
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
15
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
Salaris Vanmorgen
19
sep
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Werkkostenregeling PE
Markus Verbeek Praehep
19
sep
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
22
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
Salaris Vanmorgen
22
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
28
sep
Online cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 januari 2023
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
Salaris Vanmorgen
06
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Salaris Vanmorgen
11
okt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
Salaris Vanmorgen
13
okt
Online cursus loonheffingen en hybride werken
Salaris Vanmorgen
01
nov
Cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
07
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
08
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
10
nov
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
Salaris Vanmorgen
06
dec
Online cursus Update Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
Salaris Vanmorgen
07
dec
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep

Vacatures

Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Salaris/HR adviseur
Bentecera
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Payroll Specialist – Q8 Den Haag
Strictly People - Q8
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
HR administrateur bij Caesar Groep
Caesar Groep
Payroll Specialist – Philips Domestic Appliances Amsterdam
Strictly People | Philips Domestic Appliances Amsterdam
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Payroll Professional
CROP
Senior Salarisadministrateur – SBB Zoetermeer
Strictly People
Salarisadministrateur – Limagrain Ingredients in Weert
Strictly People | Limagrain Ingredients
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Loonadviseur
Scab
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies

Vriend van Salaris Vanmorgen

Moore mth
abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV